Κινητικότητα, συζητήσεις και νέες ενδιαφέρουσες συσπειρώσεις παρατηρούνται τις τελευταίες εβδομάδες στο Κίνημα Αλλαγής. Ανεξάρτητα από την προεδρολογία, η οποία μετά την επίσημη ανακοίνωση της υποψηφιότητας Λοβέρδου φούντωσε εκ νέου, αποδεικνύοντας έτσι ότι η ύφεση σε αυτό κεφάλαιο που προκαλεί εσωστρέφεια ήταν πρόσκαιρη, στελέχη, βουλευτές και διάφορες ομάδες εντός και πέριξ της Χαριλάου Τρικούπη συνομιλούν, αγωνιούν για την κατάσταση και απ’ ό,τι φαίνεται συντονίζονται για τις δικές τους πρωτοβουλίες…
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Εφημερίδας των Συντακτών» πρόκειται για ενέργειες και ανταλλαγή απόψεων που δεν σχετίζονται τόσο με την κουβέντα περί της διαδικασίας εκλογής επικεφαλής σε περίπου έναν χρόνο από σήμερα, όσο με την πολιτική και ιδεολογική κατεύθυνση του χώρου και την προοπτική μέσα στις υπάρχουσες συνθήκες.
Πιο ειδικά, ένα από τα κεντρικά πεδία που προβληματίζει και φέρνει πιο κοντά τον βηματισμό όσων συμμετέχουν σε αυτές τις ζυμώσεις είναι η ροπή αρκετών στελεχών, εσχάτως, που μέσω της ρητορικής τους επαναφέρουν το θέμα της επιστροφής στο ΠΑΣΟΚ, μια υπόθεση που, ωστόσο, έχει απορριφθεί ως ενδεχόμενο με την τελευταία απόφαση του συνεδρίου, το οποίο αποφάνθηκε ότι ο φορέας-διάδοχος θα είναι το Κίνημα Αλλαγής.
Ενδεικτική της έντασης που δημιουργεί στις κομματικές οργανώσεις το συγκεκριμένο θέμα είναι η ενοχλημένη αντίδραση -σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές- του στελέχους της Ανανεωτικής Αριστερός (τάση εντός του Κινήματος Αλλαγής), Δημήτρη Στάμου, σε συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της νομαρχιακής βορείων προαστίων, παρουσία του γραμματέα του κόμματος Μανώλη Χριστοδουλάκη. Πάντως, πρέπει να σημειωθεί ότι από τη Χαριλάου Τρικούπη απορρίπτουν την πιθανότητα «παλινόρθωσης», παραπέμποντας στις σχετικές συνεδριακές αποφάσεις.
Οι τάσεις
Από τη μία πλευρά, λοιπόν, καταγράφεται μια τάση πολιτικών παραγόντων που επιμένει να συντηρεί αυτό το ζήτημα, θεωρώντας ότι θα μπορούσε να αποτελέσει αντίδοτο στη στασιμότητα του χώρου. Ταυτόχρονα, παρατηρούνται σχετικά πρόσφατα και ορισμένα άλλα στελέχη που εντάσσουν στο πολιτικό λεξιλόγιό τους και την προσθήκη του τίτλου ΠΑΣΟΚ, μια τακτική που μάλλον αφορά την προσωπική τους στρατηγική για την επόμενη ημέρα Από την άλλη, υπάρχουν εκείνοι οι οποίοι συστρατεύτηκαν με το ΚΙΝ. ΑΛΛ στη λογική της διεύρυνσης και εξαρχής διαφωνούσαν κατηγορηματικά με το σενάριο της αναβίωσης του ΠΑΣΟΚ μέσα από το παλιό όνομα και τα σύμβολά του, όπως ο «πράσινος ήλιος».
Πεποίθησή τους είναι ότι για την ενίσχυση των δυνάμεων του φορέα απαιτείται ένα σύγχρονο και σαφές στίγμα σοσιαλδημοκρατίας και μια καλά επεξεργασμένη προγραμματική πρόταση και όχι ένα «πισωγύρισμα» βασισμένο στο άλλοτε ένδοξο παρελθόν. Κατ’ αναλογία με τις διεργασίες στον ΣΥΡΙΖΑ, θα έλεγε κανείς ότι το αποτύπωμά τους προσιδιάζει με τους συμμάχους της Προοδευτικής Συμμαχίας, υπό την έννοια ότι δεν προέρχονται από τα σπλάχνα της Κουμουνδούρου, όπως και στην περίπτωση του ΚΙΝΑΛΛ η εν λόγω τάση δεν προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ.
Σε αυτό το φόντο, φαίνεται να βρίσκεται υπό διαμόρφωση η δημιουργία ενός νέου εσωκομματικού πόλου, κάποιοι σπεύδουν να δώσουν σχηματικά τα χαρακτηριστικά της «Ομπρέλας» του ΣΥΡΙΖΑ, δηλαδή μια κίνηση που δεν αμφισβητεί τη Φώφη Γεννηματά και κινείται στη σφαίρα της εδραίωσης του ευρύτερου ρόλου που οφείλει να έχει το Κίνημα Αλλαγής ως ο κύριος εκφραστής της σοσιαλδημοκρατίας.
Μεταξύ όσων λαμβάνουν μέρος ή ενδιαφέρονται για τις διεργασίες αυτές είναι τα μέλη της Ανανεωτικής Αριστερός (ΑΝ.ΑΡ.) π.χ. Θόδωρος Μαργαρίτης, Γιώργος Μπουλμπασάκος, Τάσος Δαρσινός κ.ά., οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία. ο βουλευτής Επικράτειας Γιώργος Καμίνης, καθώς και οι προερχόμενοι από το Ποτάμι Γιάννης Μεϊμάρογλου και Παναγιώτης Καρκατσούλης. Μάλιστα, στο πλαίσιο του συντονισμού των δράσεών τους δεν αποκλείεται να διοργανώσουν προσεχώς και μια ανοιχτή εκδήλωση για την πλήρη παρουσίαση των θέσεών τους.
του Δημήτρη Κουκλούμπερη από την ΕΦΣΥΝ