Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν δήλωσε σήμερα ότι η Ελλάδα παραβίασε τον τουρκικό εναέριο χώρο 147 φορές, και πρέπει να λογοδοτήσει γι αυτό.

Τη δήλωση αυτή έκανε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Μαδρίτη, στο τέλος της συνόδου κορυφής του ΝΑΤΟ. Δεν κατέστη αμέσως σαφές σε ποια χρονική περίοδο σημειώθηκαν οι εικαζόμενες παραβιάσεις, μεταδίδει το Reuters.

Επίσης είπε ότι δεν συζήτησε για τις αμερικανικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν στην Τουρκία κατά την συνάντησή του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν αυτή την εβδομάδα, αλλά υπήρξαν θετικές εξελίξεις στο θέμα αυτό κατά τις συνομιλίες μεταξύ των υπουργών Εξωτερικών των δύο χωρών. Συγκεκριμένα ο Ερντογάν είπε ότι ο Μπάιντεν του είπε στη συνάντησή τους ότι θα κάνει ό,τι μπορεί στο αμερικανικό Κογκρέσο σε σχέση με το αίτημα της Τουρκίας να αγοράσει αμερικανικά αεροσκάφη F-16.

Δήλωσε επίσης ότι η Τουρκία προσφέρθηκε να λειτουργήσει το αεροδρόμιο της Καμπούλ στο Αφγανιστάν μαζί με το Κατάρ και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και ότι περιμένει την απάντηση των Ταλιμπάν στην πρόταση αυτή.

Οι σκανδιναβικές υποσχέσεις πρέπει να τηρηθούν

Συμπλήρωσε ότι η Φινλανδία και η Σουηδία πρέπει να τηρήσουν τις υποσχέσεις που έδωσαν στην Τουρκία στο πλαίσιο της συμφωνίας για την άρση του βέτο της Άγκυρας στις υποψηφιότητες ένταξής τους στο ΝΑΤΟ, διαφορετικά η επικύρωση δεν θα σταλεί στο τουρκικό κοινοβούλιο.

Είπε συγκεκριμένα ότι οι δύο σκανδιναβικές χώρες πρέπει να ολοκληρώσουν τις νομοθετικές αλλαγές όσον αφορά τους τρομοκράτες το συντομότερο δυνατό.

Ο Ερντογάν τόνισε ότι όλες οι ευαισθησίες της Τουρκίας συμπεριελήφθησαν στη συμφωνία με τη Φινλανδία και τη Σουηδία.

Ζήτησε από τις χώρες μέλη του ΝΑΤΟ να επιδείξουν “πραγματική αλληλεγγύη” στη μάχη που δίνει η Άγκυρα κατά της τρομοκρατίας.

“Αυτή η αποφασιστικότητα (κατά της τρομοκρατίας) δεν πρέπει να μείνει στα χαρτιά. Είναι επιτακτική ανάγκη η μάχη να συνεχιστεί κατά τρόπο απολύτως αλληλέγγυο χωρίς καμιά διάκριση μεταξύ των τρομοκρατικών οργανώσεων”, δήλωσε στη σύνοδο του ΝΑΤΟ.

Ο Ερντογάν δήλωσε ότι βλέπει την υπογραφή της τριμερούς συμφωνίας ως αναγνώριση των ευαισθησιών της Άγκυρας σε σχεση με την τρομοκρατία και μια “διπλωματική νίκη’ για την Τουρκία.

Αναφορικά με την Ουκρανία τόνισε ότι πρέπει να ενταθούν οι προσπάθειες για μια διαρκή κατάπαυση του πυρός. “Θα προσπαθήσουμε να συνεχίσουμε την τηλεφωνική διπλωματία με τον πρόεδρο της Ουκρανίας Ζελένσκι και τον πρόεδρο της Ρωσίας Πούτιν αυτό το Σαββατοκύριακο ή στις αρχές της ερχόμενης εβδομάδας για τον διάδρομο μεταφοράς των σιτηρών”, δήλωσε.