Επιστρεπτέα προκαταβολή 5: Για ποιους μπαίνει κόφτης

by MANIFESTO

Με τις αιτήσεις να σπάνε και το φράγμα των 710.000 ολοκληρώθηκε χθες η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων για την 5η φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής. Η σκυτάλη περνάει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και στις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους προκειμένου να οριστικοποιηθεί ο μαθηματικός τύπος υπολογισμού του ποσού που θα δικαιούται ο κάθε επαγγελματίας.

Η σχετική υπουργική απόφαση είναι πιθανό να δημοσιευτεί μέσα στην εβδομάδα ώστε να ξεκινήσει άμεσα ο νέος γύρος των -τελικών αυτή τη φορά- αιτήσεων και να δρομολογηθούν οι εκταμιεύσεις, πιθανότατα από τις 25 Ιανουάριου και μετά. Το ποσό που θα διατεθεί αναμένεται να παραμείνει «κλειδωμένο» στο 1,5 δισ. ευρώ, παρά τον τεράστιο αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί.

Για να μην ξεπεραστεί και πάλι ο διαθέσιμος προϋπολογισμός θα προσαρμοστούν τα κριτήρια στην τελική ζήτηση, ενώ θα αφαιρεθεί από το ποσό που θα βγάλει η μαθηματική φόρμουλα η χρηματοδότηση που δόθηκε στον κάθε επαγγελματία στο πλαίσιο της επιστρεπτέας προκαταβολής νούμερο τέσσερα. Επίσης, το ελάχιστο όριο των 1.000 ευρώ θα είναι ενιαίο για όλες τις επιχειρήσεις ή τους επαγγελματίες και δεν θα διαφοροποιείται ανάλογα με τον αριθμό των εργαζομένων όπως συνέβη σε προηγούμενες φάσεις. Όσον αφορά τα τελικά κριτήρια επιλογής των επιχειρήσεων, είναι πολύ πιθανό να αποφασιστεί αλλαγή στο βασικό κριτήριο της απαιτούμενης μείωσης εσόδων.

Μέχρι τώρα και στις τέσσερις προηγούμενες φάσεις το ζητούμενο ήταν η μείωση του τζίρου κατά τουλάχιστον 20%. Υπενθυμίζεται ότι αυτή τη φορά εξετάζεται η πορεία των εσόδων στο διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου σε σχέση με το αντίστοιχο προηγούμενο διάστημα. Για την ακρίβεια θα ληφθεί υπόψη ο αντίστοιχος τζίρος για τις εταιρείες που τηρούν διπλογραφικά βιβλία, ενώ για τις εταιρείες με απλογραφικά βιβλία (οι οποίες στέλνουν δηλώσεις ΦΠΑ ανά τρίμηνο) θα ληφθεί υπόψη το ένα τρίτο των εσόδων του γ’ τριμήνου και το σύνολο των εσόδων του δ’ τριμήνου για το έτος 2019.

Ένας πρόσθετος λόγος για τον οποίο το υπουργείο Οικονομικών θέλει να τροποποιήσει την ελάχιστη απαιτούμενη πτώση εσόδων είναι και το να αιφνιδιαστούν οι «επιτήδειοι που προσάρμοσαν τα οικονομικά αποτελέσματα του 2020 με τέτοιο τρόπο ώστε να εμφανίζεται η επιθυμητή πτώση στα έσοδα. Ακόμη και μια ελάχιστη διαφοροποίηση του ποσοστού (δηλαδή το -20% να γίνει μείον 25%) μπορεί να «κόψει» χιλιάδες υποψηφίους, ειδικά αν η εμφανιζόμενη απώλεια εσόδων στην πλατφόρμα «τα έσοδά μου» (είναι η πλατφόρμα που καταγράφεται η μηνιαία εξέλιξη των εσόδων μέσα στο 2020) είναι προϊόν τεχνικής επεξεργασίας .

Στο οικονομικό επιτελείο περιμένουν ότι και αυτή τη φορά θα έχουμε επανάληψη του φαινομένου που είχαμε και με την 4η επιστρεπτέα προκαταβολή. Δηλαδή, από τις 710.000 αιτήσεις θα είναι πολλές δεκάδες χιλιάδες αυτές που θα απορριφθούν για διάφορους λόγους, με κυριότερο το ότι δεν θα πληρούν όλοι το κριτήριο της μείωσης των εσόδων. Επίσης, τα «περίεργα ευρήματα από τις προηγούμενες φάσεις των επιστρεπτέων προκαταβολών αναμένεται ότι θα οδηγήσουν την ΑΑΔΕ στην απόφαση να παραπέμψει για έλεγχο χιλιάδες υποθέσεις που θα αποδειχθούν ύποπτες.

Για παράδειγμα, πιστωτικά έσοδα σε έναν από τους τελευταίους μήνες του 2020 θα θεωρηθούν ύποπτα ευρήματα. Οσοι τα εμφανίσουν δεν θα επιδοτηθούν. παρά μόνο ύστερα από έλεγχο για την εξακρίβωση της ειλικρίνειας της δήλωσης.

Με την απόδοση του 1,5 δισ. ευρώ, στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι θα διασφαλίσουν περισσότερες από 700.000 θέσεις εργασίας μέχρι και το τέλος Ιουνίου, καθώς και σε αυτή τη φάση θα υπάρχει ρήτρα για μη μείωση του προσωπικού μέχρι να συμπληρωθεί το πρώτο εξάμηνο της φετινής χρονιάς. Από το 1,5 δισ. ευρώ θα αναζητηθούν πίσω τα 750 εκατ. ευρώ καθώς τα υπόλοιπα θα δοθούν υπό μορφή επιδότησης. Οι όροι επιστροφής του τμήματος που θα αποτελέσει δάνειο θα είναι κοινοί με τους προηγούμενους γύρους: 40 μηνιαίες δόσεις με επιτόκιο κάτω του 1% και περίοδος χάριτος μέχρι το τέλος του 2021.

του Θάνου Τσίρου από τη Ναυτεμπορική

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα