Μέχρι σήμερα έχουν περιθώριο οι επιχειρήσεις πρακτορείων ΟΠΑΠ για να υποβάλλουν αίτηση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ «myBusinessSupport» και να λάβουν οικονομική ενίσχυση μέσω του 5ου κύκλου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής. Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την υποβολή αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 6ο κύκλο.

Την ίδια ώρα το οικονομικό επιτελείο μελετά τα επόμενα βήματα για την αντιμετώπιση των όποιων προβλημάτων έχουν προκύψει λόγω της πανδημίας, με ανοιχτό το ενδεχόμενο να μην ισχύσει το όριο του 30% στην συλλογή ηλεκτρονικών αποδείξεων το 2020.

Επιστρεπτέα προκαταβολή 5 και 6

Τελευταία μέρα σήμερα για τις επιχειρήσεις πρακτορείων ΟΠΑΠ προκειμένου να αιτηθούν ενίσχυση μέσω της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 5 και τον υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα να δηλώνει χθες στον τηλεοπτικό σταθμό ΟPEN, ότι ήδη περίπου 150 επιχειρήσεις έχουν υποβάλλει αίτηση.  Πρόκειται για επιχειρήσεις πρακτορείων ΟΠΑΠ οι οποίες είχαν κάνει αίτηση αλλά αποκλείστηκαν επειδή δεν υπόκεινται σε ΦΠΑ, με αποτέλεσμα να μην ήταν δυνατό να φανεί η πτώση του τζίρου ανά μήνα για το διάστημα Σεπτέμβριος-Δεκέμβριος 2020 σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο του 2019. Εντός της εβδομάδας αναμένεται να κλείσουν οι «εκκρεμότητες» του 5ου κύκλου με την εκταμίευση των ποσών στους δικαιούχους.

Η διαδικασία υποβολής αιτήσεων εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τον 6ο κύκλο της Επιστρεπτέας Προκαταβολής έχει ξεκινήσει και οι ενδιαφερόμενοι έχουν περιθώριο έως τις 22 του μηνός. Τα ποσά με τα οποία μπορούν να ενισχυθούν επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, ανάλογα με τη πτώση του τζίρου τον Ιανουάριο,  κυμαίνονται από 500 ευρώ έως 50.000 ευρώ.

Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην στήριξη επιχειρήσεων οι οποίες παρέμειναν κλειστές με κρατική εντολή τον Ιανουάριο όπως οι κλάδοι της εστίασης, του αθλητισμού, του πολιτισμού και των μεταφορών. Για αυτές τις κατηγορίες το κατώτατο ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται σε :

·        1.000 ευρώ για επιχειρήσεις χωρίς εργαζόμενους,

·        2.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 1 έως 5 εργαζόμενους,

·        4.000 ευρώ για επιχειρήσεις με 6 έως 20 εργαζόμενους και

·        8.000 ευρώ για επιχειρήσεις με περισσότερους από 20 εργαζόμενους.

Οι ελεύθεροι επαγγελματίες, θα μπορέσουν να λάβουν από 500 ευρώ έως 1.000 ευρώ, ανάλογα με την μείωση των εσόδων τους τον Ιανουάριο.

Σύμφωνα με τον ΥΠΟΙΚ, στους σχεδιασμούς του υπουργείου είναι οι πληρωμές στους δικαιούχους να πραγματοποιηθούν την περίοδο 3 και 5 Μαρτίου.

Προς επανεξέταση του 30% για τις αποδείξεις

Την πιθανότητα αλλαγών στο όριο του 30% των αποδείξεων που έπρεπε να συγκεντρώσουν μέσω ηλεκτρονικών συναλλαγών οι φορολογούμενοι το 2020 αλλά και στα τεκμήρια μελετά το υπουργείο Οικονομικών.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Θόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας χθες στον τηλεοπτικό σταθμό MEGA, επεσήμανε ότι  αν και υπάρχει αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, παρατηρείται βίαιη πτώση της κατανάλωσης που οφείλεται στο lockdown. «Θα μετρήσουμε την κατανάλωση του 2020, θα δούμε τι προκύπτει από τις φορολογικές δηλώσεις και θα δούμε ποια είναι η μείωση» τονίζοντας ότι το προηγούμενο έτος θα είναι λιγότερο από το 30% που ισχύει τώρα. Δεν παρέλειψε μάλιστα να αναφέρει ότι πρόκειται για ένα δίκαιο μέτρο το οποίο βοηθά να διορθωθεί η μεγάλη αδικία της φοροδιαφυγής. «Θα είμαστε λογικοί στον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί» πρόσθεσε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Αναφερόμενος στο θέμα επανεξέτασης των τεκμηρίων, ο κ. Σκυλακάκης σημείωσε ότι «αναγκαστικά θα πρέπει να ξαναδούμε τα τεκμήρια. Προφανώς θα λειτουργήσουν, αλλά το πώς θα λειτουργήσουν είναι μια τελείως διαφορετική υπόθεση». Το ζήτημα, όπως είπε, είναι αρκετά διττό. Για  παράδειγμα υπάρχουν τα μέτρα στήριξης που είναι αφορολόγητα και στην ουσία στηρίζουν τη βιωσιμότητα. «Είναι η πιο δύσκολη πλευρά καθώς θα πρέπει να εξετασθούν και τα δεδομένα των προγραμμάτων στήριξης. Θα εξετασθεί το επόμενο  διάστημα» συμπλήρωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Πηγή: naftemporiki.gr