Καθιερώνεται πλέον και στη χώρα μας η επιστολική ψήφος, μέτρο το οποίο εφαρμόζεται στην πλειονότητα των ευρωπαϊκών χωρών. Μία εμβληματική μεταρρύθμιση με στόχο τη διευκόλυνση της άσκησης του εκλογικού δικαιώματος των εκλογέων για τις ευρωεκλογές και τα εθνικά δημοψηφίσματα.
Πλέον, οι απόδημοι Έλληνες εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους στις ευρωεκλογές του 2024 θα έχουν τη δυνατότητα να ψηφίσουν χωρίς έξοδα, χωρίς να χρειαστεί να μετακινηθούν, χωρίς νομικά και πραγματικά εμπόδια.
Η επιστολική ψήφος, όμως, αφορά και τους εκλογείς στην Ελλάδα, καθώς θα ωφελήσει ιδιαιτέρως συμπολίτες μας όπως άτομα με αναπηρία, ηλικιωμένους, εποχικά εργαζόμενους, εργαζόμενους την Κυριακή, φοιτητές/σπουδαστές που είναι εν μέσω εξεταστικής περιόδου μακριά από το σπίτι τους, μαθητές Γ΄ Λυκείου εν μέσω πανελλαδικών εξετάσεων.
Η δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής εμβαθύνει τη Δημοκρατία μας, καθώς τα αποτελέσματα των εκλογών καθρεφτίζουν τις απόψεις περισσότερων πολιτών και κοινωνικών ομάδων, που για διάφορους λόγους, οικονομικούς ή αντικειμενικούς, μπορεί να είχαν δυσκολίες συμμετοχής στη διαδικασία.
Με την επιστολική ψήφο διευκολύνεται ο κάθε Έλληνας πολίτης εγγεγραμμένος στους εκλογικούς καταλόγους, σε όλα τα μήκη και πλάτη της γης, να ασκήσει το δικαίωμα ψήφου του. Πρόκειται για μία κίνηση υψηλού συμβολισμού από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, την υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Όσο μεγαλύτερη είναι η συμμετοχή τόσο ενισχύεται η αντιπροσωπευτικότητα, τόσο διευρύνεται η Δημοκρατία.
Άρθρο του Γιώργου Καψιώχα, υπεύθυνου Παραγωγικών Τομέων Ε.Γ. ΟΝΝΕΔ, Πολιτικού Επιστήμονα