Να εφαρμοστεί οριζόντια η πρόβλεψη για παύση λειτουργίας των αρχαιολογικών χώρων λόγω καύσωνα, για την προστασία εργαζόμενων και κοινού, εν μέσω τουριστικής περιόδου, ζητάει η τομεάρχης Πολιτισμού του ΣΥΡΙΖΑ, Κυριακή Μάλαμα, αγνοώντας το μέγεθος της οικονομικής ζημιάς, δεδομένου πως ο τουρισμός αποτελεί την «βαριά» βιομηχανία και αμελώντας πως μία τέτοια απόφαση θα πλήξει το κύρος και την τουριστική αξιοπιστία της Ελλάδας.

Ειδικότερα, σε συνέχεια της ανακοίνωσης των μέτρων προστασίας της υγείας ενάντια στην θερμική καταπόνηση, επιβάλλεται η παύση της λειτουργίας του συνόλου των αρχαιολογικών χώρων κι όλων των ανασκαφικών εργασιών σε εξωτερικό χώρο από τις 12:00 μέχρι τις 5 το απόγευμα. Επίσης, επιβάλλεται η εφαρμογή της τηλεργασίας, για τους εργαζόμενους σε υπηρεσίες του Υπουργείου Πολιτισμού κι αρχαιολογικούς χώρους, που θα πρέπει να μετακινηθούν μέσα στον καύσωνα κι ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες, αλλά και για όσους εργαζόμενους μπορεί η τηλεργασία να διασφαλίσει την συνέχεια στη δημόσια υπηρεσία.

Θα πρέπει μέχρι την Παρασκευή 19 Ιουλίου τα μέτρα προστασίας των εργαζόμενων και των επισκεπτών σε αρχαιολογικούς χώρους και μνημεία να είναι οριζόντια και να εφαρμοστούν άμεσα.