Ο υπουργός Εξωτερικών της Συρίας συναντήθηκε σήμερα 1/4, με τον Αιγύπτιο ομόλογό του στο Κάιρο, με στόχο να επιστρέψει η ασιατική χώρα στον Αραβικό Σύνδεσμο μέσω αιγυπτιακής και σαουδαραβικής διαμεσολάβησης, όπως αποκάλυψε Αιγυπτιακή πηγή ασφαλείας μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη αυτού του είδους έπειτα από περισσότερο από μια δεκαετία. Επίσης είναι και η πιο πρόσφατη ένδειξη πως οι αραβικές χώρες αποκαθιστούν τις σχέσεις τους με τον πρόεδρο Μπασάρ αλ Άσαντ.

Ο Σάμεχ Σούκρι αγκάλιασε τον Φάισαλ Μεκντάντ όταν έφθασε στο αιγυπτιακό υπουργείο Εξωτερικών, στο πρώτο επίσημο ταξίδι του αφότου ξέσπασε η εξέγερση και η σύγκρουση στη Συρία το 2011.

Το συριακό κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA μετέδωσε πως οι συνομιλίες έχουν σκοπό την ενίσχυση των σχέσεων των δύο χωρών.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Αιγύπτου δημοσιοποίησε εικόνες των δύο υπουργών σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση πριν από ευρύτερες συζητήσεις.

Πολλές δυτικές και αραβικές χώρες απέφευγαν τον πρόεδρο Άσαντ εξαιτίας του πολέμου στη Συρία, που οδήγησε στον θάνατο εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων και στον κατακερματισμό της χώρας.

Ο εδρεύων στο Κάιρο Αραβικός Σύνδεσμος ανέστειλε τη συμμετοχή της Συρίας το 2011 και πολλές αραβικές χώρες απέσυραν τους απεσταλμένους τους από τη Δαμασκό.

Μερικές χώρες, περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κατάρ, εναντιώθηκαν στην αποκατάσταση των σχέσεων με τον Άσαντ, επικαλούμενες την βαναυσότητα που επέδειξε η κυβέρνηση στη διάρκεια της σύγκρουσης και την ανάγκη για ορατή πρόοδο προς μια πολιτική επίλυση στη Συρία.

Όμως σημαντικές περιφερειακές δυνάμεις περιλαμβανομένων των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων και της Σαουδικής Αραβίας δείχνουν μια όλο και περισσότερο ανοικτή στάση προς τη Δαμασκό.

Ο Αιγύπτιος υπουργός Εξωτερικών Σούκρι επισκέφθηκε τη Συρία και την Τουρκία τον Φεβρουάριο μετά τους καταστροφικούς σεισμούς στις δύο χώρες.