Η επίσκεψη της υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη, στις Ηνωμένες Πολιτείες είχε ως βασικό στόχο τη διεύρυνση της πολιτιστικής συνεργασίας Ελλάδας – ΗΠΑ, ιδιαίτερα ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων του Λος Άντζελες το 2028. Στο πλαίσιο των επαφών της στην Ουάσιγκτον, η υπουργός είχε συναντήσεις με ανώτατους αξιωματούχους του Στέιτ Ντιπάρτμεντ και επικεφαλής πολιτιστικών οργανισμών, εστιάζοντας στη σύσφιξη των σχέσεων των δύο χωρών στον τομέα του πολιτισμού.
Συνεργασία για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς
Κεντρικό θέμα των συνομιλιών ήταν η ανανέωση και ενίσχυση του Μνημονίου Κατανόησης για την Καταπολέμηση της Παράνομης Διακίνησης Πολιτιστικών Αγαθών, το οποίο υπογράφηκε το 2011 και λήγει το 2026. Η ελληνική πλευρά επιδιώκει όχι μόνο την επέκτασή του αλλά και την αυστηροποίηση των ποινών για τη διακίνηση αρχαιοτήτων. Οι σχετικές διαβουλεύσεις μεταξύ των αρμόδιων φορέων των δύο χωρών θα ξεκινήσουν άμεσα.
Ελληνικέςεκθέσεις στις ΗΠΑ
Η υπουργός Πολιτισμού συζήτησε επίσης για τις μεγάλες εκθέσεις ελληνικών αρχαιοτήτων που θα φιλοξενηθούν στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στις 24 Ιουνίου θα εγκαινιαστεί στο Λος Άντζελες η έκθεση του «Πρίγκιπα της Πύλου», με πολύτιμα ευρήματα από τη μυκηναϊκή Μεσσηνία. Παράλληλα, το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ θα φιλοξενήσει μόνιμη έκθεση με αντίγραφα 70 αρχαιοτήτων από την αρχαία Σπάρτη, τα οποία θα παραχωρηθούν από το ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού. Τα εγκαίνια της εν λόγω έκθεσης προγραμματίζονται για τον Σεπτέμβριο του 2025.
Ολυμπιακοί αγώνες 2028 και πολιτιστική παρουσία της Ελλάδας
Στο πλαίσιο των Ολυμπιακών Αγώνων του 2028, η Ελλάδα προγραμματίζει τη διοργάνωση μεγάλης έκθεσης για την αρχαία ελληνική αθλητική κληρονομιά. Παράλληλα, υπάρχει συνεργασία με την ελληνική πρεσβεία στην Ουάσιγκτον για τη διέλευση της Ολυμπιακής Φλόγας από περιοχές με έντονη ελληνική παρουσία.
Επαναπατρισμός αρχαιοτήτων – Η υπόθεση της Λήκυθου
Κατά την παραμονή της στις ΗΠΑ, η Λίνα Μενδώνη παρέλαβε μια αρχαία λήκυθο από το Μουσείο Glencairn στην Πενσυλβάνια. Το αγγείο, το οποίο είχε ανασκαφεί το 1910 στον Κεραμεικό, είχε εξαφανιστεί και μεταπωληθεί μέσω δημοπρασίας πριν καταλήξει στο μουσείο. Οι υπεύθυνοι, αναγνωρίζοντας την πραγματική του προέλευση, συνεργάστηκαν με τις ελληνικές αρχές για την επιστροφή του, αποδεικνύοντας τη σημασία της διεθνούς συνεργασίας για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς.