Tο μήνυμα της κοινωνικής ενότητας, της συντεταγμένης πορείας στο αύριο με γνώση της ιστορίας, της παράδοσης με την κοινή συμπόρευση των κοινωνιών, των ανθρώπων και των φορέων αλλά και τη συμμετοχή των νέων στη δημιουργία της Ελλάδας του μέλλοντος, έστειλε από τα Ανώγεια η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδας 2021 Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη.
Η πρόεδρος της Επιτροπής συναντήθηκε με τον δήμαρχο Ανωγείων Σωκράτη Κεφαλογιάννη και συνομίλησε μαζί του για την αναπτυξιακή πορεία του ορεινού δήμου επισημαίνοντας την απόλυτη στήριξη της Επιτροπής μεταξύ άλλων στη δημιουργία του Αστεροσχολείου δίπλα ακριβώς από το Αστεροσκοπείο του Σκίνακα στον Ψηλορείτη. Πρόκειται για μία σύμπραξη του δήμου με το Πανεπιστήμιο Κρήτης και το ΙΤΕ που θα προσδώσει όπως αναφέρθηκε, μία άλλη διάσταση στη σχέση της επιστήμης με το κοινό. Το ζητούμενο της δημοτικής αρχής αλλά και της τοπικής κοινωνίας που έχει αγκαλιάσει το συγκεκριμένο εγχείρημα δημιουργίας του Αστεροσχολείου ή σχολείου των Αστεριών, είναι να αποδοθεί όπως ανέφερε ο δήμαρχος Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “…ο απαιτούμενος φόρος τιμής στην πλούσια ιστορία που έχει ο τόπος και στους αγώνες του για την Ελευθερία της Κρήτης και της Ελλάδας”. Το Αστεροσχολείο είναι μία αίθουσα πολλαπλών θέσεων και αιθουσών που θα διαθέτει θόλο στον οποίο θα τοποθετηθεί τηλεσκόπιο που μεταξύ άλλων θα δίνει τη δυνατότητα της βιωματικής εμπειρίας μέσω της παρατήρησης των αστεριών.
“Επικοινωνήσαμε με την κοινωνία για πολλούς σκοπούς και λόγους αλλά και για να δούμε επίσης πόσο ώριμοι είναι οι πολίτες για να σκάψουν πίσω στο παρελθόν στην ιστορία και να καταλάβουν, οι κοινωνίες, τα αρνητικά και τα θετικά ώστε να πορευτούν στο μέλλον”, ανέφερε η πρόεδρος της Επιτροπής Γιάννα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη επισημαίνοντας ότι: “…στο Ρέθυμνο και οι τέσσερις προτάσεις του νομού όχι μόνο έχουν πάρει έγκριση αλλά έχουν περάσει και στα προγράμματα του Υπουργείου Εσωτερικών για χρηματοδότηση. Υπήρξε συμφωνία με την κυβέρνηση, που ήταν, πως ό,τι προτείνουν οι δήμοι πρέπει οπωσδήποτε να μπουν σε ένα κονδύλι που να τους επιτρέψει να αναπτυχθούν στο μέλλον. Αυτή η συμφωνία έγινε πραγματικότητα”.
Σε ό,τι αφορά τα Ανώγεια με το τόσο βαρύ και πλούσιο παρελθόν, όπως είπε η πρόεδρος της Επιτροπής, “η παρότρυνση μας ως επιτροπή, έκανε τους ανθρώπους να σκεφτούν με ένα εξίσου στιβαρό πρόγραμμα για να συνεχίσουν στο μέλλον. Αυτό είναι το Αστεροσχολείο. Αυτή είναι η διαδρομή κάτω από τον ουρανό που συνδυάζει την έρευνα, το πανεπιστήμιο, τους νέους ανθρώπους, τους μεγαλύτερους ηλικιακά ανθρώπους, τους ερευνητές, στην ανάπτυξη του τόπου, στο περπάτημα κάτω από τα αστέρια και άλλα πολλά”. Η κα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη, μίλησε και για την τοπική παραγωγή, τα προϊόντα στον ορεινό δήμο των Ανωγείων και τόνισε ότι αυτά με την μοναδικότητα που τα συνοδεύει: “..πρέπει να βρεθεί αυτός ο τρόπος που θα συνδεθούν και με την παράδοση με την ευρεία κλίμακα της, από τις μαντινάδες, μέχρι τα τραγούδια, τη φιλοξενία. Ποιος δεν ξέρει και δεν θυμάται τον Ξυλούρη, τον Σκουλά, τον Ψαραντώνη, το Χαιρέτη. Αυτός ο τόπος τραγουδάει τη ζωή και τη χαρά και το θάνατο και το χορεύει. Αυτός ο τόπος κάνει στιβαρά βήματα μπροστά. Μόνο ευγνώμονες πρέπει να είμαστε όλοι μας στους ανθρώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης, τους ανθρώπους της κοινωνίας, της κεντρικής διοίκησης, σε όλους τους ανθρώπους από τους συλλόγους, τα πανεπιστήμια, τα σχολεία, σε όλους που συνεργάζονται ώστε η προσπάθειά μας να συνεχίσει ως ανάπτυξη”.
Την κα Αγγελοπούλου συνόδευσε στα Ανώγεια ο βουλευτής Ρεθύμνου Γιάννης Κεφαλογιάννης ο οποίος έκανε λόγο για τη σημαντικότατη δουλειά που κάνει σε όλη τη χώρα και στην Κρήτη η Επιτροπή Ελλάδα 2021 λέγοντας πως: “Νομίζω ότι το νόημα της φετινής εορτής είναι να συνδέσουμε το παρελθόν με το παρόν και να βάλουμε τις υποδομές για το μέλλον. Το Αστεροσχολείο είναι μία υποδομή που θα μείνει στο μέλλον, συνδέει αυτούς τους τρεις χρόνους με έναν άρρηκτο δεσμό και πραγματικά νομίζω η επιτυχία της επιτροπής φέτος θα είναι ακριβώς το αποτέλεσμα όλων αυτών των ενεργειών που έχουν γίνει σε όλους τους τόπους που επισκέφθηκε η πρόεδρος και δημιούργησε τις υποδομές η επιτροπή για τους νέους, για την κοινωνία. Μιας και τα χρόνια που θα έρθουν στο εξής θα είναι καλύτερα, από όλα τα προηγούμενα που δυστυχώς ήταν δύσκολα”.
Η κα Αγγελοπούλου Δασκαλάκη κατέθεσε στεφάνι στο Μνημείο των τριών Ολοκαυτωμάτων των Ανωγείων, επισκέφθηκε τον Σκακιστικό όμιλο Ανωγείων και συνομίλησε με τα παιδιά, καθώς επίσης βρέθηκε στο σπίτι μιας Υφάντρας των Ανωγείων όπου η υφαντική τέχνη συνεχίζεται. Στο πρόγραμμα της επίσκεψης της με στόχο να προωθήσει την ανάγκη για συνεργασία και συμπόρευση των κοινωνιών για ένα καλύτερο μέλλον, η πρόεδρος της Επιτροπής συμμετείχε σε συνάντηση στην Πλατεία Μεϊντανίου Αι Γιώργη, όπου κάτοικοι, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης, της περιφέρειας και συλλόγων της περιοχής συνομίλησαν μαζί της σε μία διαδικασία ανταλλαγής σκέψεων, προτάσεων και ιδεών για το αύριο του τόπου. Επίσης βρέθηκε στην ιστορική εκκλησία του ‘Αι Γιώργη και θαύμασε τις εικονογραφίες των ηρώων της Επανάστασης του 1821 που έχουν φιλοτεχνηθεί εντός του ναού, όπως επίσης και τα γκράφιτι στο καμπαναριό της εκκλησίας που απεικονίζουν τα ολοκαυτώματα, τα σύμβολα της Φιλικής Εταιρίας και την Ελλάς Ευγνωμονούσα. Επίσης, συνομίλησε με γυναίκες του χωριού για τα προϊόντα του τόπου και για το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της γυναίκας στην κοινωνία.
Όπως δήλωσε στο ΑΠΕ ΜΠΕ ο δήμαρχος Ανωγείων Σωκράτης Κεφαλογιάννης: “Να πούμε και εμείς από τη μεριά μας ένα ευχαριστώ για την αποδοχή στην πρότασή μας για την κατασκευή του σχολείου των Αστεριών, το οποίο υιοθέτησε η επιτροπή και είχαμε τη χαρά να ενταχθεί στο πρόγραμμα Αντώνης Τρίτσης με τη γενναία χρηματοδότηση του ενός εκατομμυρίου ευρώ. Μία πρόταση που πατούσε γερά στις ιστορικές βάσεις του τόπου μας στην ιστορία του τόπου μας. Μία πρόταση με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον δημιουργώντας μία υποδομή για τις επόμενες γενιές”. Σε ό,τι αφορά στην υφαντική τέχνη που υπάρχει ζώσα στα Ανώγεια, ο δήμαρχος ανέφερε ότι πρόκειται για μία τέχνη σπουδαία που έχει δώσει από χρόνια ζωή στα Ανώγεια. “Όμως πρέπει να ξεπεράσουμε το κομβικό σημείο που βρίσκεται η υφαντική σήμερα και να την μεταδώσουμε στις νέες κοπέλες. Θα δημιουργήσουμε εργαστήρια και με τις υφάντρες που υπάρχουν ακόμα θα καταφέρουμε πιστεύω με τον παραδοσιακό τρόπο να γίνει μεταβίβαση στη νέα γενιά με μία σύγχρονη ματιά στην υφαντική τέχνη”. Σε ό,τι αφορά το σκάκι που είναι διαδεδομένο διεθνώς ότι στα Ανώγεια υπάρχει πολύ ενεργό σκακιστικό πεδίο, ο δήμαρχος ανέφερε ότι: “τα τελευταία οχτώ χρόνια με πολύ ενδιαφέρον ενισχύουμε τη συγκεκριμένη δραστηριότητα που είναι μία μεγάλη κληρονομιά στη νέα γενιά των Ανωγειανών. Το σκάκι, δίνει διέξοδο στα παιδιά μας αφού ως γνωστό, οι ορεινές περιοχές δεν έχουν πολλές δραστηριότητες που να μπορούν να πηγαίνουν τα παιδιά όπως γίνεται στις πόλεις. Εμείς θα ενισχύσουμε το σκάκι και με τους διεθνείς αγώνες που οργανώνουμε καθώς επίσης θα ενισχύσουμε τα παιδιά του τόπου μας με δραστηριότητές και θα δημιουργήσουμε σύντομα, δύο νέα τμήματα, αυτό της ρομποτικής και της φωτογραφίας.
Τέλος, η πρόεδρος της Επιτροπής Ελλάδα 2021 επισκέφθηκε και το Σπίτι του Βοσκού όπου εκεί ζωντανεύει η παραδοσιακή ζωή των κτηνοτρόφων και διδάσκεται στους επισκέπτες και σε σχολεία η τέχνη της τυροκομίας και της κατασκευής των Μιτάτων, των σπιτιών δηλαδή των κτηνοτρόφων στα όρη, όπως δήλωσε ο δήμαρχος Ανωγείων. “Δημιουργήσαμε το Σπίτι του Βοσκού που αρχίζει να παίρνει ζωντάνια. Εμάς η υποχρέωσή μας ήταν να στήσουμε τις πέτρες. Όλα όμως ζωντανεύουν όπου υπάρχει ψυχή και η λειτουργία των ανθρώπων. Το επόμενο διάστημα θα παρουσιαστούν στο κοινό και ιδιαίτερα στην εκπαιδευτική κοινότητα και στο παιδαγωγικό κοινό, προγράμματα και δράσεις ώστε να γίνει το σπίτι του βοσκού το ζωντανό κύτταρο της Ορεινής Κρήτης”.