Επιμένει ο Στέφανος Κασσελάκης στα fake news για εξαήμερη εργασία, προσπερνώντας τις διευκρινίσεις που έχει δώσει τόσο το αρμόδιο υπουργείο Εργασίας όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, υπογραμμίζοντας ότι δεν καταργείται η πενθήμερο εργασία και το 40ωρο.
«Είναι η Ελλάδα κάποιο παγκόσμιο πειραματόζωο του νεοφιλελευθερισμού; Δε χρειάζεται να το πω καν. Μ' εμάς αυτός ο νόμος επιστρέφεται από εκεί που ήρθε», σημειώνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, σε ανάρτησή του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στην ίδια ανάρτηση παραθέτει αποσπάσματα από ρεπορτάζ ξένων μέσων, σχολιάζοντας πως «γίναμε είδηση σε ολόκληρο τον κόσμο!».
Σύμφωνα με όσα διευκρίνισε και προσφάτως η υπουργός Εργασίας, Νίκη Κεραμέως, αυτό που έχει αλλάξει είναι ότι έχει θεσμοθετηθεί η δυνατότητα για μια έκτακτη βάρδια σε πολύ συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων, όπως για παράδειγμα επιχειρήσεις που δουλεύουν 24 ώρες το 24ωρο ,6 ή 7 ημέρες την εβδομάδα, όπως εργοστάσια, βιομηχανίες τα οποία επιπλέον έχουν κυλιόμενες βάρδιες.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έχει σημειώσει κατηγορηματικά: «Δεν καταργείται η πενθήμερη εργασία και το 40ωρο στην Ελλάδα. Απλά δόθηκε η δυνατότητα για μια πρόσθετη βάρδια εργασίας σε συγκεκριμένους και ελάχιστους κλάδους της οικονομίας, όπως επιχειρήσεις που λειτουργούν αδιάκοπα 7 ημέρες την εβδομάδα, 24 ώρες την ημέρα με τουλάχιστον 3 συνεχόμενες βάρδιες. Κατ’ εξαίρεση μπορεί να εφαρμοστεί από επιχειρήσεις που λειτουργούν επίσης επί 24ώρου βάσεως 5 ή 6 ημέρες την εβδομάδα. Δηλαδή ελάχιστες επιχειρήσεις, κυρίως βιομηχανίες, που πρέπει να πληρούν τα κριτήρια και θα ελέγχονται για αυτό από τους επιθεωρητές εργασίας με τη βοήθεια και της ψηφιακής κάρτας εργαζομένου που εφαρμόσαμε πιλοτικά τα προηγούμενα χρόνια και πλέον επεκτείνεται σε όλη την αγορά εργασίας».
Με σημερινή δημοσιοποίηση, άλλωστε, των στοιχείων που αφορούν στην εφαρμογή του μέτρου της έκτακτης βάρδιας εργασίας σε επιχειρήσεις συνεχούς λειτουργίας με κυλιόμενες βάρδιες, κατά το πρώτο 15νθήμερο του Ιουλίου, φαίνεται ότι το εν λόγω μέτρο αφορά μόνο 690 επιχειρήσεις.
Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργειου Εργασίας, στο χρονικό διάστημα έως τις 15 Ιουλίου 2024 το Πληροφοριακό Σύστημα «ΕΡΓΑΝΗ» κατέγραψε τα παρακάτω δεδομένα.
- Σύνολο εργοδοτών στη χώρα που απασχολούν εργαζόμενους με εξαρτημένη σχέση εργασίας: 326.482 εργοδότες και 382.775 παραρτήματα.
- Αίτηση για χρήση της έκτακτης βάρδιας εργασίας υπέβαλαν συνολικά 690 επιχειρήσεις για 1.671 παραρτήματα, δηλαδή αίτηση έχει υποβάλει το 0,44% των παραρτημάτων της χώρας.
- Από τα 1.671 παραρτήματα, που υπέβαλαν αίτηση, πληρούν τις προϋποθέσεις του νόμου (δηλαδή συνεχής λειτουργία 24/7 με κυλιόμενες βάρδιες ή 24ωρη λειτουργία 5 ή 6 ημερών με κυλιόμενες βάρδιες) τα 291, δηλαδή ποσοστό 17,4% επί των αιτήσεων και 0,076% επί του συνόλου των παραρτημάτων.
- Στις περιπτώσεις μη νόμιμης υπαγωγής με χρήση του μέτρου, η εργασία που τυχόν παρασχέθηκε από εργαζόμενους κρίνεται ως παράνομη και εφαρμόζονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις.