Ο Γιάννης Δραγασάκης αποκάλυψε μιλώντας στο ΑΤΤΙΚΑ TV το σχέδιο για τη δημιουργία κυβέρνησης ηττημένων εφόσον βγαίνουν τα κουκιά. Το πρωί βρέθηκε στο Action24 και παρότι επιχείρησε να μαζέψει τις δηλώσεις του που αποδομούν το αφήγημα του Αλέξη Τσίπρα επανήλθε επισημαίνοντας πως το θέμα θα το συζητήσουν τα όργανα που θα συνέλθουν μετά τις εκλογές της 21ης Μαίου.

Απαντώντας σε ερώτηση του κ. Γεωργιάδη, είπε συγκεκριμένα πως «σε μία εποχή πολλαπλών κρίσεων […], εμείς λέμε πως τα προβλήματα που έχουμε είναι μεγάλα και θέλουμε όχι μόνο μία κοινοβουλευτική πλειοψηφία αλλά και κοινωνική. Με αυτό το σκεπτικό, όλα τα σενάρια που λέμε είναι εκτός του σχεδιασμού μας. Κι αν τα φέρει η πραγματικότητα, όμως, έχεις δίκιο να με ρωτάς (απευθύνθηκε στον κ. Γεωργιάδη), τότε θα συνέλθουν τα όργανα του κόμματος θα συζητήσουμε και θα αποφασίσουμε».

Από πλευράς του ο κ. Γεωργιάδης τοποθετήθηκε: «Αν είναι πρώτο κόμμα ο ΣΥΡΙΖΑ έχει απολύτως δημοκρατικό δικαιώμα να κάνει κυβέρνηση. Το πρόβλημα το δικό μου έγκειται στο τι θα συνέβαινε αν ο κ. Τσίπρας είναι δεύτερος με τέτοια ποσοστά ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, Μέρα25 που τελικά θα μπορούσαν να αθροίσουν μια κυβερνητική πλειοψηφία, ακόμα και αν δεν αθροίζαν 151, με μια ψήφο ανοχής Βελόπουλου ή ΚΚΕ και έτσι να συμπτήξουν κυβέρνηση μειοψηφίας ηττημένων. Πάμε δηλαδή στο βράδυ των εκλογών και στο σενάριο να έχουν τα τρία κόμματα αυτά 142 βουλευτές και να πουν στο ΚΚΕ “εάν στην ψήφο εμπιστοσύνης ψηφίσετε λευκό και κατεβάσετε το όριο κάτω από 151 εμείς δεσμεύομαστε ότι ο πρώτος νόμος θα είναι η θέσπιση της απλής αναλογικής”. Θα καταλήξουμε σε μια κυβέρνηση μειοψηφίας ηττημένων. Σε αυτό το σενάριο η χθεσινή δήλωση Δραγασάκη καίτοι σε θεωρητική συζήτηση μου αυξάνει την ανησυχία και η δήλωση Τσακαλώτου μου το κάνει ακόμα πιο ανησυχητικό»

«Αυτός είναι ο λόγος που λέω στους ψηφοφόρους να μην πάρουν αψήφιστα τις εκλογές 21ης Μαΐου γιατί αν τους βγαίνουν τα νούμερα μπορεί να κάνουν κυβέρνηση ηττημένων» κατέληξε για το θέμα αυτό ο Άδωνις Γεωργιάδης.

Υπενθυμίζεται ότι, πρώτος επανέφερε στο προσκήνιο την «κυβέρνηση των ηττημένων» ο πρώην αντιπρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος χθες σε τηλεοπτική του συνέντευξη, περιέγραψε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα διαχειριστεί ενεργητικά τα συνταγματικά δικαιώματα, με βάση το αποτέλεσμα που θα προκύψουν από τις εκλογές της 21ης Μαΐου, ακόμα και σε περίπτωση που το κόμμα του τερματίσει δεύτερο στις εκλογές.

«Εννοούμε δηλαδή, ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα πάρει τη διερευνητική εντολή από την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, θα διερευνήσει την περίπτωση να υπάρξει κυβέρνηση. Δεν θα μείνουμε αδρανείς σε όλα τα ενδεχόμενα» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Γιάννης Δραγασάκης ενώ διευκρίνισε ότι σύμφωνα με τα όσα έχει πει ο πρόεδρος του κόμματος, ο ΣΥΡΙΖΑ θα πάρει την εντολή και θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, ακόμη και εάν είναι δεύτερο κόμμα.

Τσακαλώτος για κυβέρνηση ηττημένων: Μπορούμε να το επιδιώξουμε

Περαιτέρω «λάδι στη φωτιά» έριξε λίγες ώρες αργότερα ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο οποίος έκανε και την αριθμητική παρουσιάση της «κυβέρνησης των ηττημένων».

«Νομίζω ότι μπορούμε να το επιδιώξουμε. Θα εξαρτηθεί από το πόσο κοντά είμαστε» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος σε τηλεοπτική του συνέντευξη στην εκπομπή «Επίλογος» στην ΕΡΤ και, όταν ρωτήθηκε για τις δηλώσεις Τσίπρα ότι δεν θέλει την «κυβέρνηση ηττημένων», απάντησε: «Άμα έχουν τρία κόμματα 47% ή 48% τι ηττημένοι θα είναι; Εδώ έχουμε κυβερνήσεις με πολύ μικρότερα ποσοστά…. Εδώ τη ΝΔ δεν την πειράζει να κυβερνήσει μετά τις δεύτερες εκλογές με 35%, 36% ή 38%».

Σε άλλο σημείο της συνέντευξής του ο κ. Τσακαλώτος είπε ακόμα ότι ο ίδιος δεν πιστεύει ότι σημαντικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις μπορεί να τις κάνει ένα κόμμα μόνο του με 38%. «Χρειάζονται ευρύτερες συναινέσεις και κανένα κόμμα δεν έχει το μονοπώλιο της σοφίας» σημείωσε. Όταν ρωτήθηκε για την εμπειρία από τη συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τις διαφωνίες για τις Πρέσπες, είπε ότι στον δικό του τομέα, τα οικονομικά, δεν δυσκολεύτηκαν να συνεργαστούν.

Tσίπρας: Όχι στην κυβέρνηση ηττημένων, δεν κάνουμε μπακαλική

Υπενθυμίζεται ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξη που είχε παραχωρήσει στις 10 Απριλίου στον τηλεοπτικό σταθμό STAR είχε αποκλείσει το ενδεχόμενο να επιδιώξει τον σχηματισμό κυβέρνησης με άλλο κόμμα, αν η παράταξη του δεν αναδειχθεί πρώτη στις εκλογές της 21ης Μαΐου.

«Εάν έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ πρώτο κόμμα θα έχουμε προοδευτική κυβέρνηση». «Λέω “όχι” σε κυβέρνηση ηττημένων», είχε αναφέρει και σημείωνε: «Είμαι κάθετος σε αυτό, εδώ δεν κάνουμε μπακαλική. Οι πολίτες πρέπει να γνωρίζουν ότι προϋπόθεση για προοδευτική διακυβέρνηση είναι η νίκη στις εκλογές».

Βέβαια ο ίδιος έχει δηλώσει επίσης ότι όσα λέγοντας προεκλογικά για τα περί συμμαχιών και συνεργασιών «είναι λόγια του αέρα»