Σε μια περίοδο που οι χρηματοδοτήσεις startups παγκοσμίως έχουν υποχωρήσει, το ελληνικό οικοσύστημα νεοφυούς επιχειρηματικότητας αναπτύσσεται. Τελευταίες πληροφορίες μιλούν για την εξαγορά της ελληνικής mist.io από την αμερικανική Dell, με την επίσημη ανακοίνωση να αναμένεται μέσα στο φθινόπωρο. Η mist.io έχει αναπτύξει μια λύση για τη διαχείριση cloud server από διάφορους παρόχους για μικρές ή μεσαίες επιχειρήσεις.

Διαφορετική φέρεται να είναι η περίπτωση της Arrikto, μίας ελληνικής startup που προσφέρει σε επιχειρήσεις εργαλεία για γρήγορη και ευέλικτη ανάπτυξη εφαρμογών υπολογιστικής μάθησης. Με την Arrikto φαίνεται πως συνεργάζεται η Hewlett Packard, χωρίς, ωστόσο, ο αμερικανικός κολοσσός να έχει προβεί σε εξαγορά της ελληνικής startup. Οι Αμερικανοί είχαν δείξει μεγάλο ενδιαφέρον εδώ και χρόνια για ελληνικές εταιρείες.

Το 2010 η Google εξαγόρασε την Blindtype, μια ελληνική startup, που είχε αναπτύξει μια λύση που αντιμετώπιζε τις δυσκολίες πληκτρολόγησης σε συσκευές αφής. Άλλο ένα μεγάλο όνομα από τις ΗΠΑ που έχει επενδύσει σε ελληνική startup είναι η Ansys, η οποία το 2019 εξαγόρασε την Helic, η οποία αναπτύσσει λογισμικό προσομοίωσης μικροτσίπ, ενώ το 2020 ο αμερικανικός κολοσσός Applied Materials προχώρησε στην εξαγορά της ελληνικής εταιρείας τεχνολογίας Think Silicon, που δραστηριοποιείται στο χώρο των ημιαγωγών.

Το 2021, ένας άλλος αμερικανικός κολοσσός, η Microsoft εξαγόρασε την ελληνική Softomotive, η οποία έχει αναπτύξει μια λύση λογισμικού για τη ρομποτική αυτοματοποίηση διαδικασιών σε επιχειρήσεις, ενώ το 2022 η μητρική του facebook, Meta, απέκτησε την Accusonus από την Πάτρα. Το 2022 –μια χρονιά κατά την οποία ανακοινώθηκαν συμφωνίες αρκετών εκατομμυρίων στον ελληνικό κλάδο των νεοφυών επιχειρήσεων– ανακοινώθηκε και η απόκτηση της Pollfish από την επίσης αμερικανική Prodege.

Η Pollfish είναι μια ολοκληρωμένη διαδικτυακή πλατφόρμα που επιτρέπει σε εταιρείες και ιδιώτες να πραγματοποιούν έρευνες αγοράς, ενώ η Prodege είναι μια μεγάλη αμερικανική εταιρεία διαδικτυακού μάρκετινγκ, δημοσκοπήσεων καταναλωτών και έρευνας αγοράς. Είχε προηγηθεί βέβαια και η μεγάλη εξαγορά του 49% της Viva Wallet από τον αμερικανικό τραπεζικό κολοσσό JP Morgan.

Σύμφωνα με την έκθεση Startups in Greece, μέσα στο 2022 πραγματοποιήθηκαν συνολικά 19 εξαγορές ελληνικών startups, με τη χρονιά να αποτελεί ρεκόρ ως προς τον αριθμό. Είναι σημαντικό, επίσης, πως στο 14% των επενδυτικών δραστηριοτήτων σε ελληνικές startups το 2022 υπήρξε συμμετοχή αμερικανικής εταιρείας.