Τη μεσοσταθμική διαφορά που προέκυψε από την αύξηση της τιμής του ρεύματος κατά τον Δεκέμβριο του 2024, τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2025 έρχεται να καλύψει η κυβέρνηση.

Τους μήνες εκείνους δηλαδή που παρατηρήθηκε δυσανάλογη αύξηση, με επιδότηση της κιλοβατώρας για ένα εκατομμύριο μικρομεσαίες και μικρές επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών έως 10 εκατ. ευρώ, με τις επιχειρήσεις υψηλής ενεργειακής κατανάλωσης, όπως αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία και καθαριστήρια, να λαμβάνουν επιδότηση διπλάσια, που θα εφαρμοστεί στο 100% της κατανάλωσης.

Όπως έγραψε το «Μανιφέστο», η ενίσχυση ξεπερνά αναλογικά και το 10%, οι αιτήσεις των επιχειρήσεων θα γίνουν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα ανοίξει από τον ΔΕΔΔΗΕ το πρώτο 10ήμερο του Μαΐου, με στόχο τα ποσά να πιστωθούν μέχρι το τέλος Ιουνίου, ενώ μένουν εκτός ρύθμισης 32.000 επιχειρήσεις που διαπιστωμένα έχουν πραγματοποιήσει ρευματοκλοπή.

Οι επιχειρήσεις θα επιδοτηθούν με βάση τον κύκλο εργασιών 2023. Συγκεκριμένα:

-Από 0 ευρώ έως 500.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 ευρώ/κιλοβατώρα και εφαρμόζεται στο 100% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

-Από 500.000,01 ευρώ έως 1.000.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 ευρώ/κιλοβατώρα και εφαρμόζεται στο 80% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

-Από 1.000.000,01 ευρώ έως 10.000.000 ευρώ. Η επιδότηση ανέρχεται σε 0,02 ευρώ/κιλοβατώρα και εφαρμόζεται στο 60% της κατανάλωσης της ωφελούμενης επιχείρησης.

-Αρτοποιεία, ζαχαροπλαστεία, καθαριστήρια κ.λπ. θα επωφεληθούν από επιδοτήσεις 0,04 ευρώ/κιλοβατώρα, οι οποίες και εφαρμόζονται στο 100% της κατανάλωσης ανεξαρτήτως του κύκλου εργασιών τους.

Οι αντιδράσεις, σχεδόν από το σύνολο του επιχειρηματικού κόσμου, είναι θετικές, με την Κεντρική Ενωση Επιμελητηρίων Ελλάδας και τον πρόεδρό της, Γιάννη Βουτσινά, να αναφέρει ότι η απόφαση αυτή, σε ένα πάγιο σημαντικό αίτημα της ΚΕΕΕ, συμβάλλει στην οικονομική ελάφρυνση των επιχειρήσεων που έχουν πληγεί από τις διατηρούμενες υψηλές τιμές ρεύματος, ενώ χρειάζεται περαιτέρω ενίσχυση των ΜμΕ, θέση η οποία είναι υψηλής προτεραιότητας για την Κεντρική Ένωση.

Στο ίδιο μήκος και το ΕΒΕΑ με τον πρόεδρό του, Γιάννη Μπρατάκο, να επισημαίνει ότι σε μια περίοδο διεθνών μεταβολών και υψηλής ενεργειακής αβεβαιότητας η πολιτεία ενεργοποιεί έναν μηχανισμό σταθερότητας που ανακουφίζει τις μικρότερες επιχειρήσεις και παράλληλα δημιουργεί συνθήκες βιωσιμότητας για παραγωγικές μονάδες με υψηλό ενεργειακό αποτύπωμα. Λίγα είναι τα χρήματα σε σχέση με τις προηγούμενες αυξήσεις, αναφέρει ο πρόεδρος του Επαγγελματικού Επιμελητηρίου Αθηνών, Γιάννης Χατζηθεοδοσίου.

Πάντως, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Σταύρος Παπασταύρου, δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να διατηρηθεί μόνιμα ο μηχανισμός στήριξης των επιχειρήσεων στο ρεύμα σε περιόδους διαταραχής της οικονομίας από εξωγενείς παράγοντες.