Το αργότερο μέχρι τις 23 και 24 Οκτωβρίου αναμένεται να μπουν στα βιβλιάρια όλων των δικαιούχων παραγωγών της χώρας τα χρήματα της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης, κάτι που προκύπτει από τις επίσημες δηλώσεις του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Μάκη Βορίδη, που λέει στα «ΝΕΑ» ότι καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια να ολοκληρωθούν οι πληρωμές πριν από την εθνική μας εορτή. Επίσης, ο υπουργός προανήγγειλε και την καταβολή αποζημιώσεων για τους παραγωγούς που θα πληγούν από τους δασμούς που επέβαλαν οι ΗΠΑ, αλλά και την προστασία των μακεδονικών προϊόντων διά της νομικής οδού.
«Καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε πριν από την εθνική μας εορτή και αργία της 28ης Οκτωβρίου να έχει πιστωθεί και να είναι διαθέσιμη στους λογαριασμούς των δικαιούχων παραγωγών η προκαταβολή της ενιαίας ενίσχυσης για φέτος, που ανέρχεται στο 70% της βασικής ενίσχυσης.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η πληρωμή θα αφορά και στις μεταβιβάσεις δικαιωμάτων για όσες αιτήσεις έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία. Από ’κει και μετά, υπολογίζουμε ότι μέχρι το τέλος του έτους (τέλος Δεκεμβρίου) θα καταβληθεί στους δικαιούχους το υπόλοιπο 25%-30% της βασικής ενίσχυσης, καθώς και το πριμ για το λεγόμενο “πρασίνισμα”, το οποίο και δίνεται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για καθαρά περιβαλλοντικούς λόγους», ήταν η απάντηση Βορίδη στο σχετικό ερώτημα της εφημερίδας.
Οι αποζημιώσεις των πληγέντων
Αναφερόμενος στις αποζημιώσεις των πληγέντων από τον αποκλεισμό Τραμπ, ο κ. Βορίδης δήλωσε: «Καταρχάς, θα πρέπει να δούμε αν τελικά οι κυρώσεις αυτές εφαρμοστούν.
Πέραν αυτού, έχω σκεφτεί μια σειρά από κινήσεις, οι οποίες θα πρέπει να είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του Κοινοτικού Δικαίου. Οι αποζημιώσεις προς τους παραγωγούς που πλήττονται αποτελούν μια προσέγγιση του θέματος. Όχι τη μοναδική. Εξάλλου, περιμένουμε μια απόφαση της Επιτροπής Διαιτησίας του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου, στον οποίο έχει προσφύγει η Ευρωπαϊκή Ένωση εναντίον των ΗΠΑ. Άρα, εκεί υπάρχει κάτι που μπορεί μεν, από τη μια, να επέτρεψε στον κ. Τραμπ να επιβάλει δασμούς, αλλά μπορεί, από την άλλη, να επιτρέψει εξίσου και στην Ε.Ε. να επιβάλει δασμούς, άρα μπορεί να μπούμε έτσι σε μια λογική συμψηφισμών.
Να σημειώσω ότι η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα της Ε.Ε. που εξαιρέθηκε από τους δασμούς στις ελιές και αυτό είναι, αναμφισβήτητα, μια μεγάλη επιτυχία της κυβέρνησής μας. Αξίζει, δε, να σημειωθεί ότι όταν, με την ανάληψη των καθηκόντων μου ως υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, συναντήθηκα με τον Αμερικανό πρέσβη κ. Pyatt και του έθεσα ο ίδιος το θέμα της εξαίρεσης του ελαιολάδου και των ελιών από τους δασμούς, εξεπλάγην, καθώς ήταν η πρώτη φορά που ελληνική κυβέρνηση ζητούσε κάτι τέτοιο, όπως μου είπε. Το ίδιο, λοιπόν, σκοπεύω να πράξω και για τα κονσερβοποιημένα ροδάκινα και για τη φέτα σε επόμενο κύκλο επαφών».
Για τον ΕΛΓΑ
Σε ό,τι αφορά τον ΕΛΓΑ, ο υπουργός σημείωσε ότι «είναι ένας οργανισμός με πλήθος χρόνιων προβλημάτων, ενώ τα τελευταία 4 χρόνια εμφανίζεται διαδοχικά ελλειμματικός. Όλα αυτά απαιτούν έναν ολοκληρωμένο επανασχεδιασμό και όχι λύσεις εμβαλωματικές, προκειμένου και οι αγρότες να απολαμβάνουν στο έπακρον τον ανταποδοτικό του χαρακτήρα και η αγροτική παραγωγή να προστατεύεται και ο κρατικός προϋπολογισμός να μην επιβαρύνεται.
Όταν περιμένουμε από τους αγρότες να είναι συνεπείς στις υποχρεώσεις τους απέναντι στον οργανισμό καταβάλλοντας το ασφάλιστρο, πρέπει και ο ΕΛΓΑ να εμφανίζεται το ίδιο συνεπής απέναντί τους. Η είσοδος της ιδιωτικής ασφάλισης στον χώρο αυτό δεν είναι κάτι εύκολο και αυτό το μαρτυρά και η μεγάλη αναμονή στην ολοκλήρωση της σχετικής αναλογιστικής μελέτης, την οποία δεν κατόρθωσε η προηγούμενη κυβέρνηση.
Δεν ωφελεί όμως κανέναν το να “κλοτσάμε το τενεκεδάκι” για να περνάει ο καιρός και να μετακυλίεται το πρόβλημα στους επόμενους. Το ζητούμενο είναι να δοθεί λύση. Μια λύση που να βελτιώνει το πλαίσιο ασφάλισης της παραγωγής, χωρίς να επιβαρύνεται περαιτέρω το κόστος για τους αγρότες. Έχω ήδη κάνει μια πρώτη σειρά επαφών με ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες. Μελετάμε τις δυνατότητες για να παρουσιάσουμε ένα ολοκληρωμένο σχέδιο εις όφελος των παραγωγών».
Τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ
Στο μεταξύ, μιλώντας στη «Νέα Κρήτη» χθες για τον χρόνο καταβολής των επιδοτήσεων, ο πρόεδρος της Ομάδας Αμπελουργών και Ελαιοκαλλιεργητών Κρήτης, Πρίαμος Ιερωνυμάκης, τόνισε ότι «προσωπικά δε με απασχολεί αν θα δοθεί η επιδότηση τέλος Οκτωβρίου ή αρχές Νοεμβρίου. Το πρόβλημα είναι άλλο. Τι θα γίνει με τη νέα ΚΑΠ, διότι αν περάσουν αυτά που είπε ο Πολωνός υποψήφιος επίτροπος Γεωργίας για εξωτερική και εσωτερική σύγκλιση, τότε αυτό θα είναι καταστροφικό για τα συμφέροντά μας, αφού σημαίνει ακόμα μεγαλύτερη μείωση των επιδοτήσεων».
Στο μεταξύ, να διευκρινίσουμε ότι η προκαταβολή του 70% αντιπροσωπεύει το 50% της ενιαίας ενίσχυσης. Και αναμένεται να μπουν στα χρήματα των παραγωγών που έχουν βιβλιάριο στην Τράπεζα Πειραιώς στις 23 με 24 Οκτωβρίου, και να ακολουθήσει η πληρωμή των υπολοίπων μετά το περίφημο «βαλέρ» στις άλλες τράπεζες, μέσω της Τράπεζας Πειραιώς, που εκτελεί και τα χρέη της πρώην Αγροτικής Τράπεζας Ελλάδος.
Ο Πρίαμος Ιερωνυμάκης μίλησε όμως και για τις εμπόλεμες καταστάσεις που βιώνει ο πλανήτης, λέγοντας πως επηρεάζεται καθοριστικά και η διακίνηση των αγαθών. Και όπως λέει, η πολύ κακή κατάσταση για τα ελληνικά και συνολικά τα ευρωπαϊκά προϊόντα ξεκίνησε το 2002, όταν στην ΕΕ καταργήθηκαν οι δασμοί για τα προϊόντα των τρίτων χωρών.
ΠΗΓΗ: neakriti.gr