Στο «τραπέζι» της επιτροπής των ειδικών η οποία συνεδριάζει σήμερα (16/2) αναμένεται να τεθούν επί τάπητος τα επόμενα βήματα χαλάρωσης τα οποία θα αφορούν κυρίως τους εμβολιασμένους. Προς αυτή την κατεύθυνση, στο επίκεντρο της συνεδρίασης των επιστημόνων θα βρεθούν οι αποκριάτικες εκδηλώσεις, οι όρθιοι στα κέντρα διασκέδασης, η πληρότητα στα γήπεδα καθώς επίσης και οι σχολικές εκδρομές.
Η κυβέρνηση, σύμφωνα με πληροφορίες του ΣΚΑΪ, αναμένεται να εισηγηθεί αύξηση της πληρότητας στα γήπεδα, με τους ειδικούς να προσανατολίζονται σε εξαιρέσεις κατά περίπτωση. Επιπροσθέτως, αναμένεται να ζητήσει επαναφορά της όρθιας διασκέδασης αλλά και επιστροφή των σχολικών εκδρομών, τα οποία οι πληροφορίες θέλουν να γίνονται δεκτά.
Παράλληλα, την επιτροπή των εμπειρογνωμόνων θα απασχολήσει και το θέμα των καρναβαλιών, για τα οποία ενδεχομένως, κατά τις ίδιες πάντα πληροφορίες, θα επιτρέψουν τις ελεγχόμενες εκδηλώσεις σε κλειστούς χώρους, δεν θα ισχύσει όμως το ίδιο και για τις παρελάσεις.
Σε κάθε περίπτωση, η επιτροπή θα εστιάσει σήμερα στην κατάργηση ή χαλάρωση κάποιων περιορισμών τόσο στην εστίαση και τη διασκέδαση, όσο και στα γήπεδα, την ώρα που η πανδημία κινείται σε τροχιά αποικλιμάκωσης στη χώρα μας, με αργούς μεν ρυθμούς αλλά σταθερούς.
Την Τρίτη, τα κρούσματα που ανακοινώθηκαν από τον ΕΟΔΥ έφτασαν τα 21.412, οι νεκροί ήταν 77, ενώ οι διασωληνωμένοι, βρίσκονται εδώ και λίγες ημέρες κάτω από τους 500 και συγκεκριμένα έχουν κατέβει μετά από πολύ μεγάλο χρονικό διάστημα στους 489.
Την πορεία σταθεροποίησης της πανδημίας επιβεβαίωσε και ο καθηγητής Πνευμονολογίας Νίκος Τζανάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ , αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι «είμαστε σε μια διαδικασία αποκλιμάκωσης όλων των δεικτών και σε πορεία σταθεροποίησης». Επιπροσθέτως, τόνισε ότι τόσο οι νοσηλείες όσο και οι θάνατοι αποκλιμακώνονται.
Προς το τέλος του μήνα, εκτιμά ο κ.Τζανάκης ότι οι θάνατοι θα είναι κάτω από 70, καθώς οι θάνατοι που βλέπουμε τώρα είναι τα κρούσματα που εμφανίστηκαν προ τριών εβδομάδων.
Μέχρι τα τέλη Μαρτίου θα έχουμε πάνω από 10.000 κρούσματα, είπε και τόνισε ότι «δεν πρέπει να άρουμε όλα τα μέτρα. Τη μάσκα πρέπει να την κρατήσουμε», σημείως εμφατικά.
Την ίδια ώρα, αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στο μέσο εβδομαδιαίο ιικό φορτίο του SARS-CoV-2 στα αστικά λύματα σε τέσσερεις από τις εννέα περιοχές που ελέγχθηκαν από το Εθνικό Δίκτυο Επιδημιολογίας Λυμάτων (ΕΔΕΛ) του ΕΟΔΥ.
Υπό το πρίσμα αυτό, καθαρά αυξητικές τάσεις παρατηρήθηκαν στην Ξάνθη (+42%) και στην Κέρκυρα (+454%), ενώ οριακές ήταν οι αυξήσεις στην Αλεξανδρούπολη (+17%) και στα Ιωάννινα (+20%).
Πτωτική ήταν η τάση του ιικού φορτίου στην Αττική (-33%), ενώ οριακά πτωτική ήταν στην Πάτρα (-24%). Το ιικό φορτίο των αστικών λυμάτων παρέμεινε ουσιαστικά σταθερό στο Βόλο (-9%), στη Λάρισα (+7%) και στη Θεσσαλονίκη (-14%).