Επεισόδιο ξέσπασε μεταξύ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Στέφανου Κασσελάκη, της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου, καθώς και άλλων 6 στελεχών, που αποχώρησαν από τη συνεδρίαση.
«Χάος» προκλήθηκε στην πρώτη συνεδρίαση της ΚΟΕΣ του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία σημαδεύτηκε από την επίθεση του Στέφανου Κασσελάκη σε Όλγα Γεροβασίλη και Σωκράτη Φάμελλο.
Ειδικότερα, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο ξεκίνησαν οι εργασίες για την προετοιμασία του Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Στέφανος Κασσελάκης επιτέθηκε με σφοδρότητα εναντίον τον στελεχών που δεν αποδέχονται ως «θέσφατο» τις δικές του προτάσεις και εκφράζουν διαφορετική άποψη.
Δείχνει την έξοδο
Μάλιστα, οι ίδιες πηγές συγκλίνουν στο ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε σε αυτά τα κορυφαία στελέχη την «πόρτα της εξόδου», λέγοντάς τους πως όποιος δεν συμφωνεί μαζί του, μπορεί να αποχωρήσει από το κόμμα. «Σε όποιον αρέσει», είπε ο πρόεδρος του κόμματος.
Πληροφορίες αναφέρουν πως επιτέθηκε με ύφος ενωμοτάρχη τη χωροφυλακής -ιταμό τον χαρακτήρισε στέλεχος που συμμετέχει στο όργανο- εναντίον της Όλγας Γεροβασίλη και του Σωκράτη Φάμελλου. Το «έγκλημά» τους; Ζήτησαν να αλλάξει ημερομηνία το Συνέδριο, έτσι ώστε να μην πέσει πάνω στις εκλογές του ΠΑΣΟΚ.
Αυτήν την πρόταση ο Στέφανος Κασσελάκης τη θεώρησε -σύμφωνα με μαρτυρίες- «γραμμή ήττας» και σημείωσε πως δεν πρέπει το κόμμα του να ετεροπροσδιορίζεται με βάση τα άλλα κόμματα - ασχέτως αν πρόκειται για απλό πολιτικό πολιτισμό το να μη βάζεις δική σου σημαντική δουλειά, όταν έχει ανακοινώσει ήδη δική του κάποιο άλλο κόμμα.
Τα πράγματα τότε ξέφυγαν, με αποτέλεσμα στη συζήτηση να παρέμβει ο Νίκος Παππάς, ο οποίος φέρεται να ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να ανακαλέσει τα όσα είπε, αλλιώς να διακοπεί η συνεδρίαση. Ο Στέφανος Κασσελάκης δεν ανακάλεσε και αυτό είχε αποτέλεσμα την αποχώρηση των στελεχών της ομάδας των «87» που μετέχουν στο όργανο (Γεροβασίλη, Ζαχαριάδης, Νοτοπούλου, Ραγκούσης, κ.ά.) από τη θυελλώδη συνεδρίαση.
Το πολιτικό θερμόμετρο έδειξε «κόκκινο» όταν η πλευρά των στελεχών που ανήκουν στη «φρουρά Τσίπρα» προχώρησαν σε μια σειρά παρατηρήσεων για το επικείμενο Συνέδριο, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων πως δεν υπάρχει κεντρική εισήγηση από πλευράς της Επιτροπής Καταστατικού, ούτε και η πλευρά της πλειοψηφίας έχει αποτυπώσει τις ακριβείς θέσεις της απέναντι στο Καταστατικό του κόμματος. Επιπλέον, στελέχη των «8» που ανήκουν στη «φρουρά Τσίπρα» έθεσαν τεχνικά ζητήματα, όπως ότι δεν υπάρχουν κείμενα για το Συνέδριο του κόμματος, ότι δεν έχει αποσαφηνιστεί αν το Συνέδριο είναι διαρκές ή έκτακτο, να κατατεθεί το πλαίσιο προτάσεων του προέδρου για τις αλλαγές στο κόμμα, αλλά και ότι ο προσυνεδριακός διάλογος είναι μόνο 20 ημερών.