Έντονες διεργασίες υπάρχουν τις τελευταίες ώρες στην Eκκλησία με αφορμή την παραίτηση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης Άνθιμου. Για πολλούς γνωρίζοντες έχουν δρομολογηθεί οι εξελίξεις εδώ και αρκετό καιρό, ενώ όπως αναφέρουν όλες οι πληροφορίες έχει εξευρεθεί και ο αντικαταστάτης του, ο οποίος αναμένεται να εκλεγεί από την Iερά Σύνοδο τον επόμενο Οκτώβριο.

Όπως όλες οι πληροφορίες αναφέρουν, ο αντικαταστάτης του μητροπολίτη Άνθιμου αναμένεται να είναι ο 46χρονος επίσκοπος Ωρεών Φιλόθεος, αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου, ο οποίος, να σημειωθεί, είναι στενός συνεργάτης του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος, Ιερώνυμου, και απολαμβάνει και της στήριξης του Οικουμενικού Πατριαρχείου.

Όμως τη θέση του μητροπολίτη Θεσσαλονίκης δεν αποκλείεται να διεκδικήσει ο μητροπολίτης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, Βαρνάβας. Είναι έμπειρος μητροπολίτης που γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα στην πόλη, έχει παραγάγει σημαντικό έργο, είναι ισχυρή προσωπικότητα, είναι λαοφιλής και γνωρίζει άριστα το πολιτικό περιβάλλον.

Επίσης δεν αποκλείεται από την κούρσα διαδοχής και ο Άνθιμος Β΄ Αλεξανδρουπόλεως, που είναι πνευματικό τέκνο του απερχόμενου μητροπολίτη Ανθιμου. Από πολλούς εκκλησιαστικούς θεωρείται εξαιρετική επιλογή. Σε κάθε περίπτωση πάντως, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών θέλει η κομβική μητρόπολη της Θεσσαλονίκης να έχει νέο και μάχιμο ιεράρχη, καθότι οι προκλήσεις με τις διενέξεις της Ρωσικής και της Ουκρανικής Εκκλησίας αντανακλούν έμμεσα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Ελλάδας, αφού σημαντικά πρόσωπα που έχουν σχέσεις με το Άγιον Όρος και όχι μόνο ζουν στη Θεσσαλονίκη.