Νέα ένταση προκλήθηκε σήμερα στα Στενά του Ορμούζ με το Ιράν να προειδοποιεί ότι εάν δεν αποχωρήσει ο αμερικανικός στόλος, το πέρασμα θα παραμείνει κλειστό για απροσδιόριστο χρόνο.
Νωρίτερα σήμερα ιρανικά πυρά έπεσαν σε βρετανικό πλοίο που επιχείρησε να περάσει τα Στενά του Ορμούζ. «Συνεχίζουμε να μιλάμε με το Ιράν. Δεν μπορούν να μας εκβιάσουν. Ό,τι κάνουν είναι για να κερδίσουν χρόνο», απάντησε ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου. «Εμείς αλλάξαμε τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζαμε το Ιράν μετά από 47 χρόνια», επανέλαβε ο Ντόναλντ Τραμπ. Κι όλα αυτά την ώρα που η εκεχειρία λήγει την ερχόμενη Τετάρτη.
Στο μεταξύ, το Associated Press μετέδωσε ότι «το αεροπλανοφόρο ‘USS Gerald R. Ford’ και η συνοδευτική ομάδα κρούσης επέστρεψαν στη Μέση Ανατολή, αφού είχαν αποχωρήσει από την περιοχή για συντήρηση και Αυτή τη στιγμή επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα».
Στο μεταξύ, η βρετανική υπηρεσία ασφάλειας της ναυσιπλοΐας UKMTO είπε σήμερα πως έλαβε μία αναφορά σχετικά «με ένα τάνκερ που δέχθηκε πυρά από δύο πολεμικά πλοία που συνδέονται με τους Φρουρούς της Επανάστασης του Ιράν, 20 ναυτικά μίλια βορειανατολικά του Ομάν». Σύμφωνα με την UKMTO, «ο καπετάνιος του δεξαμενόπλοιου ανέφερε πως οι δύο κανονιοφόροι άνοιξαν πυρ χωρίς να εκδώσουν ειδοποίηση μέσω ασυρμάτων». «Το πλοίο και το πλήρωμά του είναι ασφαλή», διαβεβαίωσε ο καπετάνιος του πλοίου.
Τι απαντούν οι Ιρανοί στον Τραμπ
Σκληρή στάση κρατά το Ιράν πιέζοντας ότι τα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνουν κλειστά επ’ αόριστον. «Η διαχείριση των Στενών του Ορμούζ βρίσκεται στα χέρια του Ιράν, είτε θα μας παραχωρήσουν το δικαίωμά μας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, είτε θα το διεκδικήσουμε στο πεδίο της μάχης», προειδοποίησε ο αντιπρόεδρος του Ιράν, Μοχάμαντ Ρεζά Αρέφ επιβεβαιώνοντας ότι το Ιράν έκλεισε μονομερώς τα Στενά του Ορμούζ.
Ο δε αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ιράν, Σαϊντ Χατιμπζαντέχ στο πλαίσιο διπλωματικού φόρουμ στην Αττάλεια της Τουρκίας δήλωσε: «Οι ΗΠΑ δεν μπορούν να επιβάλουν τη θέλησή τους να θέσουν υπό πολιορκία το Ιράν, την ώρα που εκείνο, καλή τη πίστει, καταβάλλει προσπάθειες να διευκολύνει τον ασφαλή διάπλου των Στενών του Ορμούζ». «Ο Τραμπ μιλάει πάρα πολύ και κάνει αντιφατικές δηλώσεις στις ομιλίες του», πρόσθεσε. Προειδοποίησε, μάλιστα, τις ΗΠΑ ότι: «Αν επιστρέψουμε στον πόλεμο, θα αντιδράσουμε με όλη μας τη δύναμη».
Σύμφωνα με τον Σαϊντ Χατιμπζαντέχ, δεν έχει οριστεί ημερομηνία για νέες συνομιλίες ανάμεσα στο Ιράν και τις ΗΠΑ «Δεν μπορούμε να ορίσουμε ημερομηνία όσο δεν μας ακούνε σχετικά με το πλαίσιο», υπογράμμισε ο Σαΐντ Χατιμπζαντέχ. «Δεν επιθυμούμε να εμπλακούμε σε καμία διαπραγμάτευση ούτε συνάντηση που είναι καταδικασμένη να αποτύχει και που θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως πρόσχημα για μια νέα κλιμάκωση», ξεκαθάρισε ο υφυπουργός Εξωτερικών του Ιράν.
Τι λένε οι Φρουροί της Επανάστασης
Σκληρό το μήνυμα από τους Φρουρούς της Επανάστασης, που καταλόγισαν στις ΗΠΑ ότι «για άλλη μια φορά παραβίασαν τις συμφωνίες». Να σημειωθεί ότι η εκεχειρία λήγει την ερχόμενη Τετάρτη. «Όσο οι Ηνωμένες Πολιτείες δεν άρουν πλήρως τους περιορισμούς στην ελεύθερη κυκλοφορία των πλοίων από και προς το Ιράν, η κατάσταση στα Στενά του Ορμούζ θα παραμείνει υπό αυστηρό έλεγχο και θα παραμείνει κλειστό όπως και προηγουμένως, έως ότου αρθεί η πολιορκία που έχουν επιβάλει οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής», υπογράμμισαν οι Φρουροί της Επανάστασης.
Το μήνυμα του Μοτζταμπά Χαμενεΐ
Είχε προηγηθεί γραπτό μήνυμα του μέσω telegram του ανώτατου ηγέτη του Ιράν, Μοτζταμπά Χαμενεΐ. «Το γενναίο πολεμικό ναυτικό είναι έτοιμο να κάνει τον εχθρό να γευτεί την πίκρα νέων ηττών», έγραψε ο Μοτζταμπά Χαμενεΐ Το μήνυμά του δημοσιεύτηκε λίγο μετά την απόφαση της Τεχεράνης να κλείσει εκ νέου τα Στενά του Ορμούζ ως απάντηση στον αμερικανικό αποκλεισμό.