Χιλιάδες Ισραηλινοί βγήκαν στον δρόμο χθες το βράδυ σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου του υπουργού Άμυνας, ο οποίος είχε προτρέψει την κυβέρνηση να σταματήσει ένα ιδιαίτερα αμφισβητούμενο σχέδιο για την αναμόρφωση του δικαστικού συστήματος.

Το τηλεοπτικό υλικό του Reuters δείχνει μεγάλα πλήθη να μπλοκάρουν τον κεντρικό αυτοκινητόδρομο του Τελ Αβίβ καθώς και μια ομάδα διαδηλωτών να ανάβει φωτιά στη μέση του αυτοκινητόδρομου.

Ο Γκάλαντ έγινε, Σάββατο, το πιο υψηλόβαθμο στέλεχος του δεξιού κόμματος Λικούντ του Νετανιάχου που είπε ότι δεν θα υποστηρίξει την αναθεώρηση του δικαστικού συστήματος τονίζοντας ότι οι διαδηλώσεις, στις οποίες μετέχει ένας αυξανόμενος αριθμός εφέδρων του στρατού, επηρεάζουν επίσης τις τακτικές δυνάμεις και υπονομεύουν την εθνική ασφάλεια. “Αυτή τη στιγμή, για το καλό της χώρας μας, είμαι διατεθειμένος να πάρω οποιοδήποτε ρίσκο και να πληρώσω οποιοδήποτε τίμημα”, δήλωσε ο Γκάλαντ στην τηλεοπτική του ομιλία.

Η απάντηση δόθηκε χθες, με τον πρωθυπουργό να τον παύει από τα καθήκοντά του.

Λίγο μετά την αποπομπή του, ο Γκάλαντ, 64 ετών, έγραψε στο Twitter: “Η κατάσταση ασφαλείας του Ισραήλ ήταν πάντα και θα είναι πάντα η αποστολή της ζωής μου”.

Παραίτηση

Ο γενικός πρόξενος του Ισραήλ στη Νέα Υόρκη δήλωσε σήμερα ότι παραιτείται σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την αποπομπή του υπουργού Άμυνας Γιόαβ Γκάλαντ από τον πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου εν μέσω μιας κλιμακούμενης διαμάχης για τη μεταρρύθμιση του δικαστικού συστήματος που προωθεί η κυβέρνηση.

“Δεν μπορώ πλέον να συνεχίσω να εκπροσωπώ αυτήν την κυβέρνηση”, έγραψε στο Twitter ο Ασάφ Ζαμίρ. “Πιστεύω ότι είναι καθήκον μου να διασφαλίσω ότι το Ισραήλ παραμένει φάρος δημοκρατίας και ελευθερίας στον κόσμο”.

Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Η προεδρία των ΗΠΑ τόνισε χθες Κυριακή πως είναι «βαθιά ανήσυχη» για την κατάσταση στο Ισραήλ, καλώντας ξανά τα μέρη να επιδιώξουν «συμβιβασμό». «Είμαστε βαθιά ανήσυχοι για τις (…) εξελίξεις στο Ισραήλ, που υπογραμμίζουν περαιτέρω την επείγουσα ανάγκη να υπάρξει συμβιβασμός», επισήμανε η Έιντριεν Γουότσον, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας του Λευκού Οίκου, στο δελτίο Τύπου που δημοσιοποιήθηκε από την αμερικανική προεδρία.

«Οι δημοκρατικές αξίες ήταν πάντα, και πρέπει να παραμείνουν, χαρακτηριστικό γνώρισμα των σχέσεων μεταξύ των ΗΠΑ και του Ισραήλ», συνέχισε.

«Οι δημοκρατικές κοινωνίες γίνονται ισχυρότερες χάρη στη διάκριση των εξουσιών και τους μηχανισμούς ελέγχου, και κάθε θεμελιώδης αλλαγή πρέπει να έχει την ευρύτερη δυνατή λαϊκή υποστήριξη», πρόσθεσε η κυρία Γουότσον, επαναλαμβάνοντας διατυπώσεις που είχαν χρησιμοποιηθεί νωρίτερα αυτόν τον μήνα, έπειτα από συνδιάλεξη του αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν με τον ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου.

«Συνεχίζουμε να παροτρύνουμε σθεναρά τους ισραηλινούς ηγέτες να βρουν συμβιβασμό το συντομότερο δυνατόν. Θεωρούμε πως αυτή είναι η καλύτερη οδός που μπορεί να ακολουθηθεί για το Ισραήλ και όλους τους πολίτες του», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος.

Η σημερινή κυβέρνηση Νετανιάχου, από τις πιο δεξιές στην ιστορία του Ισραήλ, επιδιώκει με τη μεταρρύθμιση που προωθεί να αυξηθεί η εξουσία του κοινοβουλίου έναντι αυτής του δικαστικού συστήματος. Για τους επικριτές της μεταρρύθμισης, απειλεί τον δημοκρατικό χαρακτήρα του κράτους του Ισραήλ και μπορεί να επιτρέψει να ακυρωθεί η πιθανή καταδίκη του κ. Νετανιάχου, που δικάζεται για υποθέσεις διαφθοράς.