Λίγα λεπτά μετά τις 2 το μεσημέρι, ένταση επικράτησε στην Πλατεία Συντάγματος όταν άρχισαν να συγκεντρώνονται άτομα παρά την απαγόρευση συγκεντρώσεων που είχε ανακοινώσει η αστυνομία. Οι συγκεντρωμένοι άρχισαν να εκτοξεύουν αντικείμενα στις διμοιρίες των ΜΑΤ που προχώρησαν σε χρήση χημικών. Έγιναν 33 προσαγωγές.

Όπως είχε γίνει γνωστό από την ΕΛ.ΑΣ «με απόφαση του διευθυντή Αστυνομίας Αθηνών, απαγορεύτηκε η πραγματοποίηση δημόσιων υπαίθριων συναθροίσεων στην Πλατεία Συντάγματος από το κίνημα «Συντακτική Εθνοσυνέλευση – Άμεση Δημοκρατία» και την «Κοινότητα Εφέδρων Ειδικών Δυνάμεων», καθώς και κάθε άλλη συναφής με αυτές συνάθροιση. Ο κύριος λόγος της απαγόρευσης είναι η σοβαρή απειλή για τη δημόσια τάξη και ασφάλεια, καθώς οι διοργανωτές της συνάθροισης, μέσω ανακοινώσεών τους, προέτρεπαν σε πράξεις βίας. Η πραγματοποίηση της συνάθροισης θα μπορούσε να προκαλέσει σοβαρές εντάσεις, ιδίως εάν προέκυπταν αντισυγκεντρώσεις από αντίθετες ομάδες, αυξάνοντας τον κίνδυνο για την ασφάλεια των πολιτών και των εγκαταστάσεων.

Η συνάθροιση είχε προγραμματιστεί για ώρα κατά την οποία πραγματοποιείται η αλλαγή φρουράς στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη, γεγονός που προσελκύει πλήθος τουριστών και πολιτών. Η ταυτόχρονη παρουσία μεγάλου αριθμού ανθρώπων αυξάνει ακόμη περισσότερο τους κινδύνους για τη δημόσια ασφάλεια.

Στόχος της απόφασης είναι η διασφάλιση της δημόσιας τάξης και ασφάλειας και η αποτροπή οποιασδήποτε βίαιης σύγκρουσης. Προτεραιότητά μας είναι η διατήρηση της ειρήνης και η προστασία των πολιτών».