Καταδικάστηκε και για τις 34 κατηγορίες ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ σε ποινικό δικαστήριο στη Νέα Υόρκη, αναφορικά με τον χρηματισμό της πορνοστάρ Στόρμι Ντάνιελς. Οι ποινές αναμένεται να ανακοινωθούν στις 11 Ιουλίου. Σε δηλώσεις του τόνισε με νόημα, δείχνοντας προς τις προεδρικές εκλογές, ότι η πραγματική απόφαση θα εκδοθεί από τις κάλπες. «Κανένας δεν είναι υπεράνω του νόμου», ήταν το πρώτο σχόλιο του Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ κρίθηκε ένοχος για συνωμοσία που είχε στόχο να εξαγοράσει τη σιωπή της Στόρμι Ντάνιελς, λίγες μέρες πριν από τις εκλογές του 2016. Μάλιστα κάλυπτε τα ίχνη του σε επαγγελματικά αρχεία, με αποτέλεσμα να γίνει ο πρώτος πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ που καταδικάστηκε για έγκλημα τη στιγμή που επιδιώκει μια δεύτερη θητεία.

Μετά από διαβουλεύσεις δύο ημερών, οι ένορκοι ανακοίνωσαν ότι έκριναν τον Τραμπ ένοχο και για τις 34 κατηγορίες που αντιμετώπιζε.

Η ετυμηγορία βάζει τις Ηνωμένες Πολιτείες σε αχαρτογράφητα εδάφη εν όψει των προεδρικών εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, όταν ο Τραμπ, ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών, θα προσπαθήσει να κερδίσει ξανά τον Λευκό Οίκο από τον πρόεδρο των Δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν.

Ο Τραμπ, 77 ετών, αντιμετωπίζει μέγιστη ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών, αν και υπάρχουν περιπτώσεις καταδίκης για αυτό το έγκλημα με μικρότερες ποινές, πρόστιμα ή αναστολή. Η φυλάκιση δεν πρόκειται να τον εμποδίσει να κάνει προεκλογική εκστρατεία ή να αναλάβει το αξίωμα, αν κερδίσει.