ΕΝΦΙΑ: Περίπου 600 εκατ. λιγότεροι φόροι φέτος – Ποιοι έλαβαν τη μεγαλύτερη έκπτωση

26

Η εκκαθάριση του φετινού ΕΝΦΙΑ έβγαλε 575,2 εκατ. ευρώ μικρότερη βεβαίωση φόρου. Στο υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι η καθαρή επιβάρυνση στον προϋπολογισμό θα είναι μικρότερη και θα περιοριστεί σε περίπου 460 εκατ. ευρώ, λόγω μεγαλύτερης εισπραξιμότητας.

Πέρυσι, η εκκαθάριση του ΕΝΦΙΑ έδειξε βεβαίωση 3,093 δισ. ευρώ, ενώ φέτος μετά τη μεσοσταθμική μείωση κατά 22%, τα «ραβασάκια» που πήραν νοικοκυριά κι επιχειρήσεις δείχνουν 2,539 δισ. ευρώ.

Ποιοι κέρδισαν το μεγαλύτερο ποσοστό της έκπτωσης στον ΕΝΦΙΑ

Ως προς την κατανομή των εκπτώσεων, επιβεβαιώνονται οι πιλοτικές μετρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των ιδιοκτητών με χαμηλότερο φόρο βρίσκεται στην κατηγορία «ως 60.000 ευρώ αξίας ακίνητα», με συνολική μείωση φόρου 173,6 εκατ. ευρώ.

Ωστόσο, το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης φόρου συγκεντρώνεται εκεί που βρίσκεται η μεσαία τάξη, δηλαδή στη ζώνη από 80.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ αξίας ακίνητα, με τη συνολική μείωση φόρου να διαμορφώνεται σε 316,7 εκατ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο για κάθε ένα από αυτά τα νοικοκυριά η μείωση φόρου διαμορφώνεται σε 180 ευρώ.

Ως προς την κατανομή των εκπτώσεων, επιβεβαιώνονται οι πιλοτικές μετρήσεις. Η συντριπτική πλειοψηφία του αριθμού των ιδιοκτητών με χαμηλότερο φόρο βρίσκεται στην κατηγορία «ως 60.000 ευρώ αξίας ακίνητα», με συνολική μείωση φόρου 173,6 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο ποσό έκπτωσης φόρου συγκεντρώνεται, όμως, εκεί που βρίσκεται η μεσαία τάξη, δηλαδή στη ζώνη από 80.000 ευρώ ως 1 εκατ. ευρώ αξίας ακίνητα, με τη συνολική μείωση φόρου να διαμορφώνεται σε 316,7 εκατ. ευρώ, ενώ κατά μέσο όρο για κάθε ένα από αυτά τα νοικοκυριά η μείωση φόρου διαμορφώνεται σε 180 ευρώ.

Τι ΕΝΦΙΑ θα πληρώσουν οι μεγαλοϊδιοκτήτες

Έκπτωση 10% θα δουν και περίπου 15.000 μεγαλοϊδιοκτήτες, με ακίνητα αξίας άνω του 1 εκατ. ευρώ. Η συνολική ελάφρυνση φτάνει στα 26 εκατ. ευρώ, δηλαδή περίπου 1.776 ευρώ κατά μέσο όρο στον καθένα από αυτούς. Αντιθέτως, τα νομικά πρόσωπα δεν θα έχουν μείωση φόρου, ενώ η εκκαθάριση τους έβγαλε 465 εκατ. ευρώ έναντι 450 εκατ. ευρώ πέρσι.

Ακολουθούν αναλυτικά στοιχεία για τον ΕΦΝΙΑ που θα κληθούν να πληρώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων για το 2019.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr