Το νέο πακέτο μέτρων για την ανακούφιση νοικοκυριών και επιχειρήσεων αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα το πρωί η κυβέρνηση, δια στόματος του υπουργού Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, σε μια προσπάθεια να αναχαιτισθεί το κύμα των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση. Το συνολικό ποσό που θα διατεθεί ως επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος και φυσικού αερίου εκτιμάται πως θα ξεπεράσει το 1,5 δισ. ευρώ.
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται τα Νέα, στόχος είναι το νέο πακέτο μέτρων να «αγκαλιάσει» όσο το δυνατόν περισσότερα νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις που δυσκολεύονται να ανταπεξέλθουν στις υποχρεώσεις τους.
Κυβερνητικές πηγές υπογραμμίζουν πως ο σχεδιασμός είναι να επωφεληθούν από τις εκπτώσεις οκτώ στους δέκα οικιακούς καταναλωτές και επιχειρήσεις (κάλυψη του 80%), μέσα από την απορρόφηση του 80% της αύξησης που έχουν υποστεί τα τιμολόγια. Δηλαδή να υπάρξει μια επιβάρυνση μόνο 20%.
Οι ίδιες πηγές ξεκαθαρίζουν πως δεν θα υπάρξουν οριζόντιες επιδοτήσεις ενώ για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο θα υπάρξει ποσοστιαία επιδότηση ανάλογα με την αύξηση της χονδρεμπορικής τιμής, ενώ η ενίσχυση θα αφορά μόνο τις πρώτες κατοικίες και όχι δευτερεύουσες και εξοχικά. Επίσης, θα μπει πλαφόν στην κατανάλωση, η οποία δεν θα πρέπει να υπερβαίνει τις 300 κιλοβατώρες, με την κατανάλωση πέραν αυτού να μην επιδοτείται.
Σύμφωνα με τον σχεδιασμό της κυβέρνησης, από την άνοιξη και έπειτα αναμένεται να ξεκινήσει και η λειτουργία του Μόνιμου Μηχανισμού Στήριξης, ο οποίος θα ενεργοποιείται αυτόματα κάθε φορά που η χονδρεμπορική τιμή του ρεύματος ξεπερνά τα ανώτατα όρια που θα καθορίσει το υπουργείο Οικονομικών. Σε επόμενη φάση θα υπάρξουν μέτρα και για το φυσικό αέριο.
Πληροφορίες αναφέρουν πως δεν θα υπάρξουν ανακοινώσεις σε ό,τι αφορά τις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις καθώς η κυβέρνηση αναμένει το «πράσινο φως» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να προχωρήσει στην ανακοίνωση μέτρων και για αυτές. Να σημειωθεί ότι οι επιδοτήσεις για την ενέργεια θα χρηματοδοτηθούν από το Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης.
Τα νέα μέτρα στήριξης που αποφάσισε η κυβέρνηση για τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις, λόγω των ανατιμήσεων που προκαλεί η διεθνής ενεργειακή κρίση έρχονται να προστεθούν στα μέτρα που είχε ανακοινώσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την συζήτηση του Προϋπολογισμού στη Βουλή και τα οποία αφορούσαν καταναλωτές και επιχειρήσεις για τον μήνα Δεκέμβριο.
«Οι παρεμβάσεις μας θα συνεχισθούν και για τους πρώτους μήνες του 2022 εφόσον αυτό χρειαστεί και εκτιμώ ότι θα χρειαστεί», είχε δηλώσει τότε ο πρωθυπουργός.
Αυτό που ισχύει σήμερα και είχε ανακοινωθεί από τον πρωθυπουργό, είναι η πρόσθετη αύξηση της κρατικής ενίσχυσης στα τιμολόγια ρεύματος για το μήνα Δεκέμβριο και αντίστοιχα στα κοινωνικά τιμολόγια και στα ευάλωτα νοικοκυριά.
Συγκεκριμένα για τον μήνα Δεκέμβριο, αυξήθηκε η κρατική επιδότηση στους λογαριασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, για όλους τους καταναλωτές που είναι συνδεδεμένοι στη Χαμηλή Τάση. Το ύψος της στήριξης διαμορφώθηκε από 130 ευρώ/MWh, σε 165 ευρώ/MWh για τις πρώτες 300 kWh και η επιδότηση ανέρχονταν πλέον σε 49,5 ευρώ τον μήνα Δεκέμβριο .
Για τους δικαιούχους Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ), η στήριξη τον Δεκέμβριο αυξήθηκε σε 185 ευρώ/MWh από 150 ευρώ/MWh και το ύψος της επιδότησης ανήλθε σε 55,5 ευρώ.
Δεύτερον, αυξήθηκε η έκπτωση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου κατά 40% το μήνα Δεκέμβριο κάτι που σήμαινε έκπτωση για όλους τους οικιακούς καταναλωτές φυσικού αερίου, σε 34 ευρώ ανά θερμική MWh τον Δεκέμβριο.
Οι οικιακοί καταναλωτές είχαν επιπλέον μείωση κατά μέσο όρο 15 ευρώ ανά θερμική MWh από την αναστολή χρέωσης των τελών χρήσης δικτύου για τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Συνολικά η έκπτωση για τα νοικοκυριά διαμορφώθηκε τον Δεκέμβριο σε 49 ευρώ ανά θερμική MWh.
Και τρίτον, όσον αφορά τους αγρότες υπήρξε κάλυψη του μεγαλύτερου μέρους από τη ρήτρα αναπροσαρμογής στα αγροτικά τιμολόγια ενέργειας από τον Αύγουστο μέχρι και το μήνα Δεκέμβριο.