Ενδυναμώνονται κάτω από τα ραντάρ της δημοσιότητας οι σχέσεις Αθήνας και Μπακού, με τις δύο πλευρές να αφήνουν οριστικά πίσω τους τις «αναταράξεις» των προηγούμενων ετών που αφορούσαν τόσο διμερή όσο και ζητήματα που άπτονταν του τριγώνου Λευκωσίας, Άγκυρας και Ερεβάν.
Άλλωστε, εκτός της ισχυρής μεταξύ τους ενεργειακής συνεργασίας, Ελλάδα και Αζερμπαϊτζάν έχουν τον ίδιο στρατηγικό εταίρο στην περιοχή: το κράτος του Ισραήλ.
Υπό αυτό το πρίσμα, ο εκπρόσωπος του προέδρου του Αζερμπαϊτζάν για ειδικές αποστολές, Πρέσβης Ελτσίν Αμιρμπάγιεφ (Elchin Amirbayov), επισκέφθηκε την περασμένη εβδομάδα την Ελλάδα. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Μανιφέστο», ο κ. Αμιρμπάγιεφ συναντήθηκε με την υφυπουργό Εξωτερικών, Πρέσβη Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου αλλά και με τον σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας του Πρωθυπουργού, Θάνο Ντόκο.
Παράλληλα, ο Αζέρος αξιωματούχος συναντήθηκε με την βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Σοφία Βούλτεψη, υπό την ιδιότητα της τελευταίας ως μέλους της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής ενώ είχε επαφές και με στελέχη του ΕΛΙΑΜΕΠ.
Σύμφωνα με πηγές από το Μπακού, τα κύρια θέματα συζήτησης του Αζέρου αξιωματούχου με την κυρία Παπαδοπούλου και τον κ. Ντόκο ήταν οι διμερείς σχέσεις, οι σχέσεις Αζερμπαϊτζάν – ΕΕ αλλά και η εν εξελίξει διαδικασία ομαλοποίησης των σχέσεων Αρμενίας - Αζερμπαϊτζάν.
Πηγές από το Μπακού ερωτηθείσες από «Το Μανιφέστο» εάνν επίκειται νέα συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και του Προέδρου Ιλχάμ Αλίγιεφ μετά από αυτή που είχαν τον περασμένο Νοέμβριο, απάντησαν αρνητικά.
Την ικανοποίησή του για την «αποκατάσταση» του πολιτικού διαλόγου όπως και για τις διμερείς πολιτικές διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Μάρτιο του 2024 υπογράμμισε σε συνέντευξή του (ΒΗΜΑ) ο κ. Αμιρμπάγιεφ. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την προσδοκία του για ενίσχυση των εμπορικών σχέσεων αλλά και την βελτίωση της συνεργασίας σε τομείς όπως οι επενδύσεις, η γεωργία, οι μεταφορές, ο τουρισμός κλπ.
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η αποστροφή του ότι οι δύο χώρες αποφάσισαν να απαλλάξουν τη σχέση τους «από οποιαδήποτε εξωτερική επιρροή». Ο Αζέρος πρέσβης κατονόμασε την Αρμενία, υποστηρίζοντας ότι «δεν θα είναι ευχαριστημένη» με το επίπεδο των ελληνοαζερικών σχέσεων. «Απορρίπτουμε τις προσεγγίσεις μηδενικού αθροίσματος και πιστεύουμε ακράδαντα ότι αν μια χώρα έχει άριστες σχέσεις με μια άλλη, αυτό δεν εμποδίζει τη χώρα αυτή να έχει άριστες σχέσεις με ένα τρίτο έθνος» σημείωσε. Και πρόσθεσε: «Υπάρχει μια αυξανόμενη κατανόηση ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να έχει εξίσου καλές σχέσεις τόσο με την Αρμενία όσο και με το Αζερμπαϊτζάν».
Από την ρεαλιστική και τριγωνική προσέγγιση του κ. Αμιρμπάγιεφ απουσίαζε ρητώς η Τουρκία. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά την εξέλιξη της σχέσης Άγκυρας και Μπακού η οποία συχνά – πυκνά διανθίζεται με πολύ συναισθηματική ρητορική, την οποία στο παρασκήνιο οι Αζέροι αξιωματούχοι φροντίζουν να μειώνουν.
Επιπλέον, ουδέποτε διαφεύγουν από την προσοχή της Αθήνας οι όποιες επαφές έχει το Αζερμπαιτζάν με τα Κατεχόμενα, παρότι στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών δεν υπάρχει η αίσθηση ότι το Μπακού θα αναγνωρίσει το Ψευδοκράτος, κάτι που μεταξύ άλλων θα αποτελούσε και την ταφόπλακα των ευρωαζερικών σχέσεων.
Το ίδιο διάστημα, ο Αζέρος υφυπουργός Ενέργειας Ορχάν Ζεϊνάλοφ (Οrkhan Zeynalov) συναντήθηκε στην Αθήνα με τον υφυπουργό Εξωτερικών, αρμόδιο για την Οικονομική Διπλωματία, Χάρη Θεοχάρη. Σύμφωνα με το ανακοινωθέν του υπουργείου Εξωτερικών, οι δύο αξιωματούχοι συζήτησαν τις δυνατότητες διεύρυνσης της οικονομικής συνεργασίας, υπογράμμισαν τη στρατηγική σημασία της συνεργασίας στον ενεργειακό τομέα, ενώ εξέφρασαν κοινό ενδιαφέρον για την περαιτέρω ανάπτυξη πρωτοβουλιών στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ).