Σημαντική αύξηση καταγράφεται στα περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας (ΕΛ.ΑΣ.). Συγκεκριμένα, το πρώτο δεκάμηνο του 2024 σημειώθηκαν 18.427 περιστατικά, έναντι 9.860 την αντίστοιχη περίοδο του 2023. Οι συλλήψεις αυξήθηκαν από 6.453 το 2023 σε 11.308 το 2024.

Προφίλ θυμάτων και δραστών

Τα στοιχεία δείχνουν ότι τα θύματα είναι κυρίως γυναίκες, με 15.571 περιπτώσεις, ενώ οι άνδρες θύματα ανέρχονται σε 5.583. Οι δράστες είναι κατά κύριο λόγο άνδρες (15.413), με τις γυναίκες δράστες να αριθμούν 3.565. Σύμφωνα με τον Υπαστυνόμο Α' Χρήστο Κώστα, προϊστάμενο του Γραφείου Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας Πειραιά, τα θύματα συχνά παρουσιάζουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και οικονομική ή ψυχολογική εξάρτηση από τον δράστη. Οι δράστες συχνά αντιμετωπίζουν ψυχιατρικά προβλήματα ή εξαρτήσεις από ουσίες, αλκοόλ ή τζόγο.

Λειτουργία των γραφείων Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας

Τα Γραφεία Αντιμετώπισης Ενδοοικογενειακής Βίας λειτουργούν 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα, παρέχοντας υποστήριξη και ενημέρωση στα θύματα. Συνεργάζονται με δημόσιες και ιδιωτικές δομές για την παροχή ολοκληρωμένης βοήθειας. Σε περιπτώσεις αυτόφωρων αδικημάτων, οι αστυνομικές δυνάμεις αναζητούν άμεσα τον δράστη για σύλληψη, διασφαλίζοντας την ασφάλεια του θύματος.

Εφαρμογή Panic Button

Το Panic Button είναι μια εφαρμογή που επιτρέπει στα θύματα να ειδοποιούν αθόρυβα την ΕΛ.ΑΣ. σε περίπτωση κινδύνου. Η εγκατάστασή του προτείνεται σε θύματα που διατρέχουν αυξημένο κίνδυνο, με τα περισσότερα να ανταποκρίνονται θετικά. Η εφαρμογή έχει γεωεντοπισμό, επιτρέποντας στην Αστυνομία να εντοπίζει το θύμα άμεσα.

Δομές φιλοξενίας (Safe Houses)

Σε περιπτώσεις όπου δεν είναι δυνατή η άμεση σύλληψη του δράστη, προτείνεται στα θύματα η φιλοξενία σε ασφαλείς δομές. Η απόφαση αυτή λαμβάνεται με βάση τις ανάγκες και την επιθυμία του θύματος, με στόχο την παροχή προστασίας και υποστήριξης.

Επιπτώσεις στους αστυνομικούς

Η διαχείριση περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας επιβαρύνει ψυχικά τους αστυνομικούς. Έρευνα του Υπαστυνόμου Α' Χρήστου Κώστα έδειξε υψηλά επίπεδα στρες και επαγγελματικής εξουθένωσης (burnout) στους αστυνομικούς που υπηρετούν σε αυτά τα γραφεία, λόγω της φύσης και της συχνότητας των περιστατικών.