Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στο Σπίτι της Κύπρου, Ξενοφώντος 2Α στο Σύνταγμα, την επόμενη εβδομάδα.
Τρίτη 10 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00
Παρουσίαση του ποιητικού βιβλίου της Τασούλας Καραγεωργίου «Η Πήλινη Χορεύτρια» των εκδόσεων Γαβριηλίδης.
Για το βιβλίο θα μιλήσουν η κ. Έλλη Φιλοκύπρου, καθηγήτρια της Νέας Ελληνικής Φιλολογίας του Ε.Κ.Π.Α., ο κ. Κώστας Μπαλάσκας, δ.φ., Επίτιμος Σύμβουλος του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου και ο κ. Αντώνης Μαστραπάς, δ.φ., ιστορικός, αρχαιολόγος, Γενικός Γραμματέας της Π.Ε.Φ.
Χαιρετισμό στην εκδήλωση θα απευθύνει η Δρ Νάντια Στυλιανού, Μορφωτική Σύμβουλος της Πρεσβείας Κυπριακής Δημοκρατίας.
Θα διαβάζει και θα σχολιάζει η ποιήτρια.
Η Τασούλα Καραγεωργίου γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου το 1954. Από το 1981 έως το 2015 υπηρέτησε ως φιλόλογος στη Δημόσια Μέση Εκπαίδευση. Εξέδωσε οκτώ ποιητικά βιβλία, ένα βιβλίο με λυρικά αφηγήματα, μία μονογραφία, ένα παραμύθι και μία συλλογή δοκιμίων για την ποίηση και τη διδασκαλία της. Έχει κάνει μεταφράσεις αρχαίας ελληνικής λυρικής ποίησης και έχει συμμετάσχει στη συγγραφή και επιμέλεια σχολικού εγχειριδίου. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος στην κλασική φιλολογία. Ποιήματά της έχουν μεταφρασθεί στα Αγγλικά, στα Γερμανικά, στα Βουλγάρικα και στα Ισπανικά. Άρθρα και δοκίμιά της για την ποίηση έχουν δημοσιευθεί σε Πρακτικά Επιστημονικών Συνεδρίων, σε ημερήσιες εφημερίδες και σε λογοτεχνικά και φιλολογικά περιοδικά. Είναι Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φιλολόγων, μέλος της Εταιρείας Συγγραφέων, του Κύκλου των Ποιητών και της Εταιρείας Παπαδιαμαντικών Σπουδών. Από το 2007 έως και σήμερα διδάσκει Νεοελληνική Ποίηση στο Ποιητικό Εργαστήρι του Ιδρύματος Τάκης Σινόπουλος.
Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00
Διάλεξη του αναπληρωτή καθηγητή Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του ΕΚΠΑ κ. Παρασκευά Κονόρτα με θέμα: «Ο Ελληνισμός της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας (1830-1923)».
Την εκδήλωση θα συντονίσει ο Νομικός, Ιστορικός Ερευνητής, Πρόεδρος Δ.Σ. Ε.Μ.Ε.Ν.Σ.Ι. κ. Ανδρέας Κούκος.
Η ιστορία των Ελληνορθοδόξων στην Οθωμανική Αυτοκρατορία κατά τον 19ο και τις αρχές του 20ού αιώνα δεν μπορεί να γίνει κατανοητή χωρίς το πολιτικό, κοινωνικό, οικονομικό και θεσμικό πλαίσιο, μέσα στο οποίο ζούσαν. Πρόκειται για το οθωμανικό πλαίσιο, το οποίο αναγνώριζε την θρησκευτική τους κοινότητα (μιλλέτ). Οι πληθυσμοί αυτοί διαφοροποιούνταν επίσης κοινωνικά, οικονομικά, γλωσσικά και ανάλογα με την γεωγραφική περιοχή που ζούσαν. Σταδιακά, αναπτύχθηκαν παράγοντες που συνέβαλαν ώστε ένα μεγάλο μέρος των πληθυσμών αυτών να ενταχθεί στο ελληνικό έθνος. O Παρασκευάς Κονόρτας σπούδασε Νομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και έκανε μεταπτυχιακές σπουδές στο Δημόσιο Δίκαιο (Πανεπιστήμιο Nanterre) και στην Ιστορία (Πανεπιστήμιο Σορβόννης). Διδάκτωρ Ιστορίας του Πανεπιστημίου της Σορβόννης από το 1985 (Τίτλος διδακτορικής διατριβής: «Οι νομικές και πολιτικές σχέσεις ανάμεσα στο Οικουμενικό Πατριαρχείο και στην Οθωμανική Διοίκηση 1453-1600»), εργάστηκε ως ερευνητής στο Κέντρο Νεοελληνικών Ερευνών του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών (1987-1992). Διδάσκων με σύμβαση ιδιωτικού δικαίου στο Τμήμα Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου (Κέρκυρα) από το 1987, εκλέχθηκε το 1991 Επίκουρος Καθηγητής και το 1998 Αναπληρωτής Καθηγητής της Ιστορίας των Θεσμών του Νεότερου Ελληνισμού στο ίδιο Πανεπιστήμιο. Μεταξύ 2001 και 2006 υπηρέτησε στο Τμήμα Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας (Βόλος) και από το 2006 είναι Αναπληρωτής Καθηγητής Ιστορίας της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στο Τμήμα Ιστορίας και Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών. Έχει συμμετάσχει με ανακοινώσεις σε αριθμό επιστημονικών συνεδρίων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και δίδαξε ως Επισκέπτης Καθηγητής σε ελληνικά και ξένα Πανεπιστήμια. Τέλος, έχει δημοσιεύσει σειρά επιστημονικών εργασιών που έχουν σχέση με ζητήματα συλλογικών ταυτοτήτων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη κατά το 19ο αιώνα, κυρίως όμως με θεσμικά, κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά και ιδεολογικά ζητήματα του υπό οθωμανική κυριαρχία Ελληνισμού, σε σχέση με τους οθωμανικούς θεσμούς. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και η μελέτη με τίτλο Οθωμανικές θεωρήσεις για το Οικουμενικό Πατριαρχείο (17ος – αρχές 20ού αιώνα).
Πέμπτη 12 Δεκεμβρίου, ώρα 19:00
Μουσική βραδιά «Christmas over the rainbow» με την Έμμα Κούρος, φωνή και τον Ευθύβουλος Θεοχάρους, πιάνο.
Μια βραδιά γεμάτη από γνωστές μελωδίες από μιούζικαλ όπως, Evita, Cats, Τhe sound of music, καθώς και πολυαγαπημένα τραγούδια που έχουν ερμηνεύσει οι Louis Armstrong, Bing Crosby, Elton John, JeH Buckley και Mariah Care.