Ένας χρόνος Κομισιόν: Οι επίτροποι που «κόβονται»

218

«Από την πράσινη ανάπτυξη έως το Ταμείο ανάκαμψης». Με τον τίτλο αυτό η έγκυρη ιταλική εφημερίδα προσκείμενη στην σοσιαλαριστερά LA REPUBBLICA χαιρετίζει τους θεσμούς και την πρόεδρο της Κομισιόν Γερμανίδα Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με την ευκαιρία ενός έτους από την ανάληψη των καθηκόντων της.

του Μανώλη Μαυρομμάτη*

Η δημοσιογραφική ομάδα που παρακολουθεί στις Βρυξέλλες το έργο της ΕΕ και των επιτρόπων αφιέρωσε μία σελίδα χαρακτηρίζοντας σε γενικές γραμμές θετικό το έργο της κομισιόν, ενώ παράλληλα κάνοντας αναφορά σε θετικά και αρνητικά σημεία της Επιτροπής, βαθμολογεί Επιτρόπους και τα σημαντικότερα στοιχεία των φακέλων που εκπροσωπούν.

Η βαθμολογία επισημαίνεται ότι προκύπτει με γνώμονα την παρουσία και φυσικά τις αποδόσεις της προέδρου και των επιτρόπων στο διάστημα του ενός χρόνου.

Επίσης όπως τονίζεται στο ρεπορτάζ τα κριτήρια βαθμολόγησης «λαμβάνονται υπόψιν συνολικά αλλά και ειδικά με βάση το έργο της Επιτροπής καθώς και ο όγκος των κύριων θεμάτων που κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν στο διάστημα του ενός έτους οι θεσμοί».

Τα σημαντικότερα σημεία αναφοράς για την Πρόεδρο της ΕΕ και τα κυριότερα κατά την εκτίμηση των συντακτών που αφορούν συγκεκριμένες επιτροπές, καλύπτουν τις βασικές αναφορές του δημοσιεύματος.

Η πρόεδρος «8»

Με άριστα το δέκα η Λα Ρεπούμπλικα βαθμολογεί την πρόεδρο Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν με οκτώ.

Με το σκεπτικό ότι «η πρόεδρος που διαδέχθηκε τον Ζ.Κλ. Γιούνκερ δεν είχε ομαλή προσγείωση στην αρχή της θητείας της. Εχοντας ευρωπαϊκές καταβολές δυστυχώς όμως με ελάχιστες γνώσεις των λειτουργιών της ΕΕ, κατάφερε με δυσκολία και μικρή διαφορά ψήφων στην ολομέλεια του ευρωκοινοβουλίου, να κερδίσει την αποδοχή της με βάση των εξαγγελιών της για την “Πράσινη ανάπτυξη” ή όπως έχει καταγραφεί “green deal” στην ομιλία της στη βουλή!».

«Από τον Δεκέμβριο και υστέρα, όμως, η Ντερ Λάιεν ξεκίνησε πολύ δυνατά με όπλο την διακήρυξη της μάχης για την κλιματική αλλαγή και το περιβάλλον έχοντας συμμάχους τα κράτη μέλη και τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης!»

«Η Πρόεδρος βρέθηκε στην συνέχεια στο μάτι του κυκλώνα όταν υποβάθμισε και αγνόησε τον κορωνοϊό με αποτέλεσμα η εξέλιξή του σε πανδημία να κινητοποιήσει θεσμούς και κυβερνήσεις των 27 μελών. Τότε η Γερμανίδα Πρόεδρος ξεκίνησε την μάχη κατά της πανδημίας. Κάτι που όπως όλα δείχνουν την ανέδειξε ως μεγάλη νικήτρια με τα μέτρα και την υπογραφή των συμβολαίων για το εμβόλιο κατά του ιού».

Ολοκληρώνοντας το απόσπασμα για την πρόεδρο της κομισιόν, ο ειδικός συντάκτης -ανταποκριτής της εφημερίδας, υπογραμμίζει τα σχέδια για τα επόμενα χρόνια που αφορούν το ταμείο ανάκαμψης, τις σχέσεις με τις ΗΠΑ και την Κίνα και τις εκκρεμότητες με το μεταναστευτικό και την συμφωνία Σένγκεν για το άσυλο και την ελεύθερη διακίνηση στα σύνορα με την ΕΕ.”

Οι βαθμολογίες των Επιτρόπων

Η ιταλική εφημερίδα συνεχίζει την αναφορά της με την συμπλήρωση ενός χρόνου από την ανάληψη των καθηκόντων της κομισιόν, στους Επιτρόπους και του έργου τους στο διάστημα που πήραν το χρίσμα και τις αρμοδιότητες τους.

Συγκεκριμένα κάνει αναφορά σε επιτρόπους που θεωρεί ότι έχουν τα συν και τα πλην με εκτίμηση την δυναμική των αρμοδιοτήτων του φακέλου τους και στην χρησιμότητα τους.

1) Ο Ιταλός επίτροπος Πάολο Τζεντιλόνι αρμόδιος για την οικονομία και ο Γάλλος Τιερυ Μπρετόν με ευθύνη την ψηφιακή προσαρμογή, το εμπόριο και την Βιομηχανία εχουν την υψηλότερη βαθμολογία με 7,5.

2) Φράνς Τίμμερμανς και Βεστάνγκερ, εκπρόσωποι ως εκτελεστικοί αντιπρόεδροι από την Ολλανδία και την Δανία βαθμολογήθηκαν με επτά 7. Ο πρώτος γιατί έμεινε ελαστικός στην συμφωνία του ταμείου ανάκαμψης ενώ η δεύτερη δεν επέμεινε στις ποινές εναντίον των πολυεθνικών που δεν συμμορφώθηκαν με τους κανόνες ανταγωνισμού  της ΕΕ.

3) Μεγάλη έκπληξη η χαμηλή βαθμολογία για τον Ντομπρόφσκυς που το  5,5 κρίθηκε εξαιρετικά αρνητικό. Οι λόγοι όπως εξηγούνται αφορούν την αρνητική στάση και θέση στο ταμείο ανάκαμψης. Τάχθηκε με τον βορρά μαζί αρχικά με την Μέρκελ!.

Στις χαμηλές θέσεις της βαθμολογίας των ανταποκριτών στις Βρυξέλλες βρίσκονται η Σουηδέζα υπεύθυνη για το μεταναστευτικό Γιόχανσον εξαιρετικά αδρανής στις πιέσεις τόσο της προέδρου Φον ντερ Λάιεν, όσο και του αντιπροέδρου Μαργαρίτη Σχοινά.

Η Γιόχανσον «δεν πέτυχε να ξεμπλοκάρει το θέμα εισόδου-εξόδου του μεταναστευτικού ρεύματος και να κάμψει κυρίως τις αντιστάσεις των κρατών μελών της Βίσεγκραντ. Βαθμολογία: πέντε».

Ο αποπεμφθής Ιρλανδός επίτροπος για την Γεωργία Χόγκαν, βαθμολογήθηκε με τέσσερα! Μέχρι την περασμένη του θητεία θεωρείτο ένας από τους πιο επιτυχημένους επιτρόπους!

Δύο κυρίες, η Κυπρία Στέλλα Κυριακίδου και η Βουλγάρα Μαρύα Γκάμπριελ βαθμολογήθηκαν με επτά για τις οποίες αναφέρεται ότι «αν και παραμένουν μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας καθημερινά εργάζονται άοκνος!»

Με ίδια θέση και για τους ίδιους λόγους με επτά βαθμολογούν τον Εσθονό επίτροπο ενέργειας Κάντρι Σιμσον!”

Για τον Ισπανό Σοσιαλιστή, αρμόδιο της εξωτερικής πολιτικής Γιοσέπ Μπορέλ η Ρεπούμπλικα δίδει ενα έξι χαρακτηρίζοντας το έργο του δύσκολο και ιδιαίτερα λόγω των όχι καλών σχέσεων με την προεδρεία Τραμπ! Τώρα αρχίζει μια νέα εποχή με Μπάιντεν και ΗΠΑ-ΕΕ.

Γεγονός είναι ότι το ρεπορτάζ της έγκριτης εφημερίδας θα προκαλέσει σχόλια και αντιπαραθέσεις. Βέβαια είναι νωρίς ακόμα για την νέα εποχή που καλείται λόγω της πανδημίας να επιβάλει η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν σε μια Ευρώπη λαβωμένη. Το Brexit που ακολουθεί στις 31 Δεκεμβρίου θα είναι η κρίσιμη πρόβα για τα 27 κράτη και τις κυβερνήσεις!


Ο Μανώλης Μαυρομμάτης είναι πρώην Ευρωβουλευτής  της Ν.Δ και  ειδικός Σύμβουλος στην Κομισιόν με Επίτροπο την Κρισταλινα Γκεοργκίεβα.

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr