Το ενδεχόμενο μείωσης του εξαμήνου για τη χορήγηση της τρίτης δόσης εμβολίου βάζουν στο τραπέζι οι ειδικοί.
Ο Καθηγητής της Ιατρικής Σχολής και Αντιπρύτανης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Αθανάσιος Τσακρής, μιλώντας στην ΕΡΤ, είπε: «Καθώς τα επιστημονικά δεδομένα θα συγκεντρώνονται πιστεύω ότι και πριν το εξάμηνο η συμβολή της τρίτης δόσης θα είναι σημαντική για την αποτροπή σοβαρής λοίμωξης απέναντι στον ιό, κι αυτό γιατί η ανοσιακή μνήμη εξασθενεί απέναντι στον κορονοϊό και δεν μπορούμε να έχουμε ανοσία εφ’ όρου ζωής.
Σύμφωνα με πρόσφατα επιστημονικά δεδομένα που ανακοίνωσε το ΕΚΠΑ η τρίτη δόση του εμβολίου αποτελεί πλέον μονόδρομο.
Σύμφωνα με τον ειδικό, ο SARS-CoV-2 με τις παραλλαγές/μεταλλάξεις του ήρθε και θα παραμείνει, περνώντας κάποια στιγμή από την κατάσταση της πανδημίας σε μια επιδημική μορφή. Προς το παρόν, ο εμβολιασμός αποδεδειγμένα είναι η πιο αποτελεσματική ασπίδα μας απέναντι σ’ αυτόν τον ιό που δεν σταματά να μας αιφνιδιάζει, καθώς η υψηλή κυκλοφορία του στην κοινότητα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για νέες μεταλλάξεις, οι οποίες δυσχεραίνουν τη διαχείριση της πανδημίας.
Όμως ο εμβολιασμός δεν σημαίνει απόλυτη προστασία. Εξαιτίας κάποιων καινούργιων, παραλλαγών που είναι πιο μεταδοτικές και μπορούν να διαφεύγουν σε κάποιον βαθμό της ανοσιακής μας απάντησης, αλλά και λόγω του γεγονότος ότι η ανοσία απέναντι στους κορωνοϊούς γενικότερα (μέσω του εμβολίου ή νόσησης) εξασθενεί σχετικά γρήγορα, ο ιός μπορεί να μολύνει ακόμη και άτομα που έχουν νοσήσει ή εμβολιαστεί. Το βλέπουμε ήδη να συμβαίνει στο κοινωνικό μας περιβάλλον σε πολλές περιπτώσεις.
Αλλά και πάλι, δεν είμαστε άοπλοι. Απέναντι σε μια τόσο μεταδοτική παραλλαγή όπως η Δέλτα, η τρίτη δόση του εμβολίου επιφέρει σημαντική αύξηση των αντισωμάτων σε όσους χορηγείται και συγχρόνως αποτρέπει σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό και την πιθανότητα λοίμωξης έπειτα από έκθεση στον ιό, και τη σοβαρή νόσηση.
Τα στοιχεία από το Ισραήλ, όπου η χορήγηση της ενισχυτικής δόσης, ήδη από την ηλικία των δεκαέξι ετών, προχωράει με πολύ γρήγορους ρυθμούς (έχουν ήδη εμβολιαστεί περίπου τέσσερα εκατομμύρια πολίτες) έρχονται να το επιβεβαιώσουν πέραν πάσης αμφιβολίας. Τα άτομα που έχουν λάβει την τρίτη δόση έχουν, ανάλογα με την ηλικιακή τους ομάδα, 8 έως 10 φορές λιγότερες πιθανότητες να νοσήσουν σε σχέση με όσους έχουν λάβει τις δύο δόσεις και 20 έως 25 φορές λιγότερες πιθανότητες από τους ανεμβολίαστους. Παρόμοια είναι τα ποσοστά και για τις πιθανότητες σοβαρής νόσησης.
Η τρίτη δόση είναι, λοιπόν, απαραίτητη τόσο για την ατομική μας προστασία όσο και για την μείωση της διασποράς του ιού στην κοινότητα. Η χορήγησή της μπορεί να γίνει και πριν παρέλθει ένα εξάμηνο από τη δεύτερη δόση και όσοι έχουν αυτή τη δυνατότητα μέσω του συστήματος, ας μην διστάσουν να το κάνουν”.
Τρίτη δόση στο 4μηνο
Από την πλευρά του ο καθηγητής Πνευμονολογίας και Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Θεόδωρος Βασιλακόπουλος, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, πρότεινε ότι στους εμβολιασμένους πρέπει να αλλάξει ο τρόπος και ο χρόνος με τον οποίο γίνεται η 3η δόση, δηλαδή να γίνεται τουλάχιστον στους 4 μήνες από τη δεύτερη. «Θα πρέπει να έρθει πιο νωρίς. Η επιστήμη είναι η διαδικασία της αναζήτησης της αλήθειας μέσα από το πείραμα και τη μελέτη, όσο βγαίνουν καινούργια στοιχεία αναθεωρούμε ή τροποποιούμε λίγο αυτά τα οποία ξέραμε» επισήμανε ο καθηγητής.
Στην αρχή, εξήγησε, όταν είχαν βγει τα εμβόλια είχαν τρομερή αποτελεσματικότητα που κρατούσε πιστεύαμε για αρκετό καιρό. Είχα πει κι εγώ ότι τουλάχιστον για ένα 6μηνο θα είμαστε καλυμμένοι. Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι μετά τους 4 μήνες αρχίζουμε να έχουμε μείωση της αποτελεσματικότητας κυρίως για τις ήπιες λοιμώξεις, που δε σε οδηγούν στο θάνατο, αλλά όταν τις έχεις έστω και με μικρότερο κίνδυνο μετάδοσης συνεχίζει να υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης. «Mε το εμβόλιο είμαστε σοβαρά προστατευμένοι για τη σοβαρή νόσο, αλλά λιγότερο προστατευμένοι για την ήπια νόσο, με εξαίρεση τους άνω των 60 που έχουν πραγματικά πιο αυξημένο κίνδυνο νόσησης» ανέφερε ο κ. Βασιλακόπουλος. Άρα, πρόσθεσε, πρέπει να προστατευθούν και οι εμβολιασμένοι με το να τους δοθεί η δυνατότητα να κάνουν πιο γρήγορα την αναμνηστική δόση, τουλάχιστον στους 4 μήνες.
«Ο υπουργός είπε ότι υπάρχει διαθεσιμότητα εμβολίων ώστε όλοι οι Έλληνες να κάνουν αναμνηστική δόση αλλά και για εμβολιασμό όσων δεν έχουν εμβολιαστεί. Θα πάψουμε έτσι να βλέπουμε το 10 με 15% των ασθενών στις μονάδες ότι είναι εμβολιασμένοι». «Ήταν 10%, είναι στο 15% και όσο περνάει ο χρόνος αυξάνει ο κίνδυνος» προειδοποίησε. Διευκρίνισε ότι ήδη εμβολιασμένοι είναι πιο εύκολο να εμβολιαστούν ξανά και με την 3η δόση αυτό το ποσοστό των εμβολιασμένων στις μονάδες θα μειωθεί, αυξάνοντας παράλληλα την εμπιστοσύνη των ανεμβολίαστων στο εμβόλιο.