Οτι θα βγαίνανε μαχαίρια ανάμεσα στη Μαρίν Λεπέν, την de facto ηγέτιδα της Εθνικής Συσπείρωσης (RN), και τον τρις καταδικασμένο για υποκίνηση φυλετικού μίσους Ερίκ Ζεμούρ, ήταν δεδομένο από τη στιγμή που ο αλλοτινός τηλεκήρυκας και αρθρογράφος αποφάσισε να δηλώσει υποψήφιος για τις γαλλικές προεδρικές εκλογές: στην ίδια, ή περίπου την ίδια, ακροδεξιά δεξαμενή αγρεύουν ψήφους και η άνοδος που κατέγραψε (προτού σταθεροποιηθεί στην τέταρτη θέση, πίσω από τον γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακράν, τη Μαρίν Λεπέν και την υποψήφια της Δεξιάς, Βαλερί Πεκρές) ο Ζεμούρ απειλεί να αφήσει τη Λεπέν εκτός δεύτερου προεδρικού γύρου. Ομως μια σειρά αποστασιών, καθώς και φορολογούμενων ως επικείμενων αποστασιών, από το στρατόπεδο της τελευταίας προς το στρατόπεδο του πρώτου, οδήγησε σε κήρυξη ολοκληρωτικού πολέμου. Ο υπαρχηγός της Λεπέν, Ζορντάν Μπαρντελά, μάλιστα, προσωρινός πρόεδρος της Εθνικής Συσπείρωσης όσο διαρκεί η προεκλογική της εκστρατεία, κατηγόρησε προχθές τον Ζεμούρ ότι χρησιμοποιεί «αθέμιτες μεθόδους», τάζοντας χρήματα και βουλευτικές υποψηφιότητες σε στελέχη της RN προκειμένου να τα πάρει με το μέρος του. «Αναρωτιέμαι αν η επιχείρηση Ερίκ Ζεμούρ δεν έχει ως μοναδικό στόχο να αποτραπεί η εκλογή της Μαρίν Λεπέν» πρόσθεσε.

Την αρχή την έκαναν δύο ευρωβουλευτές της RN, ο Ζιλμπέρ Κολάρ και ο Ζερόμ Ριβιέρ, καθώς και ένας πρώην υποψήφιος βουλευτής του κόμματος, και μέχρι πρόσφατα βοηθός ενός άλλου ευρωβουλευτή του, ο Νταμιάν Ριέ, με το επιχείρημα ότι στα μάτια τους, ο Ζεμούρ αποτελεί τη μεγαλύτερη ελπίδα για το μέλλον της χώρας. Κατόπιν, την περασμένη Παρασκευή, έπεσε η μεγάλη βόμβα: μόλις 24 ώρες αφότου είχε δηλώσει ότι «σκέφτεται» να στηρίξει τον Ζεμούρ, η Μαριόν Μαρεσάλ, η ανιψιό της Λεπέν, πρώην βουλευτής και ανερχόμενο αστέρι του κόμματος που αποσύρθηκε (σχετικώς) προ πενταετίας από την πολιτικό, παραμένει όμως άξια εγγονό του σκληροπυρηνικού πάτερ φαμίλια, του Ζαν- Μαρί Λεπέν, δόλωσε ότι «κλίνει» προς τον επικεφαλής του νεόκοπου κόμματος «Ανακατάκτηση!», εγκωμιάζοντας τη «συνοχή, το όραμα, τη στρατηγικό» του, και κρίνοντας πως έχει κάνει μεγάλη πρόοδο όσον αφορά «τη στάση, τον τόνο, τη σοβαρότητα», από τότε που ρίχτηκε στον προεκλογικό αγώνα. Κι ας είχε δηλώσει η ίδια το φθινόπωρο πως θα στόριζε «εκείνον που έχει τις περισσότερες πιθανότητες».

Μέχρι εκείνη την ώρα, σε κάθε περίπτωση, η Λεπέν παρέμενε αρκετά ψύχραιμη, δόλωνε πως «υπάρχουν πάντα σε μία προεκλογικό εκστρατεία άνθρωποι που αλλάζουν στρατόπεδο… που έχουν προσωπικές φιλοδοξίες», επιμένοντας πως αυτά δεν ενδιαφέρουν τους ψηφοφόρους. Μετά τις δηλώσεις της ανιψιός της, ωστόσο, δεν έκρυψε την ταραχή της: «Είναι σκληρό, είναι βίαιο, είναι δύσκολο για μένα» δόλωσε σε ένα πρώτο στάδιο, αφήνοντας τη χορδή της προδοσίας να πάλλεται. «Αυτοί που θέλουν να φύγουν μπορούν να φύγουν, αλλά να το κάνουν τώρα» δήλωσε ένα 24ωρο αργότερα, κάνοντας λόγο για «υποκρισία» και «παντελή έλλειψη αξιοπρέπειας να σεβασμού προς τους υποστηρικτές μας». Η καμπάνα χτυπούσε πρωτίστως για τον ευρωβουλευτή της RN Νικολά Μπε, ο οποίος αρνήθηκε το Σάββατο να πει αν θα μείνει στο πλευρό της Λεπέν μέχρι τον πρώτο προεδρικό γύρο. Κανένας Μπε, όμως, δεν μπορεί να συγκριθεί με τη Μαριόν Μαρεσάλ. Μία απόφασή της να στηρίξει τον Ζεμούρ θα μπορούσε να δώσει νέα ώθηση στον ακραία ισλαμόφοβο υποψήφιο, ενισχύοντας την ηγετική του θέση στο στρατόπεδο που ονειρεύεται την «ένωση των δεξιών», το τέλος δηλαδή του «υγειονομικού κλοιού» ανάμεσα στη Δεξιά και την Ακροδεξιά.

Λέγεται ότι επί του παρόντος η Μαριόν Μαρεσάλ απλώς διαπραγματεύεται με τον Ζεμούρ τους όρους της προσχώρησής της, «μισθό, τίτλο, εκλογικό έδρα», μιας και δεν κρύβει την επιθυμία της να επιστρέψει στην ενεργό πολιτικό στις επόμενες κοινοβουλευτικές εκλογές. Μικρή παρηγοριά για τη Λεπέν, η στήριξη την οποία έλαβε από τον πατέρα που χρειάστηκε πρώτα να «σκοτώσει», συμβολικά, προκειμένου να ξεκινήσει την αποδαιμονοποίηση του κόμματος που την οδήγησε, το 2017, στον δεύτερο προεδρικό γύρο. «Φυσικά και στηρίζω την κόρη μου, είναι μάλλον φυσικό» δήλωσε ο 93χρονος ιδρυτής του Εθνικού Μετώπου (που μετονομάστηκε κατόπιν σε Εθνική Συσπείρωση), κι ας εξέφρασε «συμπάθεια» για τον Ζεμούρ. Η Λεπέν είναι «η υποψήφια που έχει τις μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας» τόνισε, επισημαίνοντας πως μία προσχώρηση της εγγονός του στο κόμμα του Ζεμούρ θα τον «σόκαρε», «δεν θα την καταλάβαινα».

Το σχίσμα στη γαλλική Ακροδεξιά ανάμεσα στον εθνολαϊκισμό της Μαρίν Λεπέν και το αντιδραστικό και ταυτοτικό ρεύμα που εκπροσωπεί ο Ερίκ Ζεμούρ είναι πια ξεκάθαρο: το στρατόπεδο της Βαλερί Πεκρές πρέπει να το απολαμβάνει και με το παραπάνω. Σύμφωνα με τη «δημοσκόπηση των δημοσκοπήσεων» του Politico, ο Εμανουέλ Μακρόν έρχεται πρώτος στον πρώτο προεδρικό γύρο με 24%, και ακολουθούν η Λεπέν με 17%, η Πεκρές με 16% και ο Ζεμούρ με 13%. Που σημαίνει πως η δεύτερη θέση, θέση πρόκρισης στον δεύτερο προεδρικό γύρο, παραμένει ανοιχτή. Περιττό να επισημάνουμε πως αν η Ακροδεξιά ήταν ενωμένη πίσω από έναν και μοναδικό υποψήφιο, οι ελπίδες της Πεκρές θα ήταν σημαντικά λιγότερες.

από Τα Νέα