Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ.
Μεγάλη κινητικότητα καταγράφεται στα αριστερά του ΣΥΡΙΖΑ εν όψει των εθνικών εκλογών, καθώς η απλή αναλογική, έστω και αν δεν έχει καταργηθεί το όριο του 3% για την είσοδο στη Βουλή, ανοίγει πολλές ορέξεις. Η κινητικότητα καταγράφεται κυρίως στον λεγόμενο αντιμνημονιακό χώρο, ο οποίος, μετά από μια περίοδο μακράς κάμψης, προσπαθεί να αναδιοργανωθεί.
Από τα τρία αριστερά κοινοβουλευτικά κόμματα το μόνο που διατηρεί τους όρους που δίχασαν την κοινωνία την προηγούμενη δεκαετία είναι το ΜέΡΑ25. Ο ΣΥΡΙΖΑ από τη στιγμή που ψήφισε το τρίτο Μνημόνιο αποφεύγει όπως ο διάβολος το λιβάνι τις σχετικές αναφορές, ενώ το ΚΚΕ ποτέ δεν πολιτεύτηκε με τέτοιους όρους, ούτε και μπαίνει σε καμία συζήτηση με τα άλλα κόμματα.
Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκε η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη της Λαϊκής Ενότητας (ΛΑΕ), το κόμμα που είχαν συγκροτήσει δεκάδες βουλευτές και πρώην υπουργοί που είχαν αποχωρήσει από τον ΣΥΡΙΖΑ το καλοκαίρι του 2015. Το ενδιαφέρον είναι ότι στη συνδιάσκεψη έδωσε το παρών ο Κώστας Ντάσκας, συντονιστής του κόμματος του κ. Βαρουφάκη. Η παρουσία του κ. Ντάσκα μόνο τυχαία δεν μπορεί να χαρακτηριστεί από τους γνώστες των διεργασιών που γίνονται στην ευρύτερη Αριστερά.
Συζητήσεις
Σύμφωνα με πληροφορίες, έχουν γίνει κάποιες πρώτες συζητήσεις για το ενδεχόμενο εκλογικής συνεργασίας του ΜέΡΑ25 με τη ΛΑΕ, κάτι που ενισχύεται και από το γεγονός ότι το κόμμα του κ. Βαρουφάκη σε πάρα πολλές έρευνες κινείται στο όριο εισόδου στη Βουλή.
Η συνεργασία με έμπειρα στελέχη της ΛΑΕ και συνεργαζόμενους, όπως είναι ο Δημήτρης Στρατούλης, ο Νίκος Χουντής, η Νάντια Βαλαβάνη, ο Κώστας Λαπαβίτσας, ο Στάθης Λεουτσάκος, ο Κώστας Ησυχος, η Μαριάννα Τσίχλη, η Δέσποινα Σπανού κ.ά., αφενός θα ενισχύσει την πολιτικότητα του ΜέΡΑ25 και τη παρουσία του στους μαζικούς χώρους, αφετέρου θα αυξήσει κατά πολύ τις πιθανότητες ο Γιάνης Βαρουφάκης να είναι και στην επόμενη Βουλή.
Αρα, αν καρποφορήσουν οι συζητήσεις, θα μιλάμε για μια συμμαχία win win, με την έννοια ότι και το ΜέΡΑ25 θα είναι σχεδόν σίγουρα στην επόμενη Βουλή και κεντρικά στελέχη της Αριστεράς θα διεκδικήσουν με αξιώσεις την εκλογή τους.
Η ΛΑΕ, που στον τίτλο της μετά τη συνδιάσκεψη πρόσθεσε και τον όρο Ανυπότακτη Αριστερά (σ.σ.: πλέον λέγεται Λαϊκή Ενότητα-Ανυπότακτη Αριστερά), εξέλεξε τα πρώτα της όργανα, τα οποία το προσεχές διάστημα θα εξουσιοδοτηθούν προκειμένου να κάνουν τις συζητήσεις με άλλες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς και προφανώς το ΜέΡΑ25.
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι τις σχετικές διεργασίες παρακολουθεί και ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκος Αλαβάνος, ο οποίος όλα τα προηγούμενα χρόνια είχε αρνηθεί τις πιέσεις που δέχτηκε για να παίξει πιο κεντρικό ρόλο στα πολιτικά δρώμενα.
Σε άλλους δρόμους
Στον αντίποδα, ξεχωριστούς δρόμους έχουν πάρει ο Παναγιώτης Λαφαζάνης και η Ζωή Κωνσταντοπούλου. Ο πρώην υπουργός Ενέργειας έχει επιλέξει τη συγκρότηση φιλορωσικού κόμματος υπό τον τίτλο Δημοκρατικό Κίνημα Εθνικής Απελευθέρωσης, κόβοντας τους δεσμούς του με τα περισσότερα ιστορικά στελέχη της Αριστεράς, ενώ η πρώην πρόεδρος της Βουλής επιμένει στον αυτόνομο δρόμο που έχει χαράξει εδώ και χρόνια μέσα από την Πλεύση Ελευθερίας.
Οπως είναι φυσικό, ο ΣΥΡΙΖΑ παρακολουθεί εκ του μακρόθεν τις διεργασίες αυτές, ανησυχώντας πως μια πλατιά συμμαχία αριστερών δυνάμεων μπορεί να του κόψει ένα σημαντικό ποσοστό, που μπορεί να είναι ακόμα και καταλυτικό για τις μελλοντικές διεργασίες είτε σε κυβερνητικό επίπεδο είτε για τα εσωκομματικά ζητήματα.
Παραλλήλως, το τελευταίο που θα ήθελε ο κ. Τσίπρας είναι πρώην υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ να επανέλθουν στο προσκήνιο και να «πετροβολούν» το κόμμα του, θυμίζοντας όσα έγιναν το ταραγμένο 8μηνο του 2015.
Ο προπαγανδιστικός μηχανισμός της Κουμουνδούρου επιδιώκει με κάθε τρόπο να κλείνει οποιαδήποτε συζήτηση ανοίγει για εκείνη την περίοδο και μάλιστα με κραυγαλέο τρόπο απαξιώνει στελέχη όπως ο Λαφαζάνης, η Ζωή, ο Στρατούλης κ.ά., που ήταν για χρόνια στην ηγεσία του κόμματος.