Σε άμεση κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου κάλεσε ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν, προτείνοντας παράλληλα την έναρξη απευθείας συνομιλιών ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Ο Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι το Ισραήλ θα πρέπει να αποδεχθεί διάλογο με τη λιβανική εκτελεστική εξουσία και με «όλα τα δομικά στοιχεία» του Λιβάνου, επισημαίνοντας ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να διευκολύνει τη διαδικασία και να φιλοξενήσει τις συνομιλίες στο Παρίσι.
«Όλα πρέπει να γίνουν για να αποτραπεί το ενδεχόμενο ο Λίβανος να βυθιστεί στο χάος. Η Χεζμπολάχ πρέπει να σταματήσει αμέσως την έντονη επίθεσή της. Το Ισραήλ πρέπει να εγκαταλείψει το ενδεχόμενο μιας ευρείας στρατιωτικής επιχείρησης και να σταματήσει τα μαζικά πλήγματα, την ώρα που εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι έχουν ήδη εγκαταλείψει τις εστίες τους για να γλιτώσουν από τους βομβαρδισμούς», ανέφερε ο Γάλλος πρόεδρος σε ανάρτησή του στο X.
Ο ίδιος διευκρίνισε ότι είχε τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Λιβάνου Ζοζέφ Αούν, τον πρωθυπουργό Ναουάφ Σαλάμ και τον πρόεδρο της Βουλής Ναμπίχ Μπερί.
Μακρόν: Η ηγεσία του Λιβάνου θέλει απευθείας διάλογο με το Ισραήλ
Σύμφωνα με τον Εμανουέλ Μακρόν, η λιβανική ηγεσία έχει ήδη εκφράσει την πρόθεσή της να προχωρήσει σε απευθείας συνομιλίες με το Ισραήλ, τονίζοντας ότι σε αυτές θα πρέπει να εκπροσωπηθούν όλα τα πολιτικά και θεσμικά στοιχεία της χώρας.
«Το Ισραήλ πρέπει να αξιοποιήσει αυτή την ευκαιρία ώστε να ξεκινήσει ένας διάλογος που θα οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός, θα ανοίξει τον δρόμο για μια διαρκή λύση και θα επιτρέψει στις λιβανικές αρχές να εφαρμόσουν τις δεσμεύσεις τους υπέρ της εθνικής κυριαρχίας του Λιβάνου», σημείωσε ο Γάλλος πρόεδρος.
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι η Γαλλία είναι έτοιμη να στηρίξει ενεργά τη διαδικασία και να φιλοξενήσει τις διαπραγματεύσεις στο Παρίσι.
Η φιλοϊρανική οργάνωση Χεζμπολάχ έσυρε τον Λίβανο σε μια νέα περιφερειακή σύγκρουση στις 2 Μαρτίου, εκτοξεύοντας πυραύλους εναντίον του Ισραήλ ως αντίποινα για τον θάνατο του ανώτατου ηγέτη του Ιράν Αλί Χαμενεΐ, ο οποίος σκοτώθηκε στην αρχή της ισραηλινοαμερικανικής επίθεσης κατά του Ιράν.
Από τότε το Ισραήλ πραγματοποιεί βομβαρδισμούς στον Λίβανο, ενώ έχει προειδοποιήσει ότι μπορεί να επεκτείνει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις του.
Χθες, στο δεύτερο τηλεοπτικό διάγγελμά του από την έναρξη της σύγκρουσης, ο ηγέτης της Χεζμπολάχ Ναΐμ Κασέμ δήλωσε ότι η οργάνωση είναι έτοιμη για μια «μακρά σύγκρουση».
J’ai échangé hier avec le Président Aoun, le Premier ministre Salam et le Président du Parlement Berri.
— Emmanuel Macron (@EmmanuelMacron) March 14, 2026
Tout doit être fait pour empêcher que le Liban ne sombre dans le chaos.
Le Hezbollah doit arrêter immédiatement sa fuite en avant. Israël doit renoncer à une offensive…
