Άνοδο 2,1% σημείωσε το ΑΕΠ το α’ τρίμηνο εφέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2023 και διαμορφώθηκε σε 56,637 δισ. ευρώ σε τρέχουσες τιμές, επιβεβαιώνοντας την ισχυροποίηση της ελληνικής οικονομίας.

Παράλληλα, σύμφωνα με τους τριμηνιαίους εθνικούς λογαριασμούς από την ΕΛΣΤΑΤ, το ΑΕΠ αυξήθηκε 0,7% σε σχέση με το δ’ τρίμηνο πέρυσι.

Η άνοδος του ΑΕΠ κατά 2,1% σε ετήσια βάση προήλθε από τις εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη παρουσίασε αύξηση 1,1% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 2,2% και αυτή της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 4%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 2,9%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 5,7%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 8,8%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 1,5%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν αύξηση 3,1%. Οι εισαγωγές αγαθών αυξήθηκαν 2,5% και οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 4,8%.

Ενώ, μεταξύ του α’ τριμήνου εφέτος και του δ’ τριμήνου πέρυσι υπήρξαν οι εξής μεταβολές:

-Η συνολική τελική καταναλωτική δαπάνη αυξήθηκε 0,2% (η κατανάλωση των νοικοκυριών αυξήθηκε 0,2% και εκείνη της Γενικής Κυβέρνησης μειώθηκε 2,7%).

-Οι ιδιωτικές επενδύσεις (ακαθάριστες επενδύσεις παγίου κεφαλαίου) αυξήθηκαν 7,1%.

-Οι εξαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 2,4%. Οι εξαγωγές αγαθών μειώθηκαν 2,7%, ενώ οι εξαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 0,5%.

-Οι εισαγωγές αγαθών και υπηρεσιών παρουσίασαν μείωση 0,6%. Οι εισαγωγές αγαθών μειώθηκαν 1,7%, ενώ οι εισαγωγές υπηρεσιών αυξήθηκαν 2,1%.

Μαρινάκης: Τα σημερινά νέα μας γεμίζουν με αισιοδοξία

«Η ελληνική οικονομία ισχυροποιείται και συνεχίζει να αναπτύσσεται μέρα με τη μέρα. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο πρώτο τρίμηνο του 2024 το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε 2,1% σε σχέση με το πρώτο τρίμηνο του 2023 και κατά 2,9% σε ετήσιους ρυθμούς. Παράλληλα, το ονομαστικό ΑΕΠ της χώρας μας έφτασε στο υψηλότερο επίπεδο από το δεύτερο τρίμηνο του 2010. Επιπλέον, οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 7,1% σε σχέση με το τελευταίο τρίμηνο του 2023», αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή του ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης.

«Η σταθερή και συνετή οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση έχει οδηγήσει στη δημιουργία 400.000 νέων θέσεων εργασίας, την μείωση του αριθμού των ανέργων κάτω από 900.000 για πρώτη φορά μετά από 13 χρόνια και την σταδιακή αύξηση των απολαβών των εργαζομένων.

Η ακρίβεια που ταλαιπωρεί κάθε πολίτη δεν αντιμετωπίζεται ούτε με "λεφτόδεντρα", ούτε με "μαγικές συνταγές". Απαιτεί σχέδιο και μεταρρυθμίσεις που μεγαλώνουν το ΑΕΠ της χώρας, δημιουργούν θέσεις εργασίας και αυξάνουν σταδιακά το διαθέσιμο εισόδημα. Έχουμε αρχίσει και μειώνουμε τη μεγάλη απόσταση που μας χωρίζει από την Ευρώπη και με ακόμα πιο αποφασιστικά βήματα θα συνεχίσουμε ακάθεκτοι σε αυτή την κατεύθυνση», επισημαίνει ο κ. Μαρινάκης.

Και καταλήγει: «Τα σημερινά νέα μας γεμίζουν με αισιοδοξία ότι θα μπορέσουμε να καταφέρουμε να πιάσουμε δύο μεγάλους μας στόχους: να μειώσουμε ακόμα περισσότερο την ανεργία, αγγίζοντας τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και να φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας ο κατώτατος μισθός να είναι 950 ευρώ και ο μέσος 1500 ευρώ, όπως έχουμε δεσμευθεί».

Η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ

«Τα στοιχεία για το ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου του 2024 επιβεβαιώνουν την ορθότητα της οικονομικής πολιτικής και θέτουν τις βάσεις για την επίτευξη των αναπτυξιακών, δημοσιονομικών στόχων του έτους», ανέφερε από την πλευρά του ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης στο X ( πρώην twitter), σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ.

Προσέθεσε δε, ότι «η ελληνική οικονομία συνεχίζει να αναπτύσσεται με ρυθμό πολλαπλάσιο από τον μέσο όρο της ΕΕ. Αυτός είναι ο μοναδικός τρόπος για την σύγκλιση και όχι οι μαγικές συνταγές που υπόσχονται κάποιοι άλλοι».