Το γεγονός ότι δίπλα στις διαφημίσεις της στο X βρίσκουν θέση και θετικές δηλώσεις για τον Αδόλφο Χίτλερ και τον εθνικοσοσιαλισμό οδήγησε την εταιρεία IBM να διακόψει τη συνεργασία της με την πλατφόρμα του Έλον Μασκ, μεγαλώνοντας το πρόβλημα που αντιμετωπίζει ο τελευταίος αναφορικά με τα διαφημιστικά έσοδα του X.

Η εταιρεία υπολογιστών αποφάσισε να σταματήσει να διαφημίζεται, καθώς ο οργανισμός Media Matters ανακάλυψε διαφήμιση της IBM δίπλα σε τέτοιο περιεχόμενο. Όπως δήλωσε ο εκπρόσωπος της IBM την Πέμπτη, η εταιρεία δεν ανέχεται τη ρητορική μίσους και ερευνά την «απολύτως απαράδεκτη κατάσταση». Να σημειωθεί ότι η IBM σκόπευε να δαπανήσει κάπου ένα εκατομμύριο δολάρια στο X το τελευταίο τρίμηνο, όπως ανέφεραν οι New York Times, επικαλούμενοι εσωτερικά μηνύματα από την πλατφόρμα.

«Καταστρέφει ό,τι έχει φτιάξει»

Ο επικεφαλής του ADL, Τζόναθαν Γκρίνμπλατ, σχολιάζοντας στο Χ τις δηλώσεις του Μασκ, σημείωσε ότι είναι «αδιαμφισβήτητα επικίνδυνο» να χρησιμοποιεί κάποιος την επιρροή του για να επιβεβαιώνει και να διασπείρει αντισημιτικές θεωρίες.

Αλλά και η American Jewish Committee επεσήμανεότι η ανάρτηση που υποστήριξε ο Μασκ περιείχε στοιχεία της θεωρίας συνωμοσίας, που έπαιξαν ρόλο στην επίθεση σε συναγωγή στο Πίτσμπουργκ το 2018, όταν ο δράστης σκότωσε έντεκα άτομα.

Ο Μασκ έχει περισσότερους από 160 εκατομμύρια ακόλουθους στο X και έχει υποστηρίξει, μετά από παλαιότερη κριτική, ότι δεν υιοθετεί αντισημιτικές απόψεις. Η Γιακαρίνο έγραψε στο X την Πέμπτη ότι πρέπει να σταματήσουν οι διακρίσεις από όλες τις πλευρές.

Ο Αμερικανός μεγαλοεπενδυτής Ρος Γκέρμπερ έθεσε το ερώτημα ποιες συνέπειες μπορεί να έχουν οι ενέργειες του Μασκ για την εταιρεία κατασκευής ηλεκτρικών αυτοκινήτων Tesla, της οποίας ηγείται. Ο Μασκ δεν ενεργεί προς το συμφέρον της Tesla, είπε ο Γκέρμπερ μιλώντας στο CNBC. «Καταστρέφει ό,τι έχει φτιάξει» και βλάπτει τη φήμη της αυτοκινητοβιομηχανίας. Και τόνισε ότι θα αντικαταστήσει το αυτοκίνητό του, ένα Tesla Model Y με όχημα της ανταγωνίστριας Rivian τον επόμενο χρόνο. «Είμαι σίγουρος ότι το υπόλοιπο Λος Άντζελες θα κάνει το ίδιο», συμπλήρωσε.

Αντιδράσεις από Λευκό Οίκο και Ευρωπαϊκή Επιτροπή 

Ο Λευκός Οίκος κατηγόρησε σήμερα τον Έλον Μασκ ότι επανέλαβε «ένα αποκρουστικό, αντισημιτικό ψέμα» σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα Χ (πρώην Twitter). Ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας απάντησε την Τετάρτη σε μια άλλη ανάρτηση, στην οποία ο χρήστης έλεγε ότι οι Εβραίοι ενθαρρύνουν «το μίσος εναντίον των λευκών», γράφοντας: «Είπες την ακριβή αλήθεια».

«Είναι απαράδεκτο να επαναλαμβάνεται το αποκρουστικό ψέμα που κρύβεται πίσω από τη χειρότερη αντισημιτική ενέργεια στην αμερικανική ιστορία και μάλιστα έναν μήνα μετά τη φονικότερη ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά το Ολοκαύτωμα», σχολίασε ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου Άντριου Μπέιτς, απαντώντας στην ανάρτηση αυτήν.

Ο Μασκ απάντησε σε μια ανάρτηση που υποστήριζε ότι οι εβραϊκές κοινότητες «προωθούν ακριβώς το ίδιο διαλεκτικό μίσος εναντίον των λευκών που λένε ότι θέλουν να μην χρησιμοποιείται εναντίον τους». Στην ανάρτηση γινόταν επίσης λόγος για «ορδές μειονοτήτων» που κατακλύζουν τις χώρες της Δύσης, μια δημοφιλή αντισημιτική θεωρία συνωμοσίας.

Τη θεωρία αυτή είχε επικαλεστεί, στα τελευταία γραπτά του, ο Ρόμπερτ Μπάουερς, ο οποίος δολοφόνησε 11 ανθρώπους στη συναγωγή «Δέντρο της Ζωής» του Πίτσμπουργκ το 2018. Στην τελευταία ανάρτησή του σε ιστοτόπους κοινωνικής δικτύωσης υποστήριζε ότι μια εβραϊκή μη κερδοσκοπική οργάνωση που βοηθούσε πρόσφυγες «φέρνει εισβολείς για να σκοτώνουν τον λαό μας». Η σφαγή στη συναγωγή ήταν η χειρότερη επίθεση εναντίον Εβραίων στην αμερικανική ιστορία.

Νωρίτερα σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ζήτησε από τις υπηρεσίες της να διακόψουν τις διαφημιστικές εκστρατείες τους στην πλατφόρμα Χ λόγω της «ανησυχητικής αύξησης της παραπληροφόρησης και της ρητορικής μίσους», όπως ανέφερε ένας εκπρόσωπος, ο Γιοχάνες Μπάρκε.

Η απόφαση αυτή δεν αφορά την χρήση του μέσου από τις υπηρεσίες της Επιτροπής, διευκρίνισε ο εκπρόσωπος. Η Κομισιόν είχε ξεκινήσει τον Οκτώβριο έρευνα σχετικά με την πιθανή διάδοση «ψευδών πληροφοριών» και «βίαιου περιεχομένου τρομοκρατικού χαρακτήρα» στην πλατφόρμα, με φόντο τον πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας.