Οταν ο Νορβηγός γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ ανακοίνωνε, το περασμένο καλοκαίρι, εν μέσω κρίσης με το «Ορούτς Ρέις», ότι άρχισε ο διάλογος στην έδρα της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία για την αποφυγή θερμού επεισοδίου, όλοι έμειναν με την απορία. Τι είδους διάλογος ήταν αυτός;

Οταν λίγες ημέρες αργότερα ο Στόλτενμπεργκ ανακοίνωνε ότι υπήρξε συμφωνία και οτι οι δύο χώρες συμφώνησαν να έχουν μια ανοικτή επικοινωνία ώστε να αποφεύγονται οι εντάσεις, η απορία έγινε ακόμα μεγαλύτερη. Και τούτο γιατί την ίδια ώρα το «Ορούτς Ρέις» έβγαινε για δεύτερη φορά από το λιμάνι της Αττάλειας με κατεύθυνση την ελληνική υφαλοκρηπίδα μόλις 6 ναυτικά μίλια από το Καστελλόριζο. Συνεπώς τι είδους διάλογος γίνεται στο ΝΑΤΟ; Διάλογος δεν γίνεται, απλώς διεξάγονται τεχνικής φύσεως συνομιλίες υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ, ανεξάρτητες από τις διερευνητικές επαφές που αρχίζουν σήμερα στην Κωνσταντινούπολη. Αποκλειστικό θέμα των τεχνικών συνομιλιών στο ΝΑΤΟ είναι η αποφυγή θερμού επεισοδίου.

Από το καλοκαίρι οι δύο υψηλόβαθμοι αξιωματικοί Ελλάδας και Τουρκίας συζητούν για το θέμα αυτό, κάνοντας το ΝΑΤΟ και τον Στόλτενμπεργκ να εκδίδουν αισιόδοξες ανακοινώσεις για πρόοδο ανάμεσα στις δύο χώρες, πρόοδο όμως που λαμβάνεται υπόψη και στις σχέσεις Τουρκίας και ΕΕ όσον αφορά την επιβολή κυρώσεων.

Στην πραγματικότητα, πέραν της συμφωνίας για τη λειτουργία μιας ανοιχτής γραμμής επικοινωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και την Αγκυρα, καμία πρόοδος δεν επετεύχθη. Μάλιστα οι συνομιλίες αυτές σταμάτησαν από την προηγούμενη εβδομάδα, λόγω της επίσκεψης στην έδρα του ΝΑΤΟ του Μεβλούτ Τσαβούσογλου και των συναντήσεων που θα έχει αύριο στη βελγική πρωτεύουσα ο Νίκος Δένδιας. Υπάρχουν αρκετά ωστόσο ζητήματα που δεν έχουν ακόμα λυθεί ώστε να θεωρηθεί πως υπήρξε πρόοδος. Για παράδειγμα θα πρέπει να διευκρινισθεί ποιος τηλεφωνεί σε ποιον, από ποιο μέρος τηλεφωνεί και πόσο ασφαλής θα πρέπει να είναι η γραμμή αυτή. Σύμφωνα με πληροφορίες από το ΝΑΤΟ, ο Τούρκος επικεφαλής επιμένει ότι τα τηλεφωνήματα μπορεί να τα κάνει ο κάθε στρατιωτικός μηχανισμός (από οποιοδήποτε επιχειρησιακό κέντρο) προκειμένου να συμβάλει στην αποσυμπίεση της έντασης, ενώ η ελληνική πλευρά προτείνει η επικοινωνία αυτή να γίνεται (όταν απαιτηθεί) ανάμεσα στο Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων της Αθήνας και του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων της Αγκυρας. Δεν γίνεται, ειπώθηκε, ο κάθε στρατιωτικός να συνομιλεί για τέτοιου είδους σοβαρά θέματα με αξιωματικούς, ακόμα και με χαμηλόβαθμους, από την άλλη πλευρά.

του Νίκου Χασαπόπουλου από Τα Νέα