Ελληνικό… QAnon: Έφτασε η ώρα της απολογίας του Τσίπρα

by MANIFESTO

Συζήτηση με θέμα την ποιότητα της Δημοκρατίας και του Δημοσίου Διαλόγου, θα πραγματοποιηθεί σήμερα στη Βουλή, κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη. Η συζήτηση διεξάγεται κατόπιν αιτήματος του πρωθυπουργού, η ομιλία του οποίου θα ξεκινήσει στις 10:00.
«Ο πρωθυπουργός ζήτησε συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών για όλα τα θέματα της επικαιρότητας με προεξέχον την ποιότητα του δημόσιου διαλόγου. Γιατί ένα πρόβλημα κοινωνικό κινδυνεύει να χάσει την ουσία του, να οδηγήσει σε πλαστούς διχασμούς και να εκτροχιάσει τον δημόσιο διάλογο. Αυτό πρέπει να το προλάβουμε. Και να αναλάβουν όλοι τις ευθύνες τους», είχε τονίσει η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελεία Πελώνη, κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της Ελένης Ευαγγελοδήμου και του Δημήτρη Μανιάτη στα ¨Νέα”, τρία σημεία προτίθεται να αναδείξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τις σημερινές παρεμβάσεις του στη Βουλή (η συνεδρίαση είναι προγραμματισμένη για τις 10.00), κατά τη συζήτηση που ο ίδιος προκάλεσε για την «ποιότητα του δημόσιου διαλόγου και της Δημοκρατίας» και η οποία αναμένεται να εξελιχθεί σε μετωπική σύγκρουση εφ’ όλης της ύλης με την αξιωματική αντιπολίτευση και προσωπικά με τον Αλέξη Τσίπρα.

Πρώτον, αναμένεται η πλήρης στήριξη στη Λίνα Μενδώνη από τον Πρωθυπουργό, όπως ο ίδιος έκανε και στο χθεσινό Υπουργικό Συμβούλιο με μία στοχευμένη αποστροφή του λόγου του στη λήξη της συνεδρίασης. Δεύτερον, προδιαγράφεται έκρηξη οργής για την «καμπάνια χυδαιότητας» την οποία το Μαξίμου αποδίδει σε μηχανισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και τρίτον, θα χαράξει θεσμικό ορίζοντα επόμενης μέρας με αφορμή τόσο τις εξελίξεις στην υπόθεση του κατηγορούμενου πρώην καλλιτεχνικού διευθυντή του Εθνικού Θεάτρου όσο και του ελληνικού #MeToo. Ενδεικτική των προθέσεων του Πρωθυπουργού είναι η φράση προσώπων του περιβάλλοντός του, πως «εμείς δεν πάμε για λασπομαχία, η κοινωνία δεν έχει ανάγκη από διχασμούς. Ούτε όμως έχουμε αυταπάτες…».

Με το πολιτικό θερμόμετρο ήδη στο κόκκινο και την υπουργό Πολιτισμού στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης αλλά και μερίδας γαλάζιων στελεχών, ο Πρωθυπουργός επέλεξε συνειδητά να εκπέμψει από χθες καθαρό σήμα στήριξης, κλείνοντας και την παραμικρή χαραμάδα για τυχόν αποπομπή, ως απάντηση στις μομφές του ΣΥΡΙΖΑ. «Είμαστε ένα συλλογικό όργανο και πάντα στεκόμαστε ο ένας στον άλλο στα δύσκολα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στους υπουργούς του, ενώπιον της Μενδώνη και υπογράμμισε ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κατά καιρούς στοχοποιήσει διάφορους υπουργούς, των οποίων τις παραιτήσεις έχει ζητήσει». Σε χαμηλούς τόνους αλλά με νόημα υπενθύμισε στα στελέχη του ότι η Μενδώνη έχει βοηθήσει αρκετούς υπουργούς λύνοντας θέματα συναρμοδιοτήτων προκειμένου να προχωρά το κυβερνητικό έργο.

Κυρίαρχη προτεραιότητα του Πρωθυπουργού είναι πάντως να εγείρει το θέμα εκχυδαϊσμού του δημόσιου διαλόγου με αφορμή τον εν εξελίξει στο Διαδίκτυο ακραίο λόγο ταύτισης της ΝΔ ακόμα με την παιδεραστία και να θέσει προ των ευθυνών τους τις πολιτικές δυνάμεις. Ειδικά απέναντι στον Τσίπρα οι πρωθυπουργικοί τόνοι προεξοφλούνται ως ιδιαίτερα επιθετικοί, αφού ήδη στο Μαξίμου κυριαρχεί η πεποίθηση ότι είναι ο ΣΥΡΙΖΑ αυτός που «έφτασε στο έσχατο επίπεδο λασπολογίας». Οπως έλεγαν συνεργάτες του Πρωθυπουργού επιδίωξη είναι επίσης να δοθεί ξεκάθαρη γραμμή ότι το πολιτικό σύστημα «υποστηρίζει τους αγώνες απέναντι σε κάθε μορφής βία» και «έστω και μέσα από έντονη συζήτηση», όπως σημείωναν οι ίδιες πηγές, να προωθηθούν αλλαγές για την ενίσχυση του θεσμικού και νομικού πλαισίου στον απόηχο των εξελίξεων. Αυτό σημαίνει ότι ο Μητσοτάκης δεν θέλει να περιοριστεί σε επιθέσεις και αντεπιθέσεις με τους πολιτικούς αντιπάλους του αλλά θα ανακοινώσει πρωτοβουλίες, ανάμεσά τους οι «βελτιώσεις» στον Ποινικό Κώδικα σε ό.τι αφορά εγκλήματα σε βάρος ανηλίκων και νέοι «κώδικες δεοντολογίας» για τους εργασιακούς χώρους.

Σχετικα Αρθρα

Η ιστοσελίδα χρησιμοποιεί cookies και άλλες τεχνολογίες καταγραφής για να εξασφαλίσει την σωστή λειτουργία της Δέχομαι Περισσότερα