Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η εκτέλεση των έργων για την επένδυση στο Ελληνικό, προχωρούν - παρά τις προκλήσεις των τελευταίων ετών - βάσει των αρχικών χρονοδιαγραμμάτων, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις είναι και μπροστά. Σε τρία χρόνια από σήμερα η νέα σύγχρονή πράσινη πόλη που δημιουργείται στην Ελληνικό θα παραδίδεται στους κατοίκους της, καθώς θα ολοκληρώνεται η πρώτη φάση των έργων, με τοπόσημα που θα αναδείξουν την Ελλάδα σε διεθνές επίπεδο. Αυτά ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda Development Οδυσσέας Αθανασίου, μιλώντας στην ετήσια τακτική γενική συνέλευση των μετόχων της εταιρείας.

Ο κ. Αθανασίου αναφέρθηκε με κάθε λεπτομέρεια σε όλα τα επιμέρους έργα της πρώτης φάσης του Ελληνικού μέχρι το 2026 -σε μια παρουσίαση που θα αναρτηθεί εντός της ημέρας στην ιστοσελίδα της εταιρείας- επισημαίνοντας ότι κορυφαίες και φημισμένες διεθνείς αλλά και ελληνικές εταιρείες, στις επωνυμίες των οποίων αναφέρθηκε, συμμετέχουν ήδη ενεργά στην υλοποίηση της αστικής ανάπλασης του Ελληνικού από όλους τους κλάδους της οικονομίας και υπηρεσιών: αρχιτεκτονικά γραφεία, κατασκευαστικές εταιρείες, συμβουλευτικές εταιρείες κλπ.

Έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία τα έσοδα από τις προπωλήσεις

Αναφερόμενος στην οικιστική ανάπλαση ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι τα έσοδα από τις προπωλήσεις έχουν ξεπεράσει κάθε προσδοκία και αποτελούν ένα μοναδικό φαινόμενο επιτυχίας για τα ευρωπαϊκά αλλά και διεθνή δεδομένα σε έργα αστικής ανάπλασης τόσο μεγάλες έκτασης και δείχνουν την εμπιστοσύνη στις προοπτικές του έργου. Ειδικότερα ανέφερε ότι τα έσοδα από τις προπωλήσεις από τον Riviera Tower, που αποτελεί τον υψηλότερο πράσινο ουρανοξύστη στη Μεσόγειο, τα οικόπεδα για βίλες καθώς και τα Cove Residences θα φτάσουν τα 600 εκατ. ευρώ στο τέλος του τρέχοντος έτους, από το σύνολο του 1,1 δισ. ευρώ που θα εισπραχθούν με την παράδοση των κατοικιών, δίνοντας ισχυρή ρευστότητα στη εταιρεία. Ήδη μέχρι σήμερα έχουν μπει στα ταμεία της εταιρείας περίπου 300 εκατ. ευρώ.

Ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι η ζήτηση για οικιστική ανάπλαση είναι τόσο μεγάλη που σχεδιάζονται και νέες οικιστικές αναπλάσεις ακόμη και για την πρώτη φάση του έργου. Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε ότι η πλειονότητα, σε ποσοστό άνω του 90%, των αγοραστών ακινήτων και οικοπέδων αστικής ανάπλασης μέχρι σήμερα είναι Έλληνες ή Έλληνες του εξωτερικού και οι τιμές πώλησης για τον Πύργο κυμάνθηκαν από 10.000 μέχρι 32.000 ευρώ το τετραγωνικό μέτρο ανάλογα με τον όροφο, τη χρονική στιγμή που κλείστηκαν τα προσυμβόλαια κλπ. Για τις νέες οικιστικές αναπλάσεις της πρώτης φάσης εκτίμησε ότι οι τιμές θα είναι σε χαμηλότερα επίπεδα και θα κυμαίνονται στις τιμές πώλησης ανά τετραγωνικό στην ευρύτερη περιοχή.

Πλήρως εξασφαλισμένη η χρηματοδότηση του έργου

Στο ίδιο μήκος κύματος κυμαίνεται και η ζήτηση για εμπορικές μισθώσεις στο Ελληνικό η οποία ξεπερνά κάθε προσδοκία είπε ο κ. Αθανασίου, επισημαίνοντας ότι κορυφαία διεθνή brands αλλά και ελληνικές επωνυμίες θα έχουν παρουσία στο μεγαλύτερο ελληνικό εμπορικό κέντρο που δημιουργείται.

Αναφορικά με τη χρηματοδότη του έργου ο κ. Αθανασίου τόνισε ότι είναι πλήρως εξασφαλισμένη, τονίζοντας μάλιστα ότι εξαιτίας της μεγάλης ρευστότητας από τις εισπράξεις από τις προπωλήσεις δεν θα χρησιμοποιηθεί ο τραπεζικός δανεισμός από τις τρεις ελληνικές τράπεζες για το 2023.

Αναφορικά με την αύξηση του κατασκευαστικού κόστους αλλά και την άνοδο των επιτοκίων είπε ότι δεν επηρεάζει την πορεία του έργου του Ελληνικού καθώς ήδη υπάρχει ρευστότητα από τις αυξημένες τιμές πώλησης ακινήτων που φέρνουν επιπλέον έσοδα στα ταμεία της εταιρείας, σε συνδυασμό με τις κλειδωμένες τιμές με κοινοπραξία για την κατασκευή του έργου, μοντέλο που θα ακολουθηθεί και στο μέλλον.

Αθανασίου: Έφτασε η ώρα να αναδειχθεί το Ελληνικό 

Μιλώντας για την τιμή της μετοχής της Lamda είπε ότι διεθνώς οι εταιρείες real estate υστερούν σε αποτιμήσεις σε σχέση με άλλους κλάδους της οικονομίας λόγω των μεγάλων διεθνών προκλήσεων. Αναφορικά όμως με την τιμή της μετοχής της Lamda τόνισε ότι καθώς θα αναδεικνύεται η πορεία του έργου θα αποτιμηθεί και στην μετοχή. Στο πλαίσιο αυτό η Lamda σχεδιάζει καμπάνιες ενημέρωσης σε επενδυτές και σε διεθνές επίπεδο για την ανάδειξη της σημαντικής πορείας υλοποίησης των έργων καθώς και των εισπράξεων από οικιστικά ακίνητα που όπως προαναφέρθηκε αποτελούν επιτυχημένο παράδειγμα σε διεθνές επίπεδο.

Επίσης ο σχεδιασμός για την ένταξη των 6 εμπορικών κέντρων της Lamda στην νέα εταιρεία Lamda Mall και η είσοδος της στο Χρηματιστήριο Αθηνών σε ορίζοντα 12 μηνών θα διαχωρίσει τις δραστηριότητες των εταιρειών, αναδεικνύοντας περισσότερο τις προοπτικές της κάθε μιας. Όσο πιο ορατή γίνεται η πρόοδος που συντελείται στο έργο δεν θα αφήνει κανένα περιθώριο για την αμφισβήτησή του. Η ώρα να αναδειχθεί το Ελληνικό έφτασε είπε ο κ.Αθανασίου.

Έμφαση σε έργα κυκλικής οικονομίας 

Ο κ. Αθανασίου έδωσε μεγάλη έμφαση σε έργα που συμβάλουν στην κυκλική οικονομία, όπως μεταξύ άλλων στο μεγάλο και μοναδικό για ευρωπαϊκά επίπεδα έργο απορρύπανσης-εξυγίανσης εδάφους και υπόγειων υδάτων. Στο έργο που βρίσκεται σε εξέλιξη στον χώρο του πρώην διεθνούς αερολιμένα περισσότεροι από 6.500 τόνοι μολυσμένου εδάφους έχουν επεξεργαστεί και καθαριστεί σε ειδικό χώρο εντός του εργοταξίου, ενώ απομακρύνθηκαν 5,5 χλμ. αγωγού καυσίμου από βάθος 2-3 μέτρα που έτρεχαν κατά μήκος των διαδρόμων για τον ανεφοδιασμό των αεροσκαφών.

Γίνεται καθαρισμός του υδροφόρου ορίζοντα ο οποίος είχε μολυνθεί από τις διαρροές του παλιού αυτού αγωγού. Σε συνεργασία με την κοινοπραξία Antipollution και Intergeo όλη η ποσότητα εδάφους και τα υπόγεια ύδατα επαναχρησιμοποιούνται (π.χ. για τις ανάγκες των έργων κατασκευής στο Ελληνικό) μειώνοντας ακόμα περισσότερο το περιβαλλοντικό αποτύπωμα του έργου. Η διαδικασία αυτή ξεκίνησε το 2022 και θα ολοκληρωθεί, εντός του 2023.

Ο κ. Αθανασίου κλείνοντας την εκτενή αναφορά του στην Lamda και στο έργο του Ελληνικού εξέφρασε τις ευχαριστίες στη συμβολή του ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας το οποίο αυξήθηκε από 180 άτομα σε πάνω από 650 με νέες θέσεις να δημιουργούντα συνεχώς καθώς και στον Σπύρο Λάτση και την οικογένεια του που από την πρώτη στιγμή με πίστη υποστηρίζει και στηρίζει το έργο του Ελληνικού.