Ο Άλκης Πιλιαφάς είναι γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς στο Μιλάνο και μιλά για την τραγωδία της Ιταλίας και τα μέτρα που λήφθηκαν στην Ελλάδα λόγω του κορονοϊού.

Το Μιλάνο αποτελεί ένα από τα πιο σημαντικά κέντρα πολιτισμού στο κόσμο, αλλά τις τελευταίες εβδομάδες αποτελεί και το επίκεντρο του κορονοϊού. Η πρωτεύουσα της Λομβαρδίας και η δεύτερη πιο πυκνοκατοικημένη πόλη της χώρας με περισσότερους από 1,3 εκατ. κατοίκους ζει μια πρωτόγνωρη κατάσταση με τη πανδημία.

Ο Άλκης Πιλιαφάς είναι Έλληνας γιατρός που εργάζεται σε νοσοκομείο αναφοράς στο Μιλάνο και μοιράζεται στο Sputnik τις εμπειρίες του από τον θανατηφόρο ιό που έχει σκοτώσει περισσότερους από 6.000 ανθρώπους στη γείτονα χώρα.

«Επιλέγουμε ποιοι θέλουν νοσηλεία και ποιοι είναι να πάνε σπίτια τους»
Η κατάσταση στην Ιταλία έχει φτάσει σε ένα σημείο που μέχρι και η… επιστήμη σηκώνει τα χέρια ψηλά: «Δουλεύω το πολύ ένα 12ωρο. Δεν γίνεται παραπάνω. Εξετάζω ανθρώπους, αλλά όχι τους πολύ βαριά. Επιλέγουμε ποιοι θέλουν νοσηλεία και ποιοι είναι να πάνε σπίτια τους. Έχουμε ένα πρωτόκολλο που ακολουθούμε. Σύμφωνα με αυτό διαλέγουμε. Αυτό το πρωτόκολλο λέει πως αν έχεις υψηλό πυρετό, δύσπνοια, δεν αναπνέεις δηλαδή καλά, μπαίνεις στο νοσοκομείο. Ακόμα και να μην έχει τίποτα ο ασθενής και απλά έχει έρθει σε κοντινή επαφή με άνθρωπο που έχει διαγνωστεί με κορονοϊό, τότε πάλι μπαίνει στο νοσοκομείο. Όλα τα άλλα, δηλαδή όποιος έχει φτέρνισμα και πονόλαιμο μένει στο σπίτι του», αναφέρει ο 37χρονος γιατρός.

«Κάθε μια ώρα περνάει και μια νεκροφόρα»
Η εικόνα με το κομβόι 70 στρατιωτικών οχημάτων να μεταφέρει τους νεκρούς του κορονοϊού στο Μπέργκαμο συγκλόνισε τους πάντες με τον Άλκη Πιλιαφά να τονίζει: «Φρίκαρα όταν είδα το κομβόι με τα στρατιωτικά οχήματα που κουβαλούσαν τους νεκρούς στο Μπέργκαμο. Κάθε μέρα βλέπω νεκρούς. Και χθες το βράδυ πήγα σε έναν ασθενή που ήταν νεκρός. Δεν ξέρω τον ακριβή αριθμό των νεκρών στο νοσοκομείο, αλλά κάθε μια ώρα περνάει και μια νεκροφόρα. Στα νοσοκομεία του Μιλάνο είναι πάνω από 500 οι νεκροί. Μοιάζει με ταινία επιστημονικής φαντασίας».

«Ένας παράγοντας ήταν και το Αταλάντα – Βαλένθια που σκόρπισε τον ιό στο Μπέργκαμο»
Όλοι αναρωτιούνται τι έφταιξε και η κατάσταση ξέφυγε στην Ιταλία: «Πολλά συζητιούνται. Δεν είναι μόνο ένας παράγοντας» και συνεχίζει: «Πολλοί λένε πως ένας παράγοντας ήταν και το Αταλάντα – Βαλένθια, αναμέτρηση για το Τσάμπιονς Λιγκ που έγινε στο Μιλάνο με δεκάδες χιλιάδες κόσμου να επιστρέφουν στο Μπέργκαμο. Εκεί ήρθαν σε επαφή πολλοί άνθρωποι και μάλλον τον εξάπλωσαν τον ιό σε όλο το Μπέργκαμο. Όλοι αυτοί οι χιλιάδες άνθρωποι που βρέθηκαν στο Σαν Σίρο έπαιξαν σημαντικό ρόλο για την κατάσταση που βρίσκεται η Ιταλία σήμερα. Έτσι μεταδίδεται ο ιός για αυτό και κλείνουν τα πάντα».

«Τα μέτρα που έχει πάρει η Ιταλία είναι πολύ πιο περιοριστικά από της Ελλάδας»
Ο Έλληνας γιατρός παρακολουθεί καθημερινά και το τι συμβαίνει στην Ελλάδα με τα μέτρα, τα κρούσματα και τους νεκρούς και τα συγκρίνει με αυτά της Ιταλίας, λέγοντας: «Εδώ δεν κουνιέται φύλλο. Έχει κατέβει ο στρατός στους δρόμους. Τα μέτρα που έχει πάρει η Κυβέρνηση της Ιταλίας είναι πολύ πιο περιοριστικά από της Ελλάδας. Για να καταλάβετε πήγα στο νοσοκομείο σήμερα και με σταμάτησαν δυο φορές για έλεγχο. Όσο πιο νωρίς τα μέτρα, τόσο λιγότερα τα κρούσματα και λιγότεροι οι θάνατοι. Αλλά κανείς δεν περίμενε πως θα γινόταν έτσι η κατάσταση στην Ιταλία».

«Είμαστε οριακά, έχουν επαναπροσλάβει συνταξιούχους γιατρούς και φοιτητές»
Η Ιταλία μετράει καθημερινά δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες κρούσματα με το Εθνικό Σύστημα Υγείας να μην μπορεί να αντεπεξέλθει: «Το τελευταίο 48ωρο παρατηρήθηκε η πρώτη πτώση τόσο των νέων κρουσμάτων, όσο και των νεκρών. Οι γιατροί και οι νοσηλευτές είμαστε οριακά, έχουν επαναπροσλάβει συνταξιούχους γιατρούς και φοιτητές. Δεν μπορούμε να φροντίσουμε τις ανάγκες του ασθενή».

«Φαντάζομαι σε δυο εβδομάδες θα είναι στην Ελλάδα η κορύφωσή του»
Η εξάπλωση του κορονοϊού εξελίσσεται ραγδαία και κανείς δεν γνωρίζω πότε είναι η κορύφωση του και το τέλος του με τον κ. Πιλιαφά να επισημαίνει: «Είναι απροσδιόριστο για το πότε ο κορονοϊός φτάνει στο πικ του γιατί πολλοί παράγοντες συμβάλουν, οπότε είναι σχεδόν απίθανο να κάνουμε προβλέψεις. Αν πάει η κατάσταση όπως στην Ιταλία, φαντάζομαι σε δυο εβδομάδες θα είναι στην Ελλάδα η κορύφωση του. Αν ο κόσμος παραμείνει σπίτι του μπορεί και το πικ του να είναι ήδη αυτό που καταγράφεται σήμερα και από αύριο να αρχίσει να μειώνεται. Το τέλος του, εξαρτάται από την αλληλεγγύη και την προσπάθεια όλων των πολιτών. Τα στατιστικά δεδομένα μεταβάλλονται καθημερινά και είναι απροσδιόριστο πότε θα τελειώσει. Από το ιταλικό κράτος, ο κατ οίκον περιορισμός είναι μέχρι τις 15 Απριλίου».

«Ελάχιστοι διασωληνωμένοι την γλιτώνουν»
Ο κορονοϊός χτυπάει στο αναπνευστικό σύστημα και κυρίως προκαλεί πνευμονία με τον γιατρό να τονίζει: «Από ότι μου λένε οι συνάδελφοι μου αναισθησιολόγοι αν φτάσεις σε αυτό το σημείο (διασωλήνωση) η κατάσταση είναι κρίσιμη και οι περισσότεροι δυστυχώς υποκύπτουν, αλλά δεν ξέρω ακριβή ποσοστά. Πιστεύω τη γλιτώνουν ελάχιστοι».

«Ο καθηγητής μου, μου έδωσε δυο μέρες άδεια και μου είπε: “Ελπίζω να σε ξαναδώ”»
Ολόκληρος ο πλανήτης περιμένει να περάσει ο καιρός και να επιστρέψει στην κανονικότητα. Ο Έλληνας γιατρός σε νοσοκομείο αναφοράς στο Μιλάνο θα θυμάται πολλά έπειτα από το τέλος της πανδημίας του κορονοϊού: «Όταν τελειώσει όλο αυτό, για πρώτη φορά στην ιστορία μας θα έχουμε καταλάβει όλοι, εννοώ όλη η ανθρωπότητα, ανεξαρτήτου φύλου και χρώματος, ότι έχουμε να κάνουμε με έναν κοινό εχθρό και ο μόνος τρόπος για να βγούμε νικητές είναι να ενωθούμε και να αφήσουμε το προσωπικό μας συμφέρον. Άρα ελπίζω το δίδαγμα του κορονοϊού να φέρει την ανθρωπότητα πιο ενωμένη, έτσι ώστε το ανθρώπινο είδος να μπορέσει να κυριαρχήσει.

Για πάντα θα μου μείνει χαραγμένη η εικόνα απερίγραπτης χαράς ενός ασθενή με αναπνευστικό πρόβλημα όταν του ανακοίνωσα ότι ήταν αρνητικός στον κορονοϊό και αυτό που που είπε ο καθηγητής μου όταν μου έδωσε δυο μέρες άδεια για να ξεκουραστώ: “Ελπίζω να σε ξαναδώ”! Έχουν πεθάνει γιατροί, ο αντιπρόεδρος του ιατρικού συλλόγου και μερικοί είναι διασωληνωμένοι, οπότε είχε λόγο για να μου το πει».
πηγή: sputnik.gr