Στις ράγες έχει μπει το μεγάλο έργο υποθαλάσσιας διασύνδεσης Ελλάδας – Αιγύπτου, η ηλεκτρική διασύνδεση «ELICA INTERCONNECTION» που αναπτύσσει ο Ομιλος Κοπελούζου, το οποίο θα μεταφέρει 100% καθαρή πράσινη ενέργεια με τελικό προορισμό την ΕΕ.

Το υποθαλάσσιο καλώδιο μήκους 920 χλμ. και χωρητικότητας 3.000 MW αμφίδρομης ικανότητας, προϋπολογισμού 3,569 δισ. ευρώ, θα αλλάξει τα δεδομένα στη χώρα με μέρος της ενέργειας αυτής να χρησιμοποιείται για τις εγχώριες ανάγκες της βιομηχανίας αλλά και την παραγωγή πράσινου υδρογόνου, ενώ το υπόλοιπο θα εξάγεται στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

Το έργο που σε άλλες εποχές θα φάνταζε ουτοπικό, βρίσκεται ένα βήμα πριν από την εκκίνησή του καθώς έχουν ολοκληρωθεί οι προκαταρκτικές μελέτες του και, σε συνεργασία με την αιγυπτιακή πλευρά, ολοκληρώνονται οι οριστικές. Εχει δε ενταχθεί στο Δεκαετές Σχέδιο Ανάπτυξης Δικτύου του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Συστημάτων Ενέργειας.

Υποψήφιο για την 6η λίστα Εργων Κοινού Ενδιαφέροντος, με την ολοκλήρωσή του –σε 2,5 χρόνια από την έναρξή του και ορίζοντα το τέλος του 2025– θα αλλάξει καθολικά τα δεδομένα στον τομέα της ενέργειας συμβάλλοντας καθοριστικά και στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, με την Ελλάδα να απαλλάσσεται από ρυπογόνους μηχανισμούς παραγωγής. Ενδεικτικό είναι πως η εγκατεστημένη ισχύς των εναπομεινάντων τριών λιγνιτικών σταθμών (Μονάδες του ΑΗΣ Αγ. Δημητρίου, Μονάδα IV του ΑΗΣ Μεγαλόπολης και ΑΗΣ Μελίτης/Φλώρινα) ανέρχεται σε περίπου 1.700 MW. Η χωρητικότητα του καλωδίου είναι περίπου η διπλάσια ή σε άλλη σύγκριση αντίστοιχη με τους δεκαέξι μεγάλους υδροηλεκτρικούς σταθμούς της χώρας.

Και όλα αυτά σε ανταγωνιστικές τιμές παραγωγής πράσινης-ηλεκτρικής ενέργειας. Το ενεργειακό πρόγραμμα της Αιγύπτου προβλέπει εγκατεστημένη ισχύ ΑΠΕ 61 γιγαβάτ έως το 2035. Από ελλειμματική στην παραγωγή ενέργειας έχει καταστεί πλεονασματική και μάλιστα στην πράσινη.

Το υποβρύχιο διπλό καλώδιο θα ακολουθήσει διαδρομή 954 χλμ. από την περιοχή El Sallum μέχρι τη Ν. Μάκρη παρακάμπτοντας την ΑΟΖ της Λιβύης, προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι γεωπολιτικές προκλήσεις στην περιοχή.

Γίνεται απολύτως αντιληπτό πως με την ηλεκτρική διασύνδεση του Αιγυπτιακού και του Ελληνικού Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας η Ελλάδα κάνει άλμα στο μέλλον.

Πράσινο αποτύπωμα

Αποκωδικοποιώντας τα «πράσινα» οφέλη του ενεργειακού αυτού αγωγού, οφείλει κανείς να σταθεί στο γεγονός πως οδηγεί στη μείωση των εκπομπών CO2 κατά ~9 με 10 εκατ. τόνους ετησίως, συμβάλλοντας καταλυτικά τόσο στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής όσο και του φαινομένου του θερμοκηπίου.

Το Εργο είναι πλήρως ευθυγραμμισμένο με τη στρατηγική της Ευρωπαϊκής Ενωσης για μετάβαση στην πράσινη ενέργεια και την απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και το ρωσικό φυσικό αέριο.

Εξίσου σημαντικό για την Ελλάδα είναι και το γεγονός πως μειώνει τις ετήσιες ανάγκες φυσικού αερίου κατά 4,5 bcm.

Ο ιθύνων νους

Η ηλεκτρική διασύνδεση των δύο χωρών βασίζεται σε ιδέα της εταιρείας ΕΛΙΚΑ του Ομίλου Κοπελούζου. Είχε παρουσιαστεί το 2008 στην τότε αιγυπτιακή κυβέρνηση με σκοπό την εξαγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από την Ελλάδα. Μεσολάβησε η μουσουλμανική επανάσταση με αποτέλεσμα να διακοπούν οι συζητήσεις και τελικά το project επανήλθε στο τραπέζι, αλλά με στόχο την εισαγωγή ρεύματος από τις ΑΠΕ της Αιγύπτου προς την Ελλάδα και την Ε.Ε.

Στις 6 Αυγούστου 2010 υπεγράφη η πρώτη συμφωνία. Οι δύο πλευρές συνέστησαν τεχνική επιτροπή για την εκπόνηση μελέτης βιωσιμότητας, έκαναν την επιλογή των οδεύσεων και των σημείων προσαιγιαλώσεως της διασύνδεσης και ολοκλήρωσαν την τεχνική μελέτη.