Ο Ισραηλινός όμηρος Evyatar David, που συγκλόνισε τον κόσμο τον περασμένο Αύγουστο με το βίντεο όπου εμφανιζόταν να σκάβει τον ίδιο του τον τάφο σε τούνελ της Χαμάς, ήταν ένας από τους 20 ομήρους που απελευθερώθηκαν χθες και επέστρεψαν στο Ισραήλ.

Οι εικόνες εκείνου του βίντεο είχαν προκαλέσει παγκόσμιο σοκ: ο 24χρονος David, εμφανώς εξαντλημένος και αποστεωμένος, είχε γίνει σύμβολο της σκληρότητας της αιχμαλωσίας, παλεύοντας να επιβιώσει κάτω από απάνθρωπες συνθήκες.



«Δεν έχω φάει μέρες», έλεγε, δείχνοντας μια κονσέρβα που πιθανώς είχε καταναλώσει σε δύο ημέρες. Το βίντεο, διάρκειας σχεδόν πέντε λεπτών, δημοσιοποιήθηκε με τη συναίνεση της οικογένειάς του και προκάλεσε διεθνή αποτροπιασμό.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και στο πλαίσιο της συμφωνίας εκεχειρίας στη Γάζα, ο Evyatar David απελευθερώθηκε χθες. Μεταφέρθηκε άμεσα στο Ισραήλ, όπου υποβλήθηκε σε ιατρικές εξετάσεις και συναντήθηκε με την οικογένειά του, που είχε δώσει έναν επίμονο αγώνα για την επιστροφή του.



Ιδιαίτερα συγκινητική ήταν η στιγμή που ο David συνάντησε και έναν ακόμη όμηρο, τον Guy Gilboa-Dalal.