«Ετοιμοπόλεμη» επέστρεψε σε γνώριμα λημέρια, στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η Ελενα Τσάγκαρη με απόφαση του υπουργού Υγείας, Αδωνι Γεωργιάδη, αναλαμβάνοντας χρέη προσωρινής προέδρου.
Η κ. Τσάγκαρη είχε θητεύσει ως πρόεδρος του ΕΚΕΑ την περίοδο 2009-2010 για να αναλάβει στη συνέχεια διευθύνουσα σύμβουλος Ινστιτούτου Φαρμακευτικής Ερευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ), ενώ είχε υπάρξει και επί σειρά ετών υψηλόβαθμο στέλεχος στο ΚΕΕΛΠΝΟ (νυν ΕΟΔΥ).
Η τοποθέτησή της, προσωπική και άκρως πολιτική επιλογή του Αδωνι Γεωργιάδη, είναι προσωρινή βάσει του νόμου Κεραμέως, μιας και η θέση του προέδρου στο Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας αναμένεται να προκηρυχθεί μέσω του ΑΣΕΠ, ενώ θα ακολουθηθεί όλη η διαδικασία με γραπτές εξετάσεις, μοριοδότηση και προσωπικές συνεντεύξεις.
«Πριν από λίγες εβδομάδες επέλεξα για πρόεδρο του Εθνικού Κέντρου Αιμοδοσίας την κ. Ελενα Τσάγκαρη. Αξιο στέλεχος, από αυτούς που είχε βάλει στο στόχαστρό του ο ένοχος Παύλος Πολάκης. Μέσα σε λίγες μόλις μέρες οργάνωσε με το ΕΚΕΑ μία καταπληκτική δράση εθελοντικής αιμοδοσίας στο Σύνταγμα. Σε δύο μόνον μέρες και σε λίγες ώρες συνέλεξαν πολλές φιάλες αίματος, με τις οποίες θα σώσουμε ζωές και θα βοηθήσουμε τους συμπολίτες μας. Χαιρετίζω και ενθαρρύνω αυτή την εξωστρέφεια και θέλω να συνεχιστεί. Το ΕΚΕΑ πρέπει να κάνει πιο έντονη τη δράση του στην κοινωνία μας για το καλό του συνόλου», σχολίασε ο υπουργός Υγείας.
Οι υπουργικές αναφορές σε «εξωστρέφεια» μόνο τυχαίες δεν είναι καθώς η κ. Τσάγκαρη είναι υπέρ της επικοινωνίας και της δημοσιοποίησης των δράσεων. Μάλιστα το 2020 με ανακοίνωσή της είχε στραφεί κατά του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος προσπάθησε να ποινικοποιήσει, όπως σχολίαζε, τις εκστρατείες ενημέρωσης των πολιτών σε θέματα δημόσιας υγείας.
Εν μέσω πανδημίας κορονοϊού, η νέα πρόεδρος του ΕΚΕΑ σημείωνε: «Σήμερα –δυστυχώς υπό τις εξαιρετικά κρίσιμες και δύσκολες συνθήκες της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19– αναδεικνύεται και πάλι ο υπερπολύτιμος ρόλος των ΜΜΕ στην ευαισθητοποίηση και ενημέρωση του γενικού πληθυσμού για την προστασία της ατομικής και δημόσιας υγείας. Για να αντιληφθεί κανείς την απόλυτη χρησιμότητα των εκστρατειών ενημέρωσης που διενεργεί το κράτος μέσω των ΜΜΕ, αρκεί να φανταστεί κανείς τον εαυτό του καθ’ όλη τη διάρκεια αντιμετώπισης της πανδημίας χωρίς τηλεόραση, διαδίκτυο, Τύπο και ραδιόφωνο, χωρίς καμία δηλαδή δυνατότητα ενημέρωσης για τους κινδύνους αλλά και τα μέτρα που πρέπει να λάβει. Και μόνο αυτή η υπόθεση εργασίας οδηγεί αβίαστα στο συμπέρασμα ότι καμία πολιτική δημόσιας υγείας δεν δύναται να εφαρμοστεί επιτυχώς χωρίς τη γνώση, την ευαισθητοποίηση και εν τέλει την ενεργή συμμετοχή των πολιτών. Ειδικά σε θέματα δημόσιας υγείας που εμπεριέχουν την έννοια της προσωπικής επιλογής και της προσωπικής στάσης ζωής, αποκλειστικώς κατασταλτικοί μηχανισμοί ή ντιρεκτίβες δεν έχουν ποτέ τα προσδοκώμενα οφέλη, καθώς το “κλειδί” είναι η γνώση και η αυτόβουλη συμμετοχή και προσαρμογή του γενικού πληθυσμού, που συμμορφώνεται έχοντας πειστεί ότι τούτο έχει προστιθέμενη αξία στην ατομική και δημόσια υγεία».
«Δυστυχώς στην Ελλάδα παρά τις ανωτέρω παγκοσμίως αποδεκτές και εφαρμοστέες πολιτικές δημόσιας υγείας, εκπρόσωποι της μείζονος αντιπολίτευσης ακόμα και υπό συνθήκες πανδημίας αντιμετωπίζουν τις εκστρατείες ενημέρωσης του γενικού πληθυσμού που διενεργεί το κράτος μέσω των ΜΜΕ για την προστασία των πολιτών ως δήθεν διαύλους μαύρου χρήματος, ως δήθεν αχρείαστες διαφημίσεις, ενώ δεν διστάζουν να χρησιμοποιούν απίστευτα ανοίκειους χαρακτηρισμούς αναφερόμενοι σε εκπροσώπους των ΜΜΕ», έγραφε μεταξύ άλλων αναφερόμενη στην εκστρατεία της Κουμουνδούρου κατά του ΚΕΕΛΠΝΟ, η οποία κατέληξε κατά του ΣΥΡΙΖΑ και του ίδιου του Παύλου Πολάκη που ανέλαβε επικεφαλής της.
Δώστε αίμα...
Η πρώτη μεγάλη εκδήλωση του ΕΚΕΑ με απόφαση Τσάγκαρη πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απριλίου, στον σταθμό μετρό «Σύνταγμα» σε συνεργασία με τη ΣΤΑΣΥ και σύμφωνα με τα στοιχεία, μέσα σε αυτό το διήμερο εκατοντάδες άνθρωποι έσπευσαν να δώσουν αίμα και να ενημερωθούν για τη διαδικασία της αιμοδοσίας και το πόσο πολύτιμη είναι η προσφορά αίματος.
Ο υπουργός έκανε λόγο για μια «εξαιρετική πρωτοβουλία» και ευχαρίστησε «τους εκατοντάδες που ήρθαν και έδωσαν αίμα, καθώς με αυτή την πράξη βοηθούν πολλούς συνανθρώπους τους» σημειώνοντας ότι είναι μια κίνηση ανθρωπιάς και αλληλεγγύης, ενώ υπονόησε αλλαγές στη διαχείριση αίματος σχολιάζοντας πως «συλλέγουμε αρκετό αίμα, όμως δεν το διαχειριζόμαστε όπως πρέπει. Το μεγάλο στοίχημα είναι να αξιοποιήσουμε τους εθελοντές για να έχουμε το αίμα που χρειαζόμαστε» δίχως προσώρας να έχουν γίνει περισσότερα γνωστά για τον σχεδιασμό του ΕΚΕΑ και του υπουργείου.
Από την πλευρά της η Ελενα Τσάγκαρη άφησε να εννοηθεί πως θα γίνει καμπάνια για την ευαισθητοποίηση των μικρότερων ηλικιακά ομάδων επισημαίνοντας ότι «η πολιτεία πρέπει να φροντίσει και να πείσει τους αιμοδότες να δίνουν τακτικά αίμα. Γιατί από τα νούμερα που σας ανέφερα (σ.σ.: 426.000 εθελοντές) το 43% των ανθρώπων αυτών, τα δύο τελευταία χρόνια, έχουν δώσει μια φορά. Επίσης παρατηρούμε ότι χάνουμε ηλικίες, και αυτό είναι δική μας ευθύνη. Νέα παιδιά, από 18 έως 25, δεν έχουν λάβει το μήνυμα, κάποιο λάθος κάνουμε, δεν μιλάμε στη γλώσσα τους».