Με επίκεντρο την ισότητα, τις γυναίκες, τα παιδιά και την προστασία των ευάλωτων οικογενειών πορεύεται η νέα ηγεσία του υπουργείου Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής, τονίζει στο «Μανιφέστο» η υφυπουργός, Έλενα Ράπτη.
Κυρίαρχος στόχος στον σχεδιασμό του υπουργείου είναι η αντιμετώπιση των περιστατικών ενδοοικογενειακής βίας με νέα «εργαλεία» που προστίθενται στους ήδη υπάρχοντες μηχανισμούς προστασίας της Πολιτείας.
Ποιο είναι το μεγαλύτερο στοίχημα για εσάς στα νέα σας καθήκοντα;
Προτεραιότητά μας είναι να δώσουμε έμπρακτο περιεχόμενο στην έννοια της κοινωνικής συνοχής – με επίκεντρο την ισότητα, τις γυναίκες, την οικογένεια, τους ευάλωτους, τα παιδιά. Η θέση μου στην κυβέρνηση δεν είναι απλώς θεσμική.
Συνεπάγεται μια μεγάλη ευθύνη να προωθήσω με τη σειρά μου πολιτικές που στηρίζουν τις γυναίκες στην πράξη: στη μητρότητα, την εργασία, την αντιμετώπιση της βίας, την ίση συμμετοχή στη δημόσια και ιδιωτική ζωή. Σε μια εποχή που οι προκλήσεις είναι πολυδιάστατες, ο στόχος είναι να καταφέρουμε να χτίσουμε ένα δίκτυο στήριξης για κάθε μέλος της κοινωνίας μας.
Περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας καταγράφονται σε όλη τη χώρα καθημερινά. Τι εργαλεία διαθέτετε για την αντιμετώπιση του φαινομένου;
Τα φαινόμενα ενδοοικογενειακής βίας είναι μία πραγματικότητα, η οποία πλέον δεν περιορίζεται πίσω από κλειστές πόρτες. Και αυτό γιατί οι γυναίκες σήμερα γνωρίζουν πού πρέπει να απευθυνθούν, πώς να δράσουν και ξέρουν ότι το κράτος έχει μηχανισμούς προστασίας.
Η Γενική Γραμματεία Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων διαθέτει ένα πλήρες Δίκτυο Δομών για την πρόληψη και αντιμετώπιση της βίας και των διακρίσεων κατά των γυναικών. Περιλαμβάνει την 24ωρη γραμμή SOS 15900, πανελλαδικής εμβέλειας, την οποία στελεχώνουν ψυχολόγοι και κοινωνικοί/ές επιστήμονες που παρέχουν άμεση βοήθεια σε έκτακτα και επείγοντα περιστατικά βίας, 46 Συμβουλευτικά Κέντρα σε όλη την Ελλάδα, που παρέχουν ψυχοκοινωνική και νομική υποστήριξη/συμβουλευτική καθώς και 20 Ξενώνες Φιλοξενίας για γυναίκες-θύματα βίας και τα παιδιά τους.
Οι 20 αυτοί χώροι είναι απόρρητοι και φυλασσόμενοι επί 24ώρου βάσεως. Αξίζει να τονίσουμε ότι όταν μία γυναίκα, η οποία βρίσκεται σε κακοποιητικό περιβάλλον, επιλέξει να απομακρυνθεί, άμεσα και βάσει του μνημονίου συνεργασίας που έχει υπογράψει το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Ξενοδόχων, μεταφέρεται σε ξενοδοχείο. Στο διάστημα διαμονής της στο ξενοδοχείο, διενεργούνται και οι απαραίτητες ιατρικές εξετάσεις για την ασφαλή μεταφορά της σε ξενώνα φιλοξενίας.
Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο έχουμε αναπτύξει καινοτόμες δράσεις όπως η εφαρμογή «Panic Button» για θύματα ενδοοικογενειακής βίας, που έχει αποδειχθεί σωτήρια σε εκατοντάδες περιπτώσεις, το εργαλείο εκτίμησης κινδύνου επαναθυματοποίησης «risk tool», το οποίο μετρά τον κίνδυνο που διατρέχει κάθε θύμα εξατομικευμένα και ανταποκρίνεται αποτελεσματικά στην κάθε ιδιαίτερη περίπτωση και συνθήκη εμφάνισης κρουσμάτων βίας.
Ακόμη, δίνεται η δυνατότητα πρόσβασης σε νομική βοήθεια χωρίς εισοδηματικά κριτήρια για τα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, ενώ προωθούμε τη συμπερίληψή τους στα προγράμματα απασχόλησης της ΔΥΠΑ και στο πρόγραμμα «Στέγαση και Εργασία».
Ποια επιπλέον κίνητρα μπορούν να δοθούν για την αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος στη χώρα;
Η αντιμετώπιση του δημογραφικού είναι από τις μεγαλύτερες προκλήσεις για το μέλλον της χώρας. Το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας έχει προχωρήσει σε μια σειρά ολοκληρωμένων πολιτικών, με στόχο την ουσιαστική στήριξη της οικογένειας και τη δημιουργία ενός ευνοϊκού περιβάλλοντος για τη γέννηση και ανατροφή παιδιών.
Η Ελλάδα είναι το πρώτο κράτος-μέλος της ΕΕ που εκπονεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό, με περίπου 100 στοχευμένες δράσεις και προϋπολογισμό 20 δισ. ευρώ για την επόμενη δεκαετία. Το σχέδιο αυτό δίνει έμφαση στην ενίσχυση της γυναικείας απασχόλησης, την ενεργό και υγιή γήρανση και, φυσικά, στη στεγαστική πολιτική.
Προωθείται το πρόγραμμα «Νταντάδες της Γειτονιάς», ενισχύοντας έμπρακτα τη δυνατότητα των γονέων, και ιδιαίτερα των γυναικών, να συνδυάσουν την οικογένεια με την εργασία. Η επέκταση της άδειας μητρότητας σε εννέα μήνες για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα αλλά και η θεσμική κάλυψη αυτοαπασχολούμενων και αγροτισσών αποτελούν ένα ακόμη σημαντικό βήμα για τη στήριξη της μητρότητας στην πράξη.
Παράλληλα, έχουν δημιουργηθεί πάνω από 500.000 νέες θέσεις εργασίας από το 2019 έως σήμερα, με αύξηση της απασχόλησης των νέων, ενώ παρέχονται και φορολογικά κίνητρα για την επιστροφή τους από το εξωτερικό. Τέλος, μέσα από την εθνική στρατηγική για την ενεργό γήρανση και τη μεταρρύθμιση της μακροχρόνιας φροντίδας με πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης, στηρίζεται η συμμετοχή των ηλικιωμένων στην κοινωνική και οικονομική ζωή. Όλες αυτές οι πολιτικές δεν αποτελούν αποσπασματικές ενέργειες, αλλά μέτρα που συνεχώς εξελίσσουμε και εμπλουτίζουμε. Η κυβέρνησή μας έχει κοινωνικό πρόσωπο και αυτό το αποδεικνύει στην πράξη.
Αρκούν τα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι σήμερα για την προστασία των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων;
Τα μέτρα που έχουν υλοποιηθεί μέχρι σήμερα συνθέτουν μια σταθερή βάση για την ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής. Βέβαια, οι ανάγκες μεταβάλλονται και η ευθύνη μας είναι να προχωρούμε διαρκώς μπροστά. Σήμερα, χάρη σε πρωτοβουλίες όπως ο Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία, έχουμε κάνει ένα σημαντικό άνοιγμα στην ουσιαστική αυτονομία και αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας με αναπηρία.
Ένα άλλο σημαντικό σημείο, είναι η επέκταση των στεγαστικών πολιτικών που προσφέρουν ανάσα σε χιλιάδες νέες οικογένειες και ευάλωτους πολίτες που αγωνίζονται να εξασφαλίσουν αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης. Παράλληλα θα εξελίσσονται και όλα τα σχετικά προγράμματα, δηλαδή το «Σπίτι μου ΙΙ», η κοινωνική κατοικία και οι διαδοχικοί κύκλοι του «Ανακαινίζω», που «τρέχουν» από το υπουργείο μας. Δουλειά μας είναι να οικοδομήσουμε πάνω σε αυτά, με στοχευμένες πολιτικές που ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των πιο ευάλωτων συμπολιτών μας.