Η υφυπουργός Τουρισμού, μαζί με την Ολγα Κεφαλογιάννη και την Αντζελα Γκερέκου, ανήκει στην dream team που έχι πιστωθεί μεγάλο μέρος της προφανούς επιτυχίας της μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλεται από την κυβέρνηση της ΝΔ.

Ολα πάνε κατ’ ευχήν στο υπουργείο Τουρισμού. Η Ελενα Ράπτη έχει κάθε λόγο από την πλευρά της να αισθάνεται ευχαριστημένη. Μιλώντας στη Βουλή στο πλαίσιο της συζήτησης για το νομοσχέδιο του υπουργείου «Διατάξεις για την ενίσχυση της βιώσιμης τουριστικής ανάπτυξης», η υφυπουργός Τουρισμού τόνισε πως «ο τουρισμός στην Ελλάδα είναι στη σωστή τροχιά και καταγράφει διαρκώς βελτίωση και στα ποιοτικά και στα ποσοτικά χαρακτηριστικά του». Οπως η ίδια επισημαίνει σε συνέντευξη που παραχώρησε στο μηνιαίο περιοδικό «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ», «σύμφωνα με τα προσωρινά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος, την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουλίου 2023 οι ταξιδιωτικές εισπράξεις εμφάνισαν αύξηση κατά 20,2% σε σύγκριση με την αντίστοιχη περίοδο του 2022». Περισσότερες θέσεις εργασίας λοιπόν για τη χώρα και περισσότερα έσοδα, με τη βαριά βιομηχανία της χώρας μας, τον τουρισμό, να κοιτά μπροστά με αισιοδοξία. Το 2023 κυλάει πολύ καλά και η Ελενα Ράπτη μας λέει πως «τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο προβλέπεται πως οι ταξιδιωτικές εισπράξεις θα εκτιναχθούν πάνω από τα επίπεδα των 20 δισ. ευρώ έναντι 18,17 δισ. ευρώ το 2019 – το μέχρι στιγμής ρεκόρ».

Καμία επανάπαυση

Και φυσικά, η ΝΔ δημοσκοπικά βρίσκεται ψηλά, καθώς ο κόσμος αναγνωρίζει τη γενικότερη προσπάθεια που καταβάλλεται. Ομως, η Ελενα Ράπτη δεν δείχνει να επαναπαύεται στις «δάφνες» της φετινής επιτυχίας: «Ο ρόλος μας στο υπουργείο είναι να εξασφαλίζουμε τις επόμενες επιτυχίες του ελληνικού Τουρισμού, να λύνουμε τα προβλήματα, να σχεδιάζουμε το μέλλον του. Στις ταχύτατα μεταβαλλόμενες συνθήκες, μας ενδιαφέρουν πολύ τα ζητήματα ανθεκτικότητάς του στην κλιματική αλλαγή και κρίση και η συζήτηση για τη συνολική βιωσιμότητά του», λέει στο περιοδικό «ΧΡΗΜΑ & ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ». Και προσθέτει πως «ξεκινάμε από το τέλος του 2023, με το μεγαλύτερο επιδοτούμενο πρόγραμμα κατάρτισης του υπουργείου, για εργαζόμενους και πρόσκαιρα ανέργους τουριστικών κλάδων με τουλάχιστον 18.000 συμμετέχοντες, που θα λάβουν 1.250 ευρώ αποζημίωση συμμετοχής. Για τον σκοπό αυτόν αξιοποιήσαμε πόρους ύψους 46 εκατομμυρίων ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και προσφέρουμε προγράμματα κατάρτισης σε επτά ειδικότητες με εξ αποστάσεως σύγχρονη εκπαίδευση και πιστοποίηση».

Μεγάλοι στόχοι

Η dream team στο υπουργείο Τουρισμού, η υπουργός Ολγα Κεφαλογιάννη, η υφυπουργός Ελενα Ράπτη και η πρόεδρος του ΕΟΤ Αντζελα Γκερέκου, έχουν την κατάλληλη «χημεία». Οι τρεις κυρίες έχουν πιστωθεί ήδη μεγάλο μέρος της προφανούς επιτυχίας της μεγάλης αναπτυξιακής προσπάθειας που καταβάλλεται από την κυβέρνηση της ΝΔ. Η Ελενα Ράπτη, στη συνάντησή της προ ημερών με τον υφυπουργό Εξωτερικών Γιώργο Κώτσηρα, δήλωσε πως «εντείνουμε τις προσπάθειές μας για ανάπτυξη συνεργειών με στόχο την προβολή της χώρας μας σε παγκόσμιο επίπεδο, καθιερώνοντάς την στις πρώτες θέσεις των πιο ελκυστικών προορισμών διεθνώς». Η δε επικοινωνία της με τους ανθρώπους που δίνουν τη μάχη για τη βελτίωση σε όλα τα επίπεδα του τουριστικού προϊόντος είναι αδιάλειπτη. Την τελευταία μέρα του Οκτωβρίου συναντήθηκε με τους εκπροσώπους της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στον Επισιτισμό-Τουρισμό (ΠΟΕΕΤ) και συζήτησαν για θέματα του κλάδου. Και συνεχίζει να δίνει μεγάλη έμφαση στην τουριστική εκπαίδευση, την εξέλιξη της οποίας παρακολουθεί εκ του σύνεγγυς, όπως απέδειξε και η επίσκεψή της στο Αργος, για τον αγιασμό στην Τουριστική Σχολή της πόλης. Ο μεγάλος στόχος του υπουργείου Τουρισμού παραμένει η βιωσιμότητα. Πολλές περιοχές της χώρας μας έχουν κάνει ήδη τεράστια βήματα προς αυτήν την κατεύθυνση. Η υφυπουργός είπε, μιλώντας τον περασμένο Οκτώβριο στο Greek Hospitality Awards (όπου απένειμε μάλιστα τα βραβεία), πως η βιωσιμότητα «αποτελεί έναν μεγάλο στόχο, για τουρισμό 365 μέρες τον χρόνο στις 13 περιφέρειές μας».

Πάντα ενεργή

Ολα λοιπόν στον τουρισμό δείχνουν καλά, με το διεθνές κοινό να αντιλαμβάνεται ότι η Ελλάδα είναι ένας ασφαλέστατος προορισμός. Ομως, η υφυπουργός Τουρισμού δεν έχει αφήσει τις δραστηριότητές της για τις οποίες η κοινωνία την επικροτεί. Παραμένει Εθνική Συντονίστρια για την Πρόληψη και την Αντιμετώπιση της Σεξουαλικής Κακοποίησης και Εκμετάλλευσης Ανηλίκων και συνεχίζει να εργάζεται για την προστασία των ευάλωτων γυναικών και των παιδιών τους, προσφέροντας κατ’ αυτόν τον τρόπο πολύτιμες υπηρεσίες στην κοινωνία. Η κοινωνία το αναγνωρίζει αυτό, εξ ου και οι 30.513 ψήφοι που έλαβε η Ελενα Ράπτη στις εκλογές του περασμένου Μαΐου στην Α΄ Θεσσαλονίκης.