Το Μέγαρο Μαξίμου και το οικονομικό επιτελείο, τρία εικοσιτετράωρα μετά τις ανακοινώσεις των μέτρων στήριξης, προτάσσουν τις έννοιες-κλειδί της “θωράκισης” νοικοκυριών, επιχειρήσεων και αγροτών και της ταυτόχρονης δημοσιονομικής σταθερότητας.
“Πρόκειται για επιλογή που συγκλίνει με τις ανάγκες της κοινωνίας, αλλά δεν αποκλίνει από τις αντοχές της οικονομίας, αντιμετωπίζει τις προκλήσεις του παρόντος χωρίς να ναρκοθετεί το μέλλον, σεβόμενη τις θυσίες που κατέβαλαν οι πολίτες στο παρελθόν”, επισημαίνουν στελέχη της κυβέρνησης.
Σε γενικότερο πλαίσιο, όπως παρατηρούν τα ίδια στελέχη, τα οποία επικαλείται η εφημερίδα “Κεφάλαιο”, τα μηνύματα που εξέπεμψε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την περασμένη Τετάρτη είχαν σαφή τόνο. “Οι πολίτες έχουν ταλαιπωρηθεί από πολλαπλές κρίσεις. Πρώτα την οικονομική, μετά αυτή της πανδημίας και τώρα την κρίση στην ενέργεια. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε με ρεαλισμό. Και η κυβέρνηση είναι εδώ, γνωρίζει τις δυσκολίες και μπορεί να πράττει αυτά που πράττει… Στηρίζουμε, κατά κύριο λόγο, τους πιο ευάλωτους και τη μεσαία τάξη… Ταυτόχρονα, όμως, κρατάμε και εφόδια για το επόμενο διάστημα… Άλλωστε, η έκταση του προβλήματος και οι επιπτώσεις στην οικονομία είναι άγνωστες το επόμενο διάστημα”, σημειώνουν.
Σε μία χρονική συγκυρία, με πολλά ερωτηματικά στη γεωπολιτική και ενεργειακή εξίσωση, λοιπόν, η κυβέρνηση κρατάει στην πρώτη γραμμή τη σταθερότητα, στρέφει τη στρατηγική της στις ανάγκες των πολιτών, ελπίζει στην ανάκαμψη και κλείνει κάθε σενάριο για προσφυγή σε πρόωρες εκλογές.
“Κάθε συζήτηση περί εκλογών είναι εκτός τόπου και χρόνου. Η συζήτηση κόβεται εδώ και δεν υπάρχει τέτοιο ζήτημα, καθώς δημιουργεί κλίμα αστάθειας, τη στιγμή που η χώρα χρειάζεται σταθερότητα και έχει ανάγκη από ηγεσία”, τονίζουν στελέχη της κυβέρνησης. Υπενθυμίζουν, δε, ότι ο πρωθυπουργός ποτέ, ούτε σε δημόσιες, αλλά ούτε και σε ιδιωτικές συζητήσεις του, έχει αφήσει ανοιχτό ένα τέτοιο ενδεχόμενο, ξεκαθαρίζοντας πολλαπλώς ότι κάλπες θα στηθούν στο τέλος της τετραετίας.