Εκτός φυλακής, με το νόμο Παρασκευόπουλου, καταδικασμένοι για τους “Πυρήνες”

57
tomanifesto.gr manifesto to manifesto manifesto gr manifesto.gr tomanifesto manifestogr μανιφεστο manifesto news efimerida manifesto eidhseis to manifesto eidiseisΕκτός φυλακή, με το νόμο Παρασκευόπουλου, καταδικασμένοι για τους

Αποφυλακίστηκαν χθες δύο καταδικασθέντες για συμμετοχή σε τρομοκρατικές ενέργειες της οργάνωσης “Συνωμοσία Πυρήνων της Φωτιάς”.

Πρόκειται για δύο αδέλφια Χρήστος και Γεράσιμος Τσάκαλος, που εξέτιαν πολυετείς ποινές κάθειρξης, οι οποίες συγχωνεύτηκαν και με βάση το νόμο Παρασκευόπουλου συμπλήρωσαν το απαιτούμενο χρονικό διάστημα στις φυλακές, ώστε να ζητήσουν να αποφυλακιστούν με όρους, αίτημα που έγινε δεκτό.

Η συνήγορος των 2 αποφυλακισθέντων, Μαριάννα Παπαδογιάννη, δήλωσε τα εξής:

“Επειδή δεσμεύομαι από το απόρρητο της εντολής μεταξύ εμού και των πελατών μου, σας παραπέμπω στην από 2.07.2019 δήλωσή μου στις εφημερίδες και βέβαια σας γνωρίζω ότι οι εντολείς μου κατηγορήθηκαν και δικάσθηκαν μόνο για τη συμμετοχή τους στους Πυρήνες της Φωτιάς σε ηλικία 22 και 29 ετών και σήμερα που απολύονται υπό όρους είναι 33 και 40 ετών αντίστοιχα.

Για τα λοιπά έτυχαν συνολικής ποινής από το Μονομελές Εφετείο Κακουργημάτων την οποία εδικαιούνταν και υπό το προγενέστερο και υπό το παρόν νομοθετικό καθεστώς.”

Στην παλαιότερη δήλωσή της η κα Παπαδογιάννη είχε επισημάνει ότι η αποφυλάκιση των αδελφών Τσάκαλου δεν συνδέεται με το νέο Ποινικό Κώδικα. Χαρακτηριστικά, ανέφερε:

“Μετά το θόρυβο που δημιουργήθηκε σε σχέση με την απόλυση υπό όρο καταδικασθέντων για την υπόθεση Πυρήνες της Φωτιάς και το απευθυνθέν προς εμέ αίτημα ορισμένων Μ.Μ.Ε να διευκρινίσω το νομικό πλαίσιο ως εξ επαγγέλματος ορισθείσα συνήγορος υπερασπίσεως ορισμένων εκ των καταδικασθέντων για την άνω υπόθεση σας γνωρίζω τα κάτωθι: Η απόλυση υπό όρο δεν είναι κατασκεύασμα του νέου ποινικού νόμου, αλλά υφίστατο και εφαρμοζόταν και υπό το καθεστώς του παλαιότερου κώδικα. Οι καταδικασθέντες για την υπόθεση Πυρήνων της Φωτιάς πληρούσαν τις προϋποθέσεις της απόλυσης υπό όρο και με το καθεστώς του προγενέστερου ποινικού κώδικα, δοθέντος ότι ευρίσκονται στη φυλακή από τα έτη 2010 και 2011 έχοντας επομένως συμπληρώσει το απαιτούμενο χρονικό κριτήριο που έθετε τόσο το προϊσχύσαν όσο και το ισχύον δίκαιο.

Ο λόγος για τον οποίο δεν είχαν αιτηθεί την έκδοση απόφασης συνολικής ποινής ήταν η ύπαρξη μίας υποδικίας για την οποία αθωώθηκαν ομόφωνα. Επομένως ο νέος ποινικός κώδικας δεν προσέθεσε καμία ευεργεσία για τους καταδικασθέντες για την υπόθεση Πυρήνων της Φωτιάς.”

Όλες οι ειδήσεις που έχουν σημασία, από την Ελλάδα και τον Κόσμο, έγκυρα και έγκαιρα στο tomanifesto.gr