Καθημερινά είναι πλέον τα φαινόμενα βίας των ανηλίκων, με την κυβέρνηση να αναζητά λύσεις και μάλιστα άμεσα. Τη στιγμή, δε, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμιζε ότι στόχος της πολιτείας παραμένει η δημιουργία ενός ασφαλούς περιβάλλοντος τόσο στα σχολεία όσο και στις γειτονιές, στα Σεπόλια ξεσπούσε καβγάς σε δομή φιλοξενίας της περιοχής ανάμεσα σε ανήλικους μετανάστες.
Συγκεκριμένα, όλα ξεκίνησαν όταν δύο φιλοξενούμενοι πιάστηκαν στα χέρια, αρχικά σε μπαλκόνι διαμερίσματος και στη συνέχεια στην πυλωτή της πολυκατοικίας επί της οδού Αμβρακίας όπου στεγάζεται η δομή. Οι κάτοικοι άκουσαν τις φωνές και βγήκαν από τα σπίτια τους για να δουν τι συμβαίνει, ενώ μια ομάδα ατόμων με καδρόνια και σιδερολοστούς στα χέρια συνεπλάκησαν άγρια με ανηλίκους που φιλοξενούνται στη δομή. Από το βίαιο επεισόδιο τραυματίστηκε ελαφρά ένα άτομο, ενώ οι αστυνομικοί προχώρησαν στη σύλληψη δύο ανηλίκων, ηλικίας 16 και 17 ετών αντίστοιχα, με καταγωγή από την Αίγυπτο.
Και αυτό δεν είναι το μόνο περιστατικό. Πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη μια 13χρονη κατήγγειλε ότι όχι μόνο τη χτύπησαν αλλά την εξανάγκασαν, προκειμένου να την αφήσουν να φύγει, να καπνίσει τσιγάρο με κάνναβη. Επίθεση, επίσης, δέχθηκαν 16χρονος και η 14χρονη φίλη του στην Πολίχνη, ενώ ένας 16χρονος έπεσε θύμα ξυλοδαρμού στην περιοχή του Φοίνικα. Είναι, μάλιστα, χαρακτηριστικό ότι το 2024 στη Θεσσαλονίκη αυξήθηκαν κατά 34% οι συλλήψεις ανηλίκων, δηλαδή μαθητών δημοτικού, γυμνασίου και λυκείου. Η συντριπτική πλειονότητα των ανήλικων δραστών είναι ηλικίας 15 έως 18 ετών.
Σοκάρουν τα στοιχεία
Συνολικά, με βάση τα στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας, το πρώτο 9μηνο του 2024 οι συλλήψεις ανήλικων δραστών για διάφορα αδικήματα είναι αυξημένες κατά 42% σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2023, φτάνοντας στις 6.565 έναντι 4.604 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Οι συλλήψεις για σωματικές βλάβες υπερδιπλασιάστηκαν – στις 446 έναντι 213. Σοβαρά εγκλήματα, όπως οι υποθέσεις απόπειρας ανθρωποκτονίας με δόλο, ανέρχονται σε επτά, με 12 συλλήψεις δραστών, έναντι μόνο μίας υπόθεσης πέρυσι.
Αυξημένα εμφανίζονται και τα εγκλήματα κατά της ιδιοκτησίας με 1.512 συλλήψεις έναντι 1.388 το αντίστοιχο διάστημα του 2023. Ομως αυτό που αποδεικνύουν τα στοιχεία καθαυτά δεν είναι τόσο η αύξηση της βίας των ανηλίκων, όσο η αύξηση των επιχειρήσεων της αστυνομίας.
Γενναίες πρωτοβουλίες
Στο μεταξύ, η κυβέρνηση κάνει σημαντικές προσπάθειες για την ανάσχεση του φαινομένου. Ηδη προβλέπονται αυστηρότερες ποινές για την παραμέληση των ανηλίκων από τους γονείς τους αλλά και τη χρήση όπλων. Παράλληλα, υπερδιπλασιάστηκε ο αριθμός των ψυχολόγων και των κοινωνικών λειτουργών στα σχολεία, ενώ τέθηκε σε εφαρμογή μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα για ανηλίκους και γονείς, το «Safe Youth», που θα δίνει τη δυνατότητα σε παιδιά και εφήβους, εκτός σχολικού περιβάλλοντος, να ειδοποιούν την αστυνομία εάν νιώσουν ότι η σωματική τους ακεραιότητα απειλείται.
Συγκεκριμένα, το panic button για τους ανηλίκους λειτουργεί στα πρότυπα της αντίστοιχης εφαρμογής που χρησιμοποιείται ήδη για τα κρούσματα ενδοοικογενειακής βίας. Και στην περίπτωση των ανηλίκων, γονείς και μαθητές θα μπορούν να κατεβάσουν την ειδική εφαρμογή και όταν βρίσκονται σε μια δύσκολη στιγμή και μόνο με το πάτημα ενός κουμπιού το κέντρο της Αμεσης Δράσης θα ενημερώνεται και αμέσως θα αποστέλλονται δυνάμεις στο σημείο.
Ταυτόχρονα, το υπουργείο Ψηφιακής ∆ιακυβέρνησης ετοιμάζει ειδική καµπάνια µέσω της οποίας οι γονείς και κηδεµόνες ανηλίκων θα έχουν τη δυνατότητα να ενηµερωθούν βήµα βήµα για τα Parental Controls (γονικός έλεγχος), προκειμένου να προστατεύουν τους ανήλικους χρήστες διάφορων εφαρμογών. Ουσιαστικά θα αναλύονται διεξοδικά οι επιλογές που επιτρέπουν στους γονείς να παρακολουθούν ή να περιορίσουν οτιδήποτε μπορεί να δει ή να κάνει ένα παιδί.
Παράλληλα, στο κομμάτι που αφορά την Ελληνική Αστυνομία, για την πρόληψη και αντιμετώπιση της νεανικής παραβατικότητας και της βίας μεταξύ ανηλίκων εφαρμόζονται δράσεις ήπιας αστυνόμευσης, από εκπαιδευμένες γυναίκες και άντρες αστυνομικούς, σε γειτονιές, πλατείες και σημεία που συγκεντρώνονται νέοι και έχουν σημειωθεί περιστατικά.