Οι καταιγιστικές εξελίξεις στο Ισραήλ δεν έμειναν εκτός της συζήτησης της 6ης Συνόδου των Υπουργών Μετανάστευσης (και Εσωτερικών) της ομάδας του MED 5 (Ελλάδας, Ισπανίας, Ιταλίας, Κύπρου και Μάλτας), που διεξήχθη σήμερα στη Θεσσαλονίκη. Όπως είπε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μαργαρίτης Σχοινάς, απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ στην κοινή συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της Συνόδου, η κατάσταση στο Ισραήλ όντως απασχόλησε τη συζήτηση ωστόσο καθώς τα γεγονότα εκτυλίσσονταν παράλληλα με τις εργασίες θα πρέπει να περιμένουμε ώστε να δούμε πώς θα εξελιχθεί η κατάσταση.

«Έχουμε συνηθίσει να λειτουργούμε ως πυροσβέστες. Η Ευρώπη έχει αποδείξει ότι μπορεί να αντεπεξέλθει σε τέτοια σκηνικά κρίσης. Σας θυμίζω τον Έβρο τον Μάιο του 2020, μετά την κρίση στη Λευκορωσία, τη Θέουτα» ανέφερε ο κ. Σχοινάς και πρόσθεσε: «Θα δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα, αλλά αν για οποιοδήποτε λόγο η κρίση στο Ισραήλ έχει αντίκτυπο και μεταναστευτικό, είμαστε απολύτως έτοιμοι και στις Βρυξέλλες και στις χώρες-μέλη που ενδεχομένως να τις αφορά αυτή η εξέλιξη να δράσουμε συντονισμένα για να βρούμε σωστές απαντήσεις. Ωστόσο, δεν έχουμε φτάσει ακόμη σ' αυτό το σημείο».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δημήτρης Καιρίδης, ο οποίος προήδρευσε της συνόδου, παραδέχθηκε ότι η κατάσταση «μας ανησυχεί πολύ», εξέφρασε την ελπίδα ότι «θα πρυτανεύσει η λογική» και υπογράμμισε πως ζούμε σε μια εποχή αυξημένης αναταραχής μεταπανδημικά κι απαιτείται επαγρύπνηση σε σχέση με το μεταναστευτικό.

Σημείωσε δε πως «κάτι που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστό, είναι πως στην Ελλάδα ο μεγαλύτερος αριθμός παράνομων αφίξεων αφορά σήμερα Παλαιστίνιους από τη Γάζα διότι μέσω Αιγύπτου πηγαίνουν στην Τουρκία και στη συνέχεια προωθούνται είτε από τον Έβρο είτε από τη θάλασσα στα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για το 20% των αφίξεων. Και κάποια από τα νησιά μας, όπως η Κως, έχουν πολύ μεγάλη παλαιστινιακή κοινότητα στο κέντρο υποδοχής. Κατά συνέπεια το τελευταίο που χρειαζόμαστε είναι μια νέα αποσταθεροποιητική κρίση στην περιοχή».