Με την έκθεση σύγχρονης τέχνης «Ταξιδιωτικά σχόλια. Σύγχρονοι περιηγητές» το Λύκειο των Ελληνίδων τιμά φέτος τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων.

Η έκθεση διοργανώνεται στο Μουσείο Ιστορίας της Ελληνικής Ενδυμασίας του ΛτΕ, οδός Δημοκρίτου 14, στο κέντρο της Αθήνας, και φιλοξενεί έργα νέων Ελλήνων καλλιτεχνών που προέκυψαν από την επαφή τους με την περιηγητική γραμματεία (15ος-20ός αι.). Οι εικαστικοί επισκέπτονται μέσα από τα κείμενα των “ταξιδιωτών” τόπους της Ελλάδας και γνωρίζουν την ενδυμασία των κατοίκων.

Χρησιμοποιώντας νέα εκφραστικά μέσα, όπως video art, installation, performance κ.ά. ή και συνδυάζοντας διάφορα είδη τέχνης μεταξύ τους, οι καλλιτέχνες μετατρέπουν τις εντυπώσεις τους σε τέχνη, δημιουργούν το έδαφος για περισσότερο ή λιγότερο απρόσμενες νοηματοδοτήσεις και επιχειρούν συμβολικές προεκτάσεις που αφορούν στη σύγχρονη πραγματικότητα. Έτσι, ο χώρος μετατρέπεται σε ένα hub, έναν κόμβο που συγκεντρώνει τα ταξιδιωτικά σχόλια από το οδοιπορικό τους.

Η μουσειολόγος Τάνια Βελίσκου επιμελήθηκε την έκθεση στην οποία συμμετέχουν οι καλλιτέχνες: Αλεξάνδρα Αναγνωστοπούλου, Μαριλένα Αλιγιζάκη, Ινώ Βαρβαρίτη, Σοφία Γρηγοριάδου, Γιάννης Δελαγραμμάτικας, Όλγα Ευαγγελίδου, Μαίρη Θηβαίου, Ηρακλής Κοπίτας, Ζωή Σκλέπα, Ηλέκτρα Σταμπούλου.

Στα εγκαίνια της έκθεσης, την Τρίτη 14 Μαΐου 2019 και ώρα 18.00, η δρ Φανή-Μαρία Τσιγκάκου, ιστορικός τέχνης, Επίτιμη Επιμελήτρια του Μουσείου Μπενάκη, θα μιλήσει με θέμα: “Η ελληνική ενδυμασία στα χαρακτικά των ξένων περιηγητών. Μαρτυρία ή παραπλάνηση;”

Η εκδήλωση οργανώνεται στο πλαίσιο του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων 2019 με θέμα “Τα μουσεία ως κόμβοι πολιτισμού. Το μέλλον της παράδοσης”, στόχος του οποίου είναι να αναδειχθεί ο ρόλος των μουσείων ως κομβικών σημείων, όπου αναπτύσσονται συνεργασίες, δημιουργούνται δίκτυα ανταλλαγής ιδεών και εμπειριών και οργανώνονται δράσεις που εμπνέουν τον σύγχρονο άνθρωπο και υπηρετούν τις ανάγκες του.

Η έκθεση θα διαρκέσει έως τις 25 Μαΐου 2019 (ώρες λειτουργίας: Δευτέρα-Σάββατο: 10.00-19.00) και θα παρουσιαστεί στο κτίριο του Λυκείου των Ελληνίδων, Δημοκρίτου 14, Κολωνάκι, τηλ. 210 -3611042 ([email protected]).