Η πρόσφατη επίθεση στη Νομική Σχολή της Αθήνας αποτέλεσε αφορμή για την κυβέρνηση να επαναφέρει δυναμικά το ζήτημα της ασφάλειας στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Σήμερα, υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη συγκαλείται σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή των αρμόδιων υπουργών, προκειμένου να καθοριστούν άμεσες παρεμβάσεις για την υιοθέτηση και εφαρμογή ειδικών πρωτοκόλλων ασφαλείας στα ΑΕΙ.
Κυβερνητικές πηγές τονίζουν πως η ασφάλεια στους πανεπιστημιακούς χώρους αποτελεί «απόλυτη προτεραιότητα» και διαμηνύουν πως δεν πρόκειται να ακολουθηθούν χρονοβόρες διαδικασίες διαβουλεύσεων. Αντιθέτως, σχεδιάζεται να ληφθούν άμεσα μέτρα βασισμένα στις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές: «Θα περιμένουμε προτάσεις από όλους τους ενδιαφερόμενους, αλλά θα κάνουμε αυτό που πρέπει με βάση τις καλύτερες διεθνείς πρακτικές. Χωρίς καθυστέρηση, χωρίς φόβο και χωρίς εκπτώσεις», αναφέρουν πηγές του Μεγάρου Μαξίμου.
Το σχέδιο περιλαμβάνει μέτρα όπως φύλαξη των πανεπιστημίων από ιδιωτικές εταιρείες ασφαλείας, ελεγχόμενη είσοδος στους χώρους, ενίσχυση της επιτήρησης μέσω τεχνολογικών μέσων (κάμερες, συναγερμοί), καθώς και ειδική μέριμνα για πρόληψη και αντιμετώπιση περιστατικών βίας, βανδαλισμών και καταλήψεων.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνεται στην εμπλοκή των πρυτανικών αρχών, οι οποίες καλούνται να αναλάβουν ενεργό ρόλο στον σχεδιασμό και την εφαρμογή των νέων πρωτοκόλλων, καθώς στο παρελθόν παρατηρήθηκαν φαινόμενα απροθυμίας ή αδράνειας από την πλευρά ορισμένων πρυτάνεων.
Το ζήτημα της ασφάλειας στα ΑΕΙ είχε τεθεί από την κυβέρνηση ως προτεραιότητα ήδη από την προεκλογική περίοδο του 2019. Ωστόσο, η προσπάθεια δεν στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία, όπως παραδέχθηκε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης: «Δεν πέτυχε το εγχείρημα της πανεπιστημιακής αστυνομίας», σημείωσε, υπογραμμίζοντας ταυτόχρονα τη σημασία της κατάργησης του πανεπιστημιακού ασύλου, που επέτρεψε στην αστυνομία να επέμβει και να λήξει καταλήψεις εντός ιδρυμάτων.
Ο κ. Μαρινάκης επανέφερε επίσης την πρόταση για την καθιέρωση πειθαρχικών κυρώσεων σε βάρος φοιτητών που συμμετέχουν σε ακραία επεισόδια:«Συλλαμβάνεται κάποιος για μία πράξη όπως αυτή στη Νομική. Και αποδεικνύεται ότι είναι φοιτητής, γιατί κάποιοι είναι φοιτητές, κάποιοι δεν είναι φοιτητές. Θεωρώ εγώ, τώρα εκφράζω την προσωπική μου άποψη, ότι ο άνθρωπος αυτός, ο οποίος είχε ενεργό ρόλο σε κάτι τέτοιο, δεν μπορεί να συνεχίσει να είναι φοιτητής», επισήμανε.
«Θεωρώ ότι είναι κάτι που πρέπει να μπει στο δημόσιο διάλογο, θα πρέπει να υπάρχουν και πολύ σοβαρές πειθαρχικές συνέπειες, το ξαναλέω μετά από αποφάσεις της δικαιοσύνης».
«Δεν μπορεί να έχουμε στα σχολεία πιο αυστηρό πλαίσιο για τους μαθητές από ότι στα πανεπιστήμια».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστας Τσιάρας, σχολίασε σε τηλεοπτική του εμφάνιση: «Δεν μπορεί τα παιδιά του οποιουδήποτε πολίτη να πάνε να σπουδάσουν σε ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα και να υπάρχουν τέτοιες συμπεριφορές και βιαιοπραγίες. Είναι έξω από κάθε λογική και έξω από κάθε έννοια δημοκρατίας».