Eξαιρετικα ανήσυχη παρακολουθεί η αμερικανική κυβέρνηση την υπόθεση της σύλληψης του Αμερικάνου δημοσιογράφου και το Στέητ Ντηπάρτμεντ που βρίσκεται σε επαφή με την οικογένεια του και την εφημερίδα του, προσπαθεί να τον φέρει σε επικοινωνία με τις προξενικές αρχές για να του δοθεί κάθε δυνατή βοήθεια σε αυτή την φάση διότι φυσικά το ζητούμενο είναι η απελευθέρωση του.

Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών εντάσσει αυτή την σύλληψη στην συνολικότερη προσπάθεια εκφοβισμού των δημοσιογράφων και του τύπου από το Κρεμλίνο και ζητεί ξανά από όλους τους Αμερικανούς πολίτες που βρίσκονται στην Ρωσία να φύγουν αμέσως διότι ο κίνδυνος που διατρέχουν ανά πάσα στιγμή όπως αναφέρεται είναι μεγάλος.

Θρίλερ με τη σύλληψη του Αμερικανού ανταποκριτή της WSJ στη Ρωσία – Ανησυχούν οι ΗΠΑ

Ο Αμερικανός δημοσιογράφος Έβαν Γκερσκόβιτς μεταφέρεται στο κέντρο κράτησης από τις ρωσικές αρχικές. Συνελήφθη στο Αικατερίνενμπουργκ και το δικαστήριο του απήγγειλε κατηγορίες για κατασκοπεία. Θα παραμείνει υπό κράτηση μέχρι να γίνει η δίκη του στα τέλη Μαΐου. Στο δικαστήριο δεν επετράπη η είσοδος στο δικηγόρο του.

Το Κρεμλίνο, όπως και η FSB αναφέρουν ότι πιάστηκε στα πράσα ενεργώντας υπό τις οδηγίες των Αμερικανών. Συγκέντρωνε όπως λένε απόρρητες πληροφορίες για τη στρατιωτική βιομηχανία.

«Με την πρόφαση του δημοσιογραφικού ρεπορτάζ, έχοντας δημοσιογραφική βίζα και διαπίστευση, το άτομο αυτό, αν κρίνουμε από τις δικαστικές έρευνες εναντίον του, είχε εμπλακεί σε πολύ διαφορετικές δραστηριότητες», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα.

Ο 31 ετών Γκερσκόβιτς, που κατάγεται από τη Ρωσία, αλλά μεγάλωσε στις ΗΠΑ, εδώ και ένα χρόνο είναι ανταποκριτής της Wall Street Journal. Στο παρελθόν έχει εργαστεί και για άλλα διεθνή μέσα. Στην ανακοίνωσή της η εφημερίδα αρνείται τις κατηγορίες. Ο Άντονι Μπλίνκεν καταδίκασε τις ενέργειες της Ρωσίας, εκφράζοντας ανησυχία για την κράτησή του..

«Με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο καταδικάζουμε τις συνεχείς προσπάθειες του Κρεμλίνου να εκφοβίσει, να καταπιέσει και να τιμωρήσει τους δημοσιογράφους και όσους μιλούν δημόσια στην κοινωνία», τόνισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

«Ζητούμε την άμεση απελευθέρωση του έμπιστου και αφοσιωμένου ρεπόρτερ μας, Έβαν Γκερσκόβιτς. Είμαστε στο πλευρό του Έβαν και της οικογένειάς του», ανακοίνωσε η Wall Street Journal.

Σύμφωνα με τους Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα, ο Γκερσκόβιτς έκανε έρευνα για το ρόλο των μισθοφόρων της Βάγκνερ.

Η εξέλιξη αναμένεται να προκαλέσει νέους τριγμούς στις σχέσεις Ηνωμένων Πολιτειών – Ρωσίας. Δημοσιογραφικές οργανώσεις κάνουν λόγο για σύλληψη με στόχο να εκφοβίσει τους ξένους δημοσιογράφους που βρίσκονται στη Μόσχα, ενώ εικάζεται ότι ίσως κρατείται για μια μελλοντική ανταλλαγή του με Ρώσους κρατούμενους.