Με μεγάλη προσδοκία, αναμένουν οι αγορές τις σημερινές (4/6) ανακοινώσεις της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και της Κριστίν Λαγκάρντ.

Το ΔΣ της ΕΚΤ συνεδριάζει σε μια κρίσιμη χρονικά περίοδο με τις χώρες της Ευρωζώνης να πλήττονται από την κρίση της πανδημίας. Τα στοιχεία για τις ευρωπαϊκές οικονομίες κατά το β’ τρίμηνο του έτους δείχνουν μια σημαντική επιδείνωση σε σχέση με το πρώτο. Ωστόσο σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχουν εισηγήσεις προς την ΕΚΤ να πάρει θέση όταν «κλείσει» και ο μήνας Ιούνιος.

Οι αγορές αναμένουν αν η ΕΚΤ θα δώσει παράταση στο πρόγραμμα του έκτακτου «QE» με στόχο να στηριχθούν οι οικονομίες της Ευρωζώνης.

Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ έχει κρούσει εδώ και καιρό το κώδωνα του κινδύνου καλώντας τους ηγέτες της Ευρωζώνης να πάρουν δραστικές αποφάσεις για την στήριξη των ευρωπαϊκών οικονομιών. Στο πλαίσιο αυτό η προοπτική κοινών ομολόγων της ΕΕ, θα ενθάρρυνε την ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα υπερεθνικά ομόλογα.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters της περασμένης εβδομάδας η ΕΚΤ κατάρτιζε καταρτίζει έκτακτα σχέδια για να υλοποιήσει το πρόγραμμα αγορών ομολόγων χωρίς τη συμμετοχή της Μπούντεσμπανκ.

Ωστόσο, για πολλούς οικονομολόγους, η υπόθεση για πιο άμεση αντίδραση της ΕΚΤ είναι επιτακτική – η οικονομία της ζώνης του ευρώ συρρικνώθηκε με ρυθμό ρεκόρ το πρώτο τρίμηνο με ακόμη χειρότερη απόδοση που αναμενόταν το δεύτερο τρίμηνο.

Προκύπτουν πέντε βασικά ερωτήματα σχετικά με τις αγορές.

1. Πόσο θα μπορούσε η ΕΚΤ να επεκτείνει τις αγορές ενεργητικού;

Η καθυστέρηση νέων κινήτρων θα κρατούσε την πίεση στους πολιτικούς της Ευρώπης να επιτύχουν και να δώσουν περισσότερο χρόνο στην ΕΚΤ ώστε να αξιολογήσει πώς η έκδοση ομολόγων της ΕΕ θα επηρεάσει τις αγορές περιουσιακών στοιχείων της.

Ωστόσο, πολλοί οικονομολόγοι αναμένουν ότι τα 750 δισεκατομμύρια του προγράμματος έκτακτης ανάγκης για την πανδημία (PEPP) θα αυξηθούν κατά 500 δισεκατομμύρια ευρώ. Η ABN Amro πιστεύει ότι θα διπλασιαστεί σε μέγεθος.

Τα τελευταία πρακτικά της συνεδρίασης της ΕΚΤ, τα πρόσφατα σχόλια των υπεύθυνων χάραξης πολιτικής, τα τρομερά οικονομικά δεδομένα και οι προσδοκίες για περαιτέρω αύξηση των κρατικών δαπανών και έκδοσης ομολόγων υποδηλώνουν ότι μία κίνηση του Ιουνίου παραμένει πιθανή, λένε οι οικονομολόγοι.

Γραφικό Reuters

2. Σίγουρα το σχέδιο ανάκαμψης της Ευρώπης μειώνει την πίεση στην ΕΚΤ;

Η ΕΚΤ προκάλεσε εδώ και πολύ καιρό τους ηγέτες της Ευρωζώνης να κάνουν περισσότερα για να στηρίξουν την ανάπτυξη – ελπίδα που έλαβε σημαντική ώθηση την περασμένη εβδομάδα από την πρόταση του ταμείου ανάκαμψης.

Το σχέδιο εξακολουθεί να απαιτεί ομόφωνη υποστήριξη από τα μέλη της ΕΕ και είναι απίθανο να καθυστερήσει περισσότερη πολιτική δράση τώρα, λένε οι οικονομολόγοι.

Εάν επικυρωθεί, το σχέδιο θα σηματοδοτήσει ένα βήμα προς το αμοιβαίο χρέος ως σημαντικό εργαλείο χρηματοδότησης για πρώτη φορά. Η προοπτική κοινών ομολόγων της ΕΕ θα μπορούσε να ενθαρρύνει την ΕΚΤ να αγοράσει περισσότερα υπερεθνικά ομόλογα.

Οι αθροιστικές αγορές δημόσιων ομολόγων της ΕΚΤ

Γραφικό Reuters

3. Θα μπορούσε η ΕΚΤ να προσθέσει τους λεγόμενους «fallen angels» (σσ. εταιρικά ομόλογα που έχουν χάσει την επενδυτική βαθμίδα κατά τη διάρκεια της κρίσης), στο QE;

Πολλοί αναλυτές αναμένουν ότι η ΕΚΤ θα αρχίσει να αγοράζει τα ομόλογα εταιρειών που έχουν χάσει την πιστοληπτική τους ικανότητα κατά τη διάρκεια της πανδημίας. Αλλά πολλοί υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής είναι δύσπιστοι για την αγορά τέτοιων επικίνδυνων χρεών.

Η ΕΚΤ απογοήτευσε τις αγορές τον Απρίλιο όταν επέλεξε να μην συμπεριλάβει τους «fallen angels» στην ποσοτική χαλάρωση, έχοντας μόλις χαλαρώσει τους κανόνες για να επιτρέψει τον δανεισμό έναντι περιουσιακών στοιχείων που είχαν πρόσφατα αξιολογηθεί.

Ο Jeroen van den Broek στην ING αναμένει ότι το εταιρικό χρέος της ζώνης του ευρώ αξίας περίπου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θα χάσει την κατάσταση του επενδυτικού βαθμού τους επόμενους 12-18 μήνες.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ:

Προοπτική δημοσκόπησης Reuters-Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα

Γραφικό Reuters

4. Τι θα δείξουν οι τελευταίες οικονομικές προβλέψεις;

Η επικεφαλής της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναμένει τώρα ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ θα συρρικνωθεί μεταξύ 8% και 12% φέτος, έναντι προηγούμενης πρόβλεψης συρρίκνωσης 5% έως 12%.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ που θα πραγματοποιηθούν την Πέμπτη είναι πιθανό να αντικατοπτρίσουν το πιο αρνητικό σχόλιο και μπορεί να βοηθήσουν στην αιτιολόγηση περισσότερων κινήτρων.

Θα επικεντρωθούν στις προβλέψεις για τον πληθωρισμό, καθώς η τράπεζα δεν έχει ακόμη διευκρινίσει πώς η κρίση του κορωνοϊού θα επηρεάσει την αύξηση των τιμών.

Προβλέψεις ανάπτυξης της ΕΚΤ

Γραφικό Reuters

5. Η γερμανική δικαστική απόφαση απέκλεισε την ικανότητα της ΕΚΤ να κάνει «ό, τι χρειάζεται»;

Η απόφαση του συνταγματικού δικαστηρίου της Γερμανίας τον Μάιο αμφισβητεί την ανεξαρτησία της ΕΚΤ και απειλεί να ρίξει το τελευταίο “μπαζούκα” της κεντρικής τράπεζας, το PEPP.

Η ΕΚΤ έχει μέχρι τον Αύγουστο για να δικαιολογήσει τη θέση της ή η Bundesbank θα πρέπει να σταματήσει να αγοράζει γερμανικά ομόλογα για το πρόγραμμα QE της ΕΚΤ. Ο Λαγκάρντ θα πιεστεί την Πέμπτη για την απάντηση της κεντρικής τράπεζας.

Πηγές ανέφεραν στο Reuters την περασμένη εβδομάδα ότι η ΕΚΤ καταρτίζει σχέδια έκτακτης ανάγκης για να πραγματοποιήσει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων πολλών τρισεκατομμυρίων χωρίς την Bundesbank.

Οι αναλυτές αναμένουν από την ΕΚΤ να τονίσει την ανεξαρτησία της και τη δέσμευσή της για τα σχέδια τόνωσης.

«Η δικαστική απόφαση ενεργεί περισσότερο σαν άμμος στους τροχούς αντί να αλλάζει το αποτέλεσμα. Είναι μια επιπλοκή στη διαδικασία, αλλά τελικά δεν θα αλλάξει την πορεία της, ούτε θα επιβραδύνει τη λήψη αποφάσεων της ΕΚΤ », δήλωσε ο Ilan Solot, στρατηγικός νομίσματος της Brown Brothers Harriman.

Ευρώ, αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ στην κρίση του coronavirus

Γραφικό Reuters

Πηγή: Reuters.gr